SIKKERHETSREVOLUSJON: Aksel Lund Svindal og Italias Werner Heel studerer den såkalte «Wave Air Back Protector», airbagdrakten som skal kunne beskytte alpinistene under fall.Foto: SCANPIX/REUTERS/Leonhard Foeger
SIKKERHETSREVOLUSJON: Aksel Lund Svindal og Italias Werner Heel studerer den såkalte «Wave Air Back Protector», airbagdrakten som skal kunne beskytte alpinistene under fall.Foto: SCANPIX/REUTERS/Leonhard FoegerVis mer

Her er airbagen som skal redde alpinistliv og -lemmer

- Sikkerhetsrevolusjon.

(Dagbladet): Samme dag som fristilstjernen Sarah Burke ble erklært død på sykehus i Utah, demonstrerte Aksel Lund Svindal og tidligere alpinstjerne Kristian Ghedina en oppfinnelse som skal kunne redde liv og lemmer i skibakkene.

Etter ti år med forskning ble den såkalte airbag-drakta vist fram for første gang i Kitzbühel, en drakt som blåser seg opp for å beskytte utøverne når de faller og treffer bakken.

- De vil åpne seg i løpet av 40 millisekunder, og nå maks lufttrykk etter 100 millisekunder, men vi trenger fortsatt mer data for å finjustere drakta, sier designer Alessandro Bellati til AP.

Positiv Svindal
Utfordringen er å finne det nøyaktige tidspunktet der airbagen skal løse seg ut.

Aksel Lund Svindal har vært med på å samle inn datamaterialet i den sammenheng, ved å bruke sensorer i ryggbeskyttelsen i utforrenn denne sesongen. Han har også testet selve airbag-drakta under trening.

RYGGDEKNING: Svindal, Kristian Ghedina og Heel viser fram airbagen fra flere vinkler.Foto: SCANPIX/AP/Alessandro Trovati
RYGGDEKNING: Svindal, Kristian Ghedina og Heel viser fram airbagen fra flere vinkler.Foto: SCANPIX/AP/Alessandro Trovati Vis mer

- Det er komfortabelt å kjøre med, du merker det egentlig ikke. Selv de små gassbeholderne er godt gjemt i ryggbeskyttelsen. Det som gjenstår er kanskje å jobbe litt med formen så de passer enda bedre, sier nordmannen.

Håpet er at «D-air»-systemet kan være klart til bruk før OL i Sotsji i 2014.

NRKs alpinekspert Marius Arnesen tror airbagen kan være med på å redde utøvere fra stygge skader.

- Det har kommet mye lengre enn jeg trodde, og det er ingen tvil om at dette kan være en sikkerhetsrevolusjon for sporten, sier han til egen kanal.

Også til beina
FIS-direktør Guenter Hujara er glad for framskrittet med airbag-drakta, men håper samtidig at man vil finne nye metoder for å beskytte alpinistenes mest utsatte kroppsdeler - beina.

- Vi er veldig interesserte i å få mest mulig ut av dette systemet, sier han.

- Dersom du kan finne det eksakte tidspunktet der en utøver mister kontroll over seg selv eller utstyret, kan man også utvikle et system som umiddelbart løser ut skiene før en lander i sikkerhetsnettet, mener Hujara.