Her dobler Rooney lønna

Wayne Rooney (18) er den yngste spilleren som har scoret i et EM-sluttspill. Hjemme i England sitter agent Paul Stretford og gnir seg i hendene.

COIMBRA (Dagbladet): Da Everton ville forlenge Wayne Rooneys gjeldende kontrakt etter sesongslutt i England, var tilbudet ei ukelønn på 250 000 kroner. Med Chelsea og Manchester United allerede godt siklende rundt gullfoten fra Goodison sa Paul Stretford klokelig nei. Og etter straffesparket han skaffet England mot Frankrike, og ikke minst etter de to scoringene mot Sveits i går, er plutselig dører åpne.

Også de utenfor England.

For en kommende målmaskin på 18 år og sju måneder vil Chelsea og Manchester United doble Evertons tilbud uten å blunke. Dermed synes Wayne Rooney tapt for barndomshjemmet på Goodison Park.

Dårligst i muntlig

Wayne Rooney var den store forskjellen mellom England og Sveits i går kveld. Han gjorde 1-0 på Englands første mulighet og drepte hetetokten på vei mot kvartfinalen da han banket inn det andre etter pause. Og sjøl om han ikke er den mest velartikulerte i den engelske troppen, og helst styrer unna kameraer og mikrofoner, sa han i hvert fall som sant er i går kveld:

-  Dette var en stor kveld for meg.

-  Det er alltid artig å score mål.

Men selvfølgeligheter er ikke nok når du har EM-historiens yngste målscorer foran deg med en bestemannspremie fra en vareprodusent Wayne Rooney helst ikke bør hjelpe med omsetningen. Både du og jeg og alle andre vil ha mer. Og det kom også - på meget lokalt liverpoolsk.

Fikk jeg med meg alt, sa han omtrent som så:

-  Om målene er det ikke så veldig mye å si. Det første ble plassert på hodet mitt fra Michael (Owen) - jeg kunne ikke misse. På den andre sjansen - som ble satt opp av Darius (Vassel) klinte jeg bare til. Og inn gikk den, med litt flaks.

Skytterkonge

England-trener Sven-Göran Eriksson bare nikket på hodet da Rooney snakket om kvalitetshevinga som må til for at England skal kunne passere den per her og nå sansynlige kvartfinalemotstanderen Hellas. Men før han brukte egne ord på det, ville også Svennis si noe om sin unge skytterkonge.

Voldsomt talent

-  Han var god mot Frankrike og bedre i dag. At han bare er 18 år er utrolig. Han er en fantastisk spiller og har et voldsomt talent.

Og:

-  Han er allerede god nok for å spille på alle arenaer.

Men er England gode nok til å gjøre det samme? Etter kampen mot Sveits er svaret nei. Men når det er sagt skal man huske at svaret var ja etter tapet mot Frankrike. Med andre ord må England bli stabile.

-  Jeg tror spillerne var nervøse, sier Svennis.

-  Det var en stor kamp for oss - vi måtte vinne. Og det preget spillet vårt, spesielt før pause. Vi ga bort ballen for ofte og for lett.

Beckham som mentor

For David Beckham, som er Wayne Rooneys mentor i det engelske landslaget, var det spesielt hyggelig.

-  Wayne er en fantastisk gutt og fotballspiller som virkelig fortjener denne suksessen. For laget er det viktig å ha en sånn spiller. Og nå har vi klart det vi kom hit for - alle poengene mot Sveits.

-  Og det kan vi takke Wayne Rooney for, sier Beckham.

DAGENS DOBBEL: Wayne Rooney har skutt, ballen treffer først stanga og så bakhodet til Sveits-keeper Jörg Stiel, før den går i mål. Både Stiel og England så dobbelt etterpå.