Her er alt du trenger å vite om amerikansk fotball før nattas Super Bowl 50

Regler, spilletid og uttrykk.

(Dagbladet): I årets Super Bowl, den 50. i rekka, møtes Denver Broncos og Carolina Panthers for å kjempe om det gjeve trofeet «Vince Lombardi Trophy». Kampen går på Levi's Stadium i Santa Clara, California.

Hvert år ser over 110 millioner på finalen i amerikansk fotball, og noe av det som trekker seere er pauseshowet. I år opptrer Coldplay med Beyonce og Bruno Mars, mens nasjonalsangen før avspark blir sunget av Lady Gaga.

Voksende idrett Her i Norge er ikke amerikansk fotball den største idretten, men ifølge Norges Amerikanske idretters forbund sine hjemmesider er «football» voksende her til lands. Mange nordmenn følger finalen, og ifjor hadde Viasat rundt 67 000 seere i snitt under sin maratonsending. På det meste fulgte 96 000 sendinga.

I natt er det altså duket for en ny finale, og kampen går på Viasat (sendestart 22.30). Skal du følge med på kampen, men er usikker på de forskjellige begrepene som blir brukt?

Reglene er mange i football. Klarer du å huske noen av disse, kan kampen med ett bli litt mer spennende. Her får du det du trenger å vite:

Lagene: Hvert lag består av elleve spillere på banen. Laget som innehar ballen er «offense», altså angrep. Motstanderlaget er «defense» - forsvar.

Angripende lag må prøve å komme seg oppover i banen, enten ved å løpe med ballen eller kaste den oppover. Forsvaret må prøve å stoppe motstanderne, og få dem til å miste ballen.

Angrepsspillerne:
En quarterback, eller bare «QB», sender eller gir bort ballen til en medspiller.
«Center» snapper ballen til quarterbacken og blokker forsvaret.
To «guards» og to «tackles» holder forsvaret unna.
To eller fire såkalte «wide recievers» mottar ballen fra quarterbacken.
En eller to «running backs» tar ballen og løper med den.
En eller to «tight ends» blokker forsvaret, og kan også motta pasninger.

Det er bare quarterbacken, wide recievere, tight ends og running backs som kan ta i ballen, men det er quarterbacken som er lederen av laget og playmaker.

Forsvaret:
«Lineback» forsvarer mot pasningene, og prøver å tvinge forsvaret til å stoppe et løp eller takle quarterbacken.
Forsvarslinja er hode mot hode mot angrepslinja.
«Cornerbacks» og «safeties» forsvarer mot pasninga fra quarterbacken til wide recieveren, og hjelper til med å stoppe løpet.

Tiden: En kamp er delt inn i fire 15 minutter lange «quarters», altså perioder. Det er to minutters pause etter første og tredje quarter, mens det mellom andre og tredje er tolv minutter pause. I denne pausen er det store «halftimeshowet».

Det laget som avslutta første og tredje quarteret med ballen, er det laget som starter med den i det neste. Det andre quarteret starter med et kickoff på lik måte som i det første.

Hvert angripende lag har 40 sekunder fra spillet «stoppes» når de takles og mister ballen, til de må starte sitt neste «play». Gjør de ikke det, blir de straffet for å forsinke spillet.

Klokka stoppes når man har brukt opp forsøkene sine på å komme seg til «end zone», når en spiller går «out of bounds» (ut av banen med ballen), når det blir dømt straff for en forseelse eller når laget tar timeout.

Er kampen uavgjort når tida er ute, spilles en 15 minutters overtidsperiode. I NFL er det sudden death, og det første laget som scorer vinner. Det laget som starter bestemmes av et myntkast.

Kick off: Kampen starter med et kick off. Ballen blir plassert på forsvarets 35 yardlinje, og en egen «kicker» sparker ballen til angrepslaget. En egen spiller i angrepslaget har jobben med å fange ballen - en såkalt «return kicker». Når angrepslaget har ballen, må de prøve å komme seg så høyt opp i banen som mulig. Det er her lagets «drive», altså spill, starter.

