Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Her er alle stadionplanene i Tippeligaen

Se bildene!

(Dagbladet.no:) Av de 14 Tippeliga-klubbene er det bare to som spiller på en stadion som ikke skal bygges ut i nær framtid.

Molde og Viking er naturlig nok fornøyd med anleggene sine.

De fleste har imidlertid planer om å flytte til helt nye stadioner eller å bygge ut eksisterende.

Ikke et vondt ord om friidrett, men det er ikke noe særlig å se på fotball når det er åtte løpebaner rundt gresset. Men disse forsvinner i framtida. Tre klubber - Start, Sandefjord og Stabæk - spiller i da på fleridrettsanlegg, men alle tre skal flytte.

Her er stadionplanene til alle klubbene i Tippeligaen:

Brann

Stadion ble bygget i 1919 og hadde i fjor en tilskuerkapasitet på 17 500. Under årets første hjemmekamper vil det være plass til 15 000 på kampene. Har to ganske nye tribuner, og en gammel på den ene langsiden. I klokkesvingen var det lenge bare en betongbelagt helning, og så en midlertidig tribune - men nå bygger de en skikkelig tribune der. Opptil 3500 seter skal etter planen være på plass til 16. mai-kampen.

• Her kan du følge byggingen av Klokkesvingen, steg for steg.

GAMLE DAGER: Slik så landslagsarenaen ut i 1963. Dette bildet er fra cupfinalen mellom Fredrikstad og Skeid. Foto: SCANPIX
GAMLE DAGER: Slik så landslagsarenaen ut i 1963. Dette bildet er fra cupfinalen mellom Fredrikstad og Skeid. Foto: SCANPIX Vis mer

Plan: Til neste sesong vil det være plass til 5-6000 i Klokkesvingen. Neste prosjekt er utbyggingen av den nordre langsiden. Tribunen skal garderober, pressefasiliteter, VIP-losjer og serveringssteder. Nye Brann Stadion skal stå ferdig til seriestart 2008, og den vil da ha 21 000 sitteplasser.

Publikumsrekord: 24 800 mot Fredrikstad i NM i 1961.

Fredrikstad

Har nå plass til rundt 10 000 tilskuere på den gamle stadion. Den er sjarmerende, og det er mye historie i veggene. Men den holder ikke Tippeliga-standard sånn den er i dag.

Plan: Derfor flytter FFK til en ny stadion neste sesong. Den bygges i disse dager på Kråkerøy, og vil ha 12 000 sitteplasser. Prosjektet er spennende og tribunene bygges inn i gamle industrihaller. Ser ut til å bli en stadion som vil skille seg ut blant de nye anleggene i Norge.

• Her kan du se en animasjon av den nye stadion.

Publikumsrekord: 15 534 i september 1956.

Ham-Kam

Her er alle stadionplanene i Tippeligaen

Briskeby Gressbane har én skikkelig tribune, og noen gamle tretribuner. Det er plass til drøyt 8000 mennesker, og det er veldig trangt på store kamper.

Plan: Allerede til sommeren starter utbyggingen av to av tribunene og halvparten av anlegget skal stå klart neste sesong. Når hele stadion står ferdig, trolig i 2010, vil det være plass til 10 200 tilskuere på Nye Briskeby.

Publikumsrekord: 11 500 mot LSK i mai 1976.

Odd Grenland

Dagens stadion på Falkum har plass til 8000 tilskuere. Det er én tribune med tak i Skien og en sittetribune på motsatt side uten.

Plan: Etter at årets sesong er ferdig, startet utbyggingen av stadion. Banen skal snus 90 grader, for å frigjøre arealer til boliger og parkering. Planen er at det nye anlegget skal stå klart allerede neste sesong, noe som er veldig raskt. Da vil det bli plass til 12 500 tilskuere på stadion.

Publikumsrekord: 12 000 mot Viking i 1984.

Sandefjord Fotball

Storstadion holder slettes ikke Tippeliga-nivå. Det er løpebaner rundt banen og ikke tak over hovedtribunen. Rundt halvparten av stadion er det nærmest ikke tribune i det hele tatt. Kapasiteten er i dag på 7000 tilskuere.

Plan: Målet er at den nye storstua på Pindsle skal stå klar til seriestart neste sesong. Det vil da være plass til 10 000 tilskuere på Sandefjords hjemmekamper.

Publikumsrekord: 6516 mot Brann i november 2002.

Stabæk

Nadderud har som Storstadion i Sandefjord løpebaner, noe som ikke er noe særlig for fotballtilskuere. Bak det ene målet er det umulig å se noe, og det er veldig lave tribuner i den andre svingen. Hovedtribunen er fin, mens den andre langsidetribunen er lav og uten tak. Kapasiteten i år er på rundt 8000.

Plan: Stabæk har snakket om sitt nye stadion i mange år, og etter planen skal de første spadene settes i jorda til sommeren. Det vil bli plass til 15 000 tilskuere, og planen er å bygge tak som kan skyves over hele banen. Dette vil sikre gode spilleforhold uansett vær.

Publikumsrekord: 8033 mot Vålerenga i mai 1998.

Start

Kristiansand Stadion er ikke sølvvinnerne verdig. Det meste er gammelt der, og bak det ene målet er det ikke mulig å ha tilskuere en gang. Det er likevel plass til 14 000 tilskuere på stadion.

