Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Her er Anand-brøleren som avgjorde partiet til Carlsens fordel

Verdensmesteren tabbet seg ut.

OOPS: Her, i trekk nummer 60 i dagens parti, gjør Vishy Anand noe som blir avgjørende - han flytter tårnet til a4, i stedet for bonden til b4. Foto: FIDE
OOPS: Her, i trekk nummer 60 i dagens parti, gjør Vishy Anand noe som blir avgjørende - han flytter tårnet til a4, i stedet for bonden til b4. Foto: FIDE Vis mer

(Dagbladet): Dagens parti nærmet seg slutten, og til tross for at de fleste med norsk hjerte hadde et lite håp, så det ut til å gå mot remis dagen etter at Magnus Carlsen hadde tatt første stikk mot Vishy Anand. Så skjedde det som ikke kunne skje for den indiske verdensmesteren.

I trekk nummer 60 spilte han nemlig tårnet sitt til a4, mens bonden til b4 var det eneste trekket som fortsatt kunne redde uavgjort.

Mystisk bondemiss - Det var en vanskelig stilling for Anand, men en spiller på dette nivået burde komme til bunns i sluttspillet. Han hadde spilt i over fem timer, og viste at han er bare et menneske han også, sier Dagbladets sjakkekspert Einar Gausel.

Magnus Carlsen sa på pressekonferansen at han la en liten felle, og at han følte Anand gjorde noe blundere. Gausel vil ikke karakterisere Carlsens konge f4 til e3 som noen felle, men stiller seg uforstående til enkelte av trekkene til verdensmesteren.

- Anand ga bort en bonde på mystisk vis i trekk nummer 38. Jeg kan ikke huske sist jeg så noe så merkelig i en VM-kamp, spesielt med tanke på at han ikke var under tidspress heller.

Kalkulert risiko I tillegg til Anand-brølerne, spilte selvsagt Magnus Carlsen en god kamp - å vinne med svarte brikker er en sterk prestasjon, og spesielt i en VM-kamp på et så høyt nivå. 22-åringen spilte med høy risiko, selv om han like godt kunne ha trygt og gått for uavgjort. Gausel forklarer:

- Magnus gir bort b-bonden på dronningfløyen. Det er det ikke mange som engang hadde vurdert det. Han hadde en uhyre sterk plan, og så veldig lang fram. Han måtte regne på veldig mange varianter, de fleste sjakkspillere ville avfeid den muligheten han gikk for. Magnus spilte som om han måtte vinne, selv om han ikke trengte det. Til tider var det høy risiko forbundet med å presse på den måten han gjorde.

Høy risiko når det ikke er nødvendig - hvorfor spille på den måten? Gausel synes også det er merkelig, men at det viser hvor selvsikker 22-åringen er.

- Han veit at han er sterkere i sluttspillet. Det minner med litt om Bobby Fischer, han spiller for å vinne hvert eneste parti.