FEIRET MEDALJE: Olaf Tufte (t.h.) feiret bronsemedaljen sammen med barna og Kjetil Borch. Å ha med barna på podiet er imot IOC-reglementet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FEIRET MEDALJE: Olaf Tufte (t.h.) feiret bronsemedaljen sammen med barna og Kjetil Borch. Å ha med barna på podiet er imot IOC-reglementet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Her bryter Tufte IOC-reglene

Tok med seg ungene på medaljeutdelingen.

RIO/OSLO (Dagbladet): Kjetil Borch (26) og Olaf Tufte (40) tok i dag Norges første medalje i Rio-lekene.

Etterpå fikk Tufte besøk av sin sønn og datter da medaljene skulle deles ut og nasjonalsangene spilles. De hadde på seg t-skjorter med «Heia pappa» for anledningen.

MEDALJEVINNERE: Olaf Tufte og Kjetil Borch tok Bronsje i OL. Se deres feiring og hør hva de synes om medaljen og arbeidet som ligger bak. Video: NTB Scanpix. Vis mer

Det er imot IOC-reglementet at utøvere får besøk av andre personer på pallen. Det bekrefter en talsperson for arrangøren overfor TV 2.

En funksjonær sa ifra til Tufte om regelen før ungene gikk med sin far på podiet.

- Det var noen som prøvde å gi meg noen regler. Det var det, sier Tufte om situasjonen.

- Og det ville du ikke ha noe av?

- Jeg tror jeg har vært lenger i gamet enn han som ga meg reglene. Det dreit jeg rett og slett i. Det var ferdig avtalt med Gerhard Heiberg. Jeg regner med han sitter høyere i hierarkiet enn han som hadde på seg Rio-drakta der. Vi har kontroll, sier Tufte.

Fikk tillatelse

Det norske IOC-medlemmet Gerhard Heiberg så ut til å ta situasjonen med stoisk ro. Han var med på å dele ut medaljene. Mike Tanner i FISA (Det internasjonale roforbundet) virket ikke like fornøyd med Tuftes stunt.

- Nå er nok Tufte ute og gjør noe litt ulovlig her. Det er ikke helt populært blant IOC. Men gjort er gjort. Herlig. Sånn skal det være, sa TV 2-kommentator Ole Kristian Stoltenberg om situasjonen.

Etterpå bekrefter OL-troppens pressekontakt Halvor Lea overfor Dagbladet at Heiberg hadde gitt Tufte tillatelse til å ta med barna.

- Olaf hadde klarert med Heiberg på forhånd, sier Lea.

Toppidrettssjefen Tore Øvrebø sier følgende til Dagbladet:

- Jeg tror ingen vil forfølge dette.

Rørt Tufte

Tufte fortalte også hvor mye det betydde for ham å ha med barna i OL. Særlig når han lyktes med å ta medalje.

- Det har vært en del av en liten drøm å kunne få lov til å ta en medalje som de husker, så det var gøy, sier en rørt Tufte, som ikke hadde med datteren til OL i 2008.

- Hun var så liten i Beijing at hun ble hjemme, sier han.

Fjerde medalje

Tufte tok sin fjerde OL-medalje, mens Borch fikk sin aller første i dag. De var likevel ikke helt fornøyd.

- Vi var forbanna nære, sa de to til TV 2 etter løpet.

Så nære at han ropte «faen» da han krysset målstreken. Og ifølge Dagbladets journalist på stedet, så skuffa at han sto med en klump i halsen i «mixed sone».

- Det er ufint å ikke være fornøyd når man kommer på pallen i OL, men man blir litt skuffa i øyeblikket at vi ikke klarer å nærme oss de på toppen, sa Olaf Tufte til TV 2.

USIKKER FREMTID: Olaf Tufte fikk spørsmål om han nå var ferdig med OL. Det kunne han ikke bekrefte. Lagkamerat Borch spurte om 44 år var det nye 30. Video: NTB / Scanpix Vis mer