Her depper Riise (22) over sin største landslagsnedtur

Straffet seg selv med å se Danmarks vinnermål 15 ganger.

NEDTUR: Forrige gang Norge møtte Danmark i EM-kvalifisering, endte det med tap i Parken, og til slutt røk også sluttspillet i playoff mot Spania. John Arne Riise fikk en av sine største og første nedturer som landslagsspiller i Parken.
Foto: Tor Richardsen / SCANPIX
NEDTUR: Forrige gang Norge møtte Danmark i EM-kvalifisering, endte det med tap i Parken, og til slutt røk også sluttspillet i playoff mot Spania. John Arne Riise fikk en av sine største og første nedturer som landslagsspiller i Parken. Foto: Tor Richardsen / SCANPIXVis mer

• Fotballstudio lørdag kl. 20: Norge - Danmark

SANDEFJORD (Dagbladet): Forrige gang Norge møtte Danmark var det 2003, og en ung John Arne Riise ble trukket fram som Norges dårligste av Dagbladet etterpå.

Norge tapte 1-0 i Parken, etter at Jesper Grønkjær scoret etter bare fem minutter. Venstreback Riise lå for langt opp i banen da den lange ballen kom, og Grønkjær utnyttet det.

- Jeg har sett Jesper Grønskjærs scoring 14-15 ganger i reprise og fra absolutt alle vinkler. Det er ikke til å komme bort fra: jeg ligger altfor høyt i forhold til resten av forsvaret. Mitt største nederlag som landslagsspiller, sa den da 22-årige rødhåringen, og utpekte seg selv til den store synderen.

30-årige John Arne Riise husker det fortsatt godt.

- Ja, klart. Jeg husker det var Grønkjær som scoret, han fikk en løpeball i bakrommet mellom meg og stopperne. Jeg ble flyttet fram som indreløper etter pause, men det hjalp ikke, minnes han.

- Det var tidlig i karrieren, så det er nok ikke det største nederlaget mitt nå lenger. Men der og da var det veldig tungt, sier Riise til Dagbladet.

Fortsatt Junior
Nå har det gått snart åtte år, og unge Riise har blitt til en av veteranene, og lederskikkelsene, på det norske landslaget.

Selv om han ikke hele tida føler det sånn selv.

- Jeg er kanskje litt leder når det kommer unge og nye spillere inn, men samtidig prøver jeg å være den snørrungen som alltid smiler og er glad og kødder hele tida, sier 30-åringen til Dagbladet.

- Gutta kaller meg «Junior» fortsatt, det navnet jeg fikk da jeg debuterte. Jeg vet når jeg skal være voksen og når jeg skal være barnslig, sier Riise.

- Hva er de største forskjellene på landslaget den gangen og den gruppa du er en del av nå?

- Det er nok mer sosialt, vi er mer sammensveiset. Samtidig er vi i en god stim nå, vi har gode resultater og mye selvtillit, det er jo nesten litt nytt det også.

Kan bli utslitt i hodet
Han kan «kødde» med noen dager igjen til kampstart, John Arne Riise.

Men han merker selvfølgelig at Danmark-kampen kan bli en av hans største.

- Forberedelsene vi har til kampen, og hvor viktig den er, gjør det veldig stort, sier Roma-backen.

- Men vi prøver å gjøre ting som normalt, det er viktig å ikke tenke så mye på det. Man kan bli utslitt i hodet og daff av det, sier han.