Her er Åges nye sjefer

Åge Hareide har gjort helomvending i kapteinspørsmålet og vil at Martin Andresen fortsetter som landslagets leder. Det er stikk i strid med hva han sa til Dagbladet for drøye to måneder siden.

ULLEVAAL (Dagbladet): 10. februar, under overskriften «Solskjær er Åges kaptein», begrunnet Norges landslagstrener hvorfor han mente Ole Gunnar Solskjær var det soleklare førstevalget til å lede Norge.

- Et naturlig valg, sa Hareide den gangen.

Men det er sparket mange baller siden 10. februar. Og det er tenkt mange tanker. Og i går la Åge Hareide fram sitt framtidssyn når det gjelder landslagets lederskikkelser. Og i den kabalen sto Serbia-vikaren Martin Andresen fram som vinneren.

- Martin er voksen og passer godt, sier Åge Hareide.

Før han legger til det som kanskje er hovedgrunnen:

- Og så er han frisk hele tida.

Verdens beste reserve

Ole Gunnar Solskjær er ikke frisk hele tida. Etter sitt lange skadeavbrekk siden i fjor høst gjør han landslagscomeback etter noen innhopp, én start som varte i rundt 70 minutter og én hel match for Manchester United mot Portsmouth sist søndag. I går kveld var han ikke med i troppen da United møtte Charlton på Old Trafford.

- Vi trenger mer enn 11 mann for å vinne fotballkamper, sier Åge Hareide til Dagbladet. - Vi trenger både 12, 13 og 14 karer i skikkelig slag. Derfor er det ingen selvfølge at Ole Gunnar starter mot Russland.

Fordi:

- Det er ikke så veldig lenge siden han var en av verdens beste reserver.

I tillegg kommer en lydighetsfaktor av de sjeldne:

- Ole Gunnar er så proff at jeg kan få ham til å gjøre hva jeg vil for at laget skal vinne. Det har Alex Ferguson skjønt også, sier Hareide.

- Hvor viktig anser du kapteinsrollen - i England for eksempel blir den jo gitt enorm betydning og status i alle de store lagidrettene?

Martin på overtro

- Rollen inn mot trenerne er viktig. Jeg mener det er nødvendig å ha kapteinen midt i laget - det gjør kommunikasjonen lettere. Og hva Martin angår så vant vi i tillegg hans første kamp som kaptein, hvilket er et godt tegn.

- Jeg er nemlig overtroisk - jeg tror på det, sier Hareide.

Ledestjernen Solskjær

I Nils Johan Sembs Norge ble Ole Gunnar Solskjær etter hvert omtalt som en av de desiderte lederskikkelsene i laget. Hareide heller mer til at United-spilleren er en ledestjerne.

En som kan vise og fortelle de unge og villige hva som skal til for å lykkes.

- Ole Gunnar er en person som er en positiv faktor for miljøet uansett om han er hundre prosent eller ikke, sier Åge Hareide. - Det er viktig for oss å skape en indre justis i laget, og i den prosessen er han meget viktig.

- Som en slags «justisminister»?

- Ja, si gjerne det. Vi må i hvert fall bygge en gruppe av de eldre og erfarne spillerne som kan dytte de unge opp og fram. Og de trenger ikke å være veldig synlige - det viktigste er at de er der, sier Åge Hareide til Dagbladet.

NIKKEDOKKER: Landslagssjef Åge Hareide har gjort et par justeringer i sjefskorpset siden siste landskamp. Fra disse to skapningene er det liten motbør å få.