Hvis kickeren sparker ballen ut av banen, får angrepet starte med ballen på 40 yardslinja. Hvis forsvaret tar ballen i sin egen end zone, kan return kickeren enten løpe ut av sonen, eller knele. Kneler han vil spillet stoppes, og angrepslaget starter med ballen på 20 yardslinja.

First down: All progresjon i football måles i yards. En yard er 0,9144 meter - altså tre fot. Angripet skal prøve å få så mange yards som mulig, og komme seg nærmere forsvarets end zone.

Hver gang angrepet får ballen, har de fire «downs», altså sjanser, til å tjene ti yards. Klarer de å flytte ballen ti eller flere yards, tjener de sin «first down», og et nytt sett med fire downs. Hvis de ikke klarer det, mister de ballen, en «turnover» (se lenger ned).

Hvis de når sin fjerde down, vil de vanligvis prøve å sparke ballen bort. Det tvinger motstanderne til å begynne sin «drive» lenger ned på banen.

Å spille ballen Spillet starter med en såkalt «snap» hvor ballen starter på banen, en «scrimmage line». Quarterbacken skriker ut et spillesystem i en kode, og spilleren foran ham, centeren, snapper ballen under bena sine og til quarterbacken. Det er her quarterbacken enten kaster ballen, gir den bort eller løper med den.

Det er to måter å få ballen framover på for angrepet. Den første måten kalles et «run». Det er når quarterbacken løper selv, eller spiller ballen til en running back. Forsvaret vil da prøve å få den spilleren som har ballen i bakken ved å takle ham. En spiller er takla når en kroppsdel annet enn hendene eller føttene hans rører bakken.

Den andre måten å få ballen framover på, er å kaste den. Vanligvis er det quarterbacken som tar seg av å sende ballen, men noen ganger kan quarterbacken gi en annen spiller ballen, i håp om å forvirre forsvaret.

Hvilken som helst spiller kan kaste ballen, så lenge det skjer bak «scrimmage»-linja. Om en quarterback bak denne linja blir takla så han ikke får spilt ballen, kalles det en «sack».

Poengene: Målet, som i andre idretter, er å score så mange poeng/mål som mulig. I football får man seks poeng for en touchdown.

En touchdown er når man løper inn i end zone med ballen, tar i mot ballen i end zone, en «fumble» (se lenger ned) eller når en urørt kickoff-ball blir tatt i end zone.

Ekstrapoeng på ett eller to poeng får man etter en touchdown. Like etter touchdownen blir ballen plassert på forsvaret 2 yardslinje, og her har angrepet to valg: enten sparke ballen gjennom de to høye stengene som står i enden, såkalte «goal post» (ett poeng) eller løpe eller kaste ballen inn på lik måte som i en touchdown (to poeng). Prøver man seg på ett poeng, starter ballen på 15 yardslinja, prøver man seg på to poeng starter man med ballen på 2 yardslinja.

Et «field goal» gir tre poeng, og fås ved at man sparker ballen gjennom goal postene. Dette gjør man om man ikke klarer å score en touchdown. For eksempel om man er på sitt siste forsøk, men er for langt unna til at man tror man kan klare en touchdown.

«Safety» gir to poeng, og scores av forsvaret. En safety er når ballinnehaveren blir taklet bakfra, bak sin egen mållinje. Dette skjer som oftest når en quarterback blir sacked.

Uttrykk: «Turnover» er når angrepet uten vilje mister ballen til forsvaret. Da mister angrepet ballen.

«Fumble» er når ballinnehaveren mister ballen før han blir takla. Da kan hvem som helst ta ballen ved enten å kaste seg over den, eller ta den og løpe.

«Interception» er når et aggressivt forsvar tar ballen når det er en pasning fra en angrepsspiller til en annen. Ifjor ble den meget spennende finalen mellom Seattle Seahawks og New England Patriots avgjort av Malcolm Butler helt på tampen av kampen, da han tok ballen like ved sin egen end zone, en interception.