Plan: Det nye anlegget skal ligge i vannkanten i Torsvika, ikke langt unna den nåværende stadion. Byggingen har allerede startet, og målet er å ha den klar til seriestart neste år. Da vil det være 14 000 sitteplasser der. I våres bestemte klubben seg for å legge naturgress på den nye stadion.

• Her kan du se bilder fra byggeprosessen.

Publikumsrekord: 16 563 mot Fredrikstad i 2005.

Tromsø

Alfheim har nå plass til 8300 tilskuere, med to langsider under tak. De siste åra har begge langside tribunene blir frisket opp. Bak det ene målet er det ikke tribune i det hele tatt, og bak det andre er det heller ikke plass til veldig mange.

Plan: Det skal bygges en helt ny tribune bak det ene målet, og det skal også bli en skikkelig tribune bak det andre. Det skal bli plass til 10 000 tilskuere på nye Alfheim. Til sommeren skal det også legges kunstgress på stadion.

Publikumsrekord: 10 225 mot RBK i 1990.

Vålerenga

Bruker landslagsarenaen, hvor det er plass til 25 572 tilskuere. Ullevaal har alle fasiliteter og er veldig fin. Banen har vært veldig varierende, mye på grunn av stort kamppress i ugunstige perioder. Nå er det lagt nytt gress der.

Plan: Vålerenga vil ha ny og egen stadion. Valle Hovin, Enjsø, Jordal, Oslo S, Vippetangen og Bjørvika har blitt foreslått. Men så langt har ikke investorer og kommunen blitt enige. Vil ha et anlegg med plass til

• Se illustrasjoner av forslagene på vifstadion.no.

Publikumsrekord: 24 894 mot Rosenborg oktober 2005.

Lillestrøm

Åråsen ble åpnet i 1951, og har gradvis blitt utbygget siden det. Nå er den blitt fin og kompakt, og det er plass til 14 000 tilskuere der. Nå er også nytt flomlysanlegg på plass.

Plan: LSK gjorde ikke noe med den gamle hovedtribunen da de tre andre tribunene ble oppført. Den skal renoveres, og det skjer trolig etter sesongen.

Publikumsrekord: 13 652 mot Vålerenga i 2002.

Rosenborg

Lerkendal ble bygget rett etter krigen, og har i dag en kapasitet på 21 166 plasser. På midten av 90-tallet ble gamle store stå revet, og en ny tribune ble oppført. I 2000 startet utbyggingen av to nye endetribuner og en ny langsidetribune. Lerkendal er i dag det nest største anlegget i Norge, etter Ullevaal.

Plan: Det har vært snakk om å bygge forskyvbart tak over Lerkendal, og dette kan skje i starten av 2007.

Publikumsrekord: 28 569 mot Lillestrøm i 1985.

Lyn

Har spilt på Ullevaal helt siden 1926, og eier 13 prosent av aksjene. De har ingen planer om å flytte på seg.

Plan: Cola-svingen skal bygges ut, og det skal bli plass til 6000 nye seter der. Ullevaal Stadion AS har også snakket om å bygge et tak som kan trekkes tilbake.

Publikumsrekord: 35 000.

Viking

Flyttet fra Stavanger Stadion til Viking Stadion i 2004, hvor det er plass til 16 000 tilskuere. Dette er et flott anlegg, og klubben har ingen andre byggeplaner.

Publikumsrekord: 19 800 mot Odd i 1959.

Molde

Flyttet til ny stadion i 1998, hvor det er plass til 11 167 tilskuere. Stadion er også kalt Røkkeløkka, siden det var Kjell Inge Røkke som finansierte byggingen. MFK har ingen planer om å gjøre noe med stadion.

Publikumsrekord: 14 615 mot Moss i 1987.Kilder: Dagbladet.nos arkiv, lokalaviser, klubbenes hjemmesider, Norsk Toppfotball.

Debatt

Hvilke anlegg er de flotteste i Tippeligaen?

ODD: I Skien skal stadion snus 90 grader.
STABÆK: På Fornebu Arena skal et tak som kan dras over banen.
TROMSØ: Slik så Alfheim ut i sommersol, før den ene langsidetribunen ble bygget ut. Klubben skal bygge ut bak begge målene.
LILLESTRØM: Uwe Rösler på LSKs hjemmebane Åråsen. Nå er flomlyset på plass og snart skal den gamle hovedtribunen renoveres.
MOLDE: Stadion til MFK er ganske ny, og skal ikke moderniseres.
HAM-KAM: Dette er et utkast over hvordan nye Briskeby kan bli seende ut.
SANDEFJORD: Storstadion er for gammel, og det skal bygges et nytt anlegg på Pindsle.
STABÆK: Lysende fasade på Fornebu Arena.
ROSENBORG: De tidligere RBK-erne Sebastián Eguren og Alejandro Lago på Lerkendal Stadion. Neste vinter kommer det kanskje tak over banen.
VIKING: Anlegget er topp moderne og skal ikke bygges ut.
BRANN: Slik blir fasaden på nye Brann Stadion.
START: Byggingen av Starts nye hjemmebane er i gang.
VÅLERENGA: Ett av forlagene til ny Vålerenga-stadion er dette, i Bjørvika.
FREDRIKSTAD: Klubben bygger ny stadion på Kråkerøy, i et industriområde.
LYN: Oslo-klubben er deleier av Ullevaal Stadion, hvor Cola-svingen skal bygges ut.
VÅLERENGA: Et annet forslag er dette, over skinnene til Oslo S.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling