Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ny dokumentar:

Her bryter Steffen Iversen sammen

Steffen Iversen (43) snakker ut om sitt forhold til sin far og sine barn i ny dokumentar.

BRUTALT ÆRLIG: Steffen Iversen er brutalt ærlig i dokumentaren «Steffen - arven etter Ivers» på NRK. Video: NRK/Monday. Vis mer

- Han har aldri vært noen pappa. Vi hørte aldri noe fra ham. Han har egentlig bare fadet vekk, sier Steffen Iversen i den timelange dokumentarfilmen «Steffen - Arven etter Ivers», som vises på NRK i morgen.

I den samme sekvensen forteller Iversen at en skolevenn av ham, som også hadde en fraværende far, på et tidspunkt kom bort for å snakke med Steffen.

- Uten at det var vondt ment fra hans side, sa han: «Vi er begge født halvt alkoholikere.» Det ble plantet i hodet mitt av fra ungdomsskolen av, forteller en åpenhjertig Iversen - og erkjenner:

- De minnene jeg har, er egentlig ikke så veldig gode minner.

- Privilegium

GRÅTER: Det blir sterkt når Steffen Iversen forteller om oppbruddet fra barna etter skilsmissen med kona Anna Crain i 2013. Foto: Skjermdump NRK / Monday
GRÅTER: Det blir sterkt når Steffen Iversen forteller om oppbruddet fra barna etter skilsmissen med kona Anna Crain i 2013. Foto: Skjermdump NRK / Monday Vis mer

«Steffen Iversen ble en av norsk fotballs største kjæledegger. Men historien om Steffen er også historien om hans far, Odd. En mytisk fotballgud, elsket av fansen, alltid til stede på banen. Men som også var alkoholisert og tidlig forsvant ut av sønnens liv», heter det i introduksjonen til filmen, regissert av Vegard Flemmen Vaagbø i produksjonsselskapet Monday for NRK.

- Vi som har holdt på med dette, digger jo Steffen. Vi ville lage en film med varme og kjærlighet. Det håper vi at vi har fått til, selv om det er noen temaer som er vanskelige, sier Vaagbø til Dagbladet.

Han kaller historien mellom Iversen og faren som unik i norsk sammenheng.

- Det har vært et personlig privilegium for meg å få fortelle den historien. Premisset fra begge sider var at alt skal kunne fortelles og snakkes om. Vi ville ikke lage et glansbilde. Det var viktig at han skulle være ærlig, og det har han definitivt vært, sier Vaagbø.

Eggen medvirker

Etter en fin tidlig barndom i Oslo, hvor far Iversen spilte på Vålerenga og var sammen med Steffens mor Bente, ble Steffens forhold til faren preget av mye avstand, går det fram av dokumentaren.

Foto: Skjermdump NRK/Monday
Foto: Skjermdump NRK/Monday Vis mer

Steffens foreldre gikk hver sin vei, og Steffen ble boende hos mora.

Også Nils Arne Eggen medvirker i dette avsnittet av filmen, når Steffen besøker sin gamle trener i Orkdal.

- Jeg skjønner godt at du følte deg «farløs». Han var ikke der da han skulle være der, sier Eggen til Steffen Iversen.

De to har også en åpen samtale om Odd Iversens alkoholmisbruk.

I dokumentaren blir det fortalt om skuffelser og tunge stunder i sønnens forhold til far. Episoder som Steffen tok «veldig, veldig hardt».

IVERSEN-DOKU: NRK og Monday har nylig laget en dokumentar om Odd og Steffen Iversen. Video: NRK / Monday Vis mer

Gråter

Steffen Iversen blir ved siden av en strålende klubbkarriere, for alltid husket som den som scoret målet da Norge slo Spania i åpningskampen i EM i 2000. Det eneste målet Norge til nå har scoret i EM.

Filmen kommer også inn på Steffen Iversens utenomsportslige utfordringer, som da han ble sendt hjem fra landslagssamling av Åge Hareide etter å ha forsovet seg til trening klokka 12.00. Han hadde vært på byen og drukket til langt på natt.

Dokumentaren berører også den tunge tida etter skilsmissen fra kona Anna Crane, som han har to barn sammen med. Barna bor sammen med sin mor i London.

En gråtende Iversen forteller følgende i filmen om savnet etter barna - og om en viss engstelse som har bygget seg opp i ham:

- Det er litt stygt å si, men du har blitt vant til å være en del borte fra dem. Det er ikke enkelt. Det blir jo et fryktelig tomrom. Det er vel noe som sitter i redselen for å bli sånn som far har vært.

Overfor Dagbladet sier regissør av dokumentaren, Vegard Flemmen Vaagbø, at dette er noe av det som traff ham mest under produksjonen.

- Jeg vet at han er veldig glad i barna sine, og det med avstanden, det at han bor i Trondheim og de i London ... Det er ganske rørende. Han får ikke se dem så ofte som det han har lyst til. Han vil være mye tettere på dem, sier Vaagbø til Dagbladet.

Foto: Skjermdump NRK/Monday
Foto: Skjermdump NRK/Monday Vis mer

- Født halvt alkoholiker

I filmen kommer det fram at miljøet rundt Steffen har fryktet at han skal ende opp som sin far, med et avhengighetsproblem.

- Jeg vet at jeg er født halvt alkoholiker, og at det er arvelig, sier Steffen i filmen.

Men han forsikrer samtidig:

- Jeg skal ikke bli en slik som far. En sånn person som stikker, vil jeg ikke være. Jeg tror jeg er mye, mye sterkere enn det min far var, sier han.

Men på det sportslige plan har han mindre problemer med å bli sammenliknet:

- Jeg har blitt vant med å bli sammenliknet med far. Tydeligvis var vi ganske like. Folk sa til meg at «du har det samme steget og er like uredd som ham», forteller Iversen i filmen.

Storheter

I dokumentaren medvirker, foruten Eggen, andre store størrelser i norsk fotball, som Ole Gunnar Solskjær, Åge Hareide, Nils Johan Semb og Vegard Heggem.

Etter hvert, sier Steffen Iversen i filmen, utviklet han og faren et «kompisforhold» etter alle disse åra.

Steffen kommer også innpå farens siste tid.

- Jeg bar ikke noe nag til ham. Jeg besøkte ham på sykehuset en del ganger. Jeg så at det ikke ville vare så lenge, forteller Steffen i filmen

Odd Iversen døde i 2014.

«Steffen - Arven etter Ivers» sendes på NRK2 kl. 19.50 lørdag. Det har ikke lykkes Dagbladet å få en kommentar fra Steffen Iversen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!