TÅRER: Petter Northug lot tårene renne under medaljeseremonien på Universitetsplassen etter gullet på 30 km i Kollen. Foto: Lise Åserud / Scanpix
TÅRER: Petter Northug lot tårene renne under medaljeseremonien på Universitetsplassen etter gullet på 30 km i Kollen. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer

Her brast det for Gull-Petter

Stem på din Folkets Idrettspris-kandidat.

• Stem nederst i saken, og du kan bli en av 12 vinnere som får tilsendt gavekort fra XXL til en verdi av 200 kroner.

Da han hadde stått imot det enorme presset og vunnet sitt første VM-gull på hjemmebane, ble det for mye selv for den tøffeste gutten i klassen.

Han er kjent for friske uttalelser og taktiske genistreker i skiløypa.

Men da Petter Northug (25) hadde brukt sitt fremste varemerke — rykket — og vunnet sitt første VM-gull på norsk jord, fikk det norske folk oppleve en helt ny side av skikongen.

Takket være landslagstrener Morten Aa Djupviks myggmikrofon, fikk norske TV-seere se og høre en totalt utmattet Northug i krampegråt liggende i målområdet i Holmenkollen.

På kvelden kom tårene igjen. Da Northug sto øverst på pallen med tremilsgullet rundt halsen, og fikk «Ja vi elsker» spilt til sin ære foran folkehavet på Universitetsplassen, rant tårene nedover kinnet.

Slik fikk det norske folk se at også umenneskelige Petter Northug er et menneske. Og ikke minst sa det mye om hvilket enormt press han hadde levd under.

Tidenes herreløper Han var så stor favoritt som det er mulig å bli. Og innfridde til de grader. Northug sørget for norsk gull på tremil, femmil og ikke minst stafett.

Da blir det en bagatell at Northug for en sjelden gangs skyl ikke var på rett sted til rett tid da Marcus Hellner satte inn støtet i sprinten, og at han med et litt uheldig skivalg bidro til at det «bare» ble sølv i lagsprinten.

Tre gull og to sølv er det beste en norsk herreløper har prestert i et internasjonalt langrennsmesterskap.

Avskrevet av svenskene Opptakten til VM-sesongen har de fleste glemt. I november møtte Northug veggen. Flere eksperter — med svenskene i spissen — antydet at hele Northugs karriere kunne være over.

Men oppunder jul var Northug tilbake på pallen i verdenscupen. Og i Tour de Ski pekte formkurva rett til himmels. Løftet kom for sent til å tukte Dario Cologna i turen, men resten av 2011 har Petter Northug vært verdens klart beste herreløper.

Han vant fen fire etapper lange avslutningen i Falun i mars — og den tre etapper lange åpningstouren i Kuusamo tidlig i desember.

Og i Davos i helga vant han altså 30 km med intervallstart.

Nå mangler bare sammenlagtseier i Tour de Ski. Det kan være rett rundt hjørnet.