Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Her er Anand-tabben som sørger for at Carlsen har VM-tittelen i lomma

Skjønte umiddelbart at han hadde feilvurdert.

OSLO/CHENNAI (Dagbladet): Etter tre og en halv time med offensiv sjakk fra begge parter, valgte regjerende verdensmester Vishy Anand å gi opp - Magnus Carlsen hadde rett og slett en for god stilling til at inderen ville spille videre. Anand satte seg selv i den posisjonen da han gjorde en tabbe i det siste trekket, og forstod dermed at han ikke hadde mulighet til å få med seg poeng.

- Anand gjorde det eneste rette idag ved å spille offensivt med hvit og gå etter strupen. Stillingen ble vanvittig uklar. Synd for inderen at han tråkket feil akkurat idet kampen var i ferd med å nå kokepunktet, sier Dagbladets sjakkekspert Einar Gausel.

Applaus for åpningen Anand hadde kniven på strupen før dagens parti, og åpnet aggressivt med dronningbonden - et trekk som gjorde at hjemmepublikummet brøt ut i spontan applaus.

Magnus Carlsen hadde bestemt seg for et såkalt nimzo-indisk forsvar, utviklet av den tidligere latviske storspilleren Aron Nimzovitsch.

Så offensiv var starten til den indiske verdensmesteren, at hjemmepublikummet på Hyatt Regency i Chennai brøt ut i spontanapplaus.

Sterk bondestruktur Også det tiende trekket ga klare prov på hva som skulle skje; 10. g2-g4 tydet på at «tigeren fra Madras» ville gå etter strupen til 22-åringen fra Lommedalen.  Etter dette trekket brukte Carlsen lang tid på å analysere, før han foretok en kort rokade.

- Anand klinker til i dag. Han viser selvtillit i kroppspråket også, så nå tror jeg vi må vente litt før vi kan puste ut, sa landslagstrener Simen Agdestein til Dagbladet.

TANKEFULL: Magnus Carlsen måtte tenke mye under det 9. partiet i sjakk-VM. Til slutt fikk han uttelling for arbeidet. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
TANKEFULL: Magnus Carlsen måtte tenke mye under det 9. partiet i sjakk-VM. Til slutt fikk han uttelling for arbeidet. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

I sitt 17. trekk flyttet Carlsen tårnet fra a8 til a6, et trekk som kombinerte angrep og forsvar. Det neste trekket brukte Carlsen lang tid på å tenke, før han bestemte seg, noe overraskende, for å sende hesten til c7. Det ble regnet som offensivt, i og med at han hadde muligheten til å demme opp for Anands angrep på kongesiden ved å flytte bonden til g6 og hesten inn bak på g7.

Indisk tabbe Etter hvert ble det klart at begge spillerne satset høyt. I sitt 23. trekk brukte Anand enormt med tid for å se om han kunne finne en løsning som ville sette Carlsen i matt. Samtidig stod Carlsen med en fin bonderekke på b3, c4 og b5, hvor b3 truet med å bli dronning, og dermed holdt Anands tårn på f1.

Men Anand valgte å gi Carlsen den ekstra dronningen for å få med tårnet i angrepet. Carlsen satte dermed Anand i sjakk med sin nye dronning, noe som ble kontret med hest til f1 av Anand. Det viste seg å være en tabbe, det optimale trekket ville vært å flytte løperen til f1 for å blokkere den nye dronningen til Carlsen.

- Han ville blitt stående enten tårn eller dronning under med NULL angrepssjanser. I slike situasjoner, gir man opp, forklarer Dagbladets sjakkekspert Einar Gausel, og utdyper:

- Anand hadde tenkt å følge opp angrepet i h-linja med Th4. Hadde han gjort det, istenfor å gi opp, ville svart ha spilt Dxh4...med blankt tårn over.

Fattet Anand På pressekonferansen etter partiet var det to spillere som var fullstendig klar over hvor kampen hadde blitt avgjort.

- Da han flyttet hesten til f1, skjønte jeg at han hadde gjort en bommert, sa Magnus Carlsen.

- Så snart jeg satte hesten på f1 så jeg hva jeg hadde gjort. Hva kan jeg si? Situasjonen ser vanskelig ut for meg nå, innrømmet Anand etter partiet, og tenkte på at Carlsen nå leder 6-3, og dermed bare trenger én remis på de siste tre partiene for å kunne kalle seg verdensmester.

AVGJØRELSEN: Da Anand flyttet hesten i stedet for løperen til f1, var partiet i realiteten avgjort, og inderen valgte å gi seg.
AVGJØRELSEN: Da Anand flyttet hesten i stedet for løperen til f1, var partiet i realiteten avgjort, og inderen valgte å gi seg. Vis mer