Her er årets flopp

Det var en gang den beste fotballen kom fra en bygd i Trøndelag. Esten O. Sæther kommenterer.

DET er ikke lenge siden det absolutt beste i norsk klubbfotball kom fra Orkdal. Dette er hjemtraktene til Nils Arne Eggen. Det var her tankene ble til om samhandlingens avgjørende betydning for det å lage mål; en tenkning som helt forandret resultatene og ambisjonene i norsk klubbfotball.

Nå tenkes det ikke sånn lenger i den bygda.

I hvert fall ikke ifølge Orkla-treneren Kolbjørn Fuglås som akkurat har trukket seg i en matt protest mot manglende fellesskapstenkning:

- Spillerne prioriterer hva som helst foran trening, forklarer han årets flopp i norsk klubbfotball:

Det forklarer kanskje at Orkla som skulle kjempe om opprykk fra 3.divisjon i stedet nesten rykket ned.

DET er ganske tett mellom slike skuffelser i klubbfotballen 2008. De største er bredt analysert fra uke til uke siden seriestarten i våres; Lillestrøm som brukte tre trenere underveis til et bunnresultat, Vålerenga som valgte å se bort fra hele sesongen eller Brann som ikke tok vare på sjansen til å forbli Norges beste lag selv etter å ha ventet 43 år på akkurat det.

Slett ikke alt gikk som ventet. Heller ikke for Dagbladet som før sesongstart tippet sluttresultatene for 391 norske klubber.

Ser du bort fra Tippeligaen som avisas spesialrådgiver orangutangen Sol tok godt vare på, krabbet vi såvidt over 50% riktig tippet. Det etter en høyst personlig utregning der det å treffe de tre beste og de tre dårligste i hver avdeling ga maksimalt 6 mulige tippe-poeng i hver avdeling. Med hjelp av dere leserne på Dagbladet.no endte vi på 98 av 186 poeng i en fordeling du kan se ved å sammenligne reportasjen Sjekk din klubb og årets tabeller for 1. , 2. og 3.divisjon for gutter og 1. og 2.divisjon for jenter.

IKKE ALT ER SOM FØR I ORKDAL: Nils Arne Eggen er fotballens fremste samhandlingseksponent. Nå rykket nesten den lokale klubben hans ned, og treneren har sagt opp på grunn av manglende fellesskapstenkning. Foto: SCANPIX/ GEIR OTTO JOHANSEN
IKKE ALT ER SOM FØR I ORKDAL: Nils Arne Eggen er fotballens fremste samhandlingseksponent. Nå rykket nesten den lokale klubben hans ned, og treneren har sagt opp på grunn av manglende fellesskapstenkning. Foto: SCANPIX/ GEIR OTTO JOHANSEN Vis mer

DE tabellene forteller også om en forskyvning av fotballdominansen mot Oslo-området. Neste år kommer fem av Tippeliga-klubbene inkludert tittelforsvarer derfra, ett 1.divisjonslag og hele 17 av landets 54 2.divisjonsklubber. Dessuten ble Røa klart best hos jentene.

Denne styrken reflekterer befolkningstettheten i regionen, men tidligere har det ikke vært samsvar mellom antall innbyggere og fotballnivå. Kanskje er det den tidlige utbyggingen av kunstgressbaner som gjør at Oslo-fotballen endelig nærmer seg en naturlig kvalitet.

Tradisjonelt kommer de største fotballspillerne fra de minste stedene, mens landsdelene skifter på å dominere. Etter krigen var Østfold det fremste fotballfylket, så overtok Rogaland på 1970-tallet før Trøndelag ble klart førende fra tidlig i 90-årene med Nils Arne Eggens banebrytende spillestil og Rosenborgs bevisste inkludering av hele regionen.

HELE tida har det vært områder som har utviklet bedre spillere enn folketallet skulle tilsi. Møre og Romsdal har vært et slikt distrikt; akkurat som de nordligste fylkene.

Dette har gitt grunnlag for at fotballsuksess på norsk ikke blindt har fulgt pengene. Typisk nok har Stabæk, Tromsø og Bodø/Glimt preget tabellteten i år selv om alle tre er på nederste halvdel i Tippeligaen når det gjelder innskutt kapital.

SAMTIDIG er ingen andre byer enn Oslo stor nok til å gi plass for flere toppklubber. Nå har Stavanger IF kommet opp bak Viking i 1.divisjon med en satsing dels basert på overskuddet fra en lokal pub, men det er ingen ting som tyder på at dette blir klubben som utvikler seg til en reell utfordrer. På tross av en skuffende sesong forblir Bryne nummer to i området med et fundament i det kulturelle spennet mellom byen Stavanger og distriktet Jæren.

På samme vis er LøvHam ingen konkurrent til Brann, Tromsdalen vil fortsatt gå opp og ned mellom 1. og 2.divisjon i Tromsø, mens RBK til og med fiansierer satsingen i Ranheim for å få en bedre nummer to klubb i byen.

KLASSESKILLET helt øverst i klubbfotballen er ganske stort. Start har for eksempel hele Sørlandet alene. FK Arendal gikk konkurs i løpet av sesongen, og nysatsingen Mandalskameratene har gjennomført med ødelagt økonomi.

Her er årets flopp

Det er ikke lett å se mulige topplag bortsett fra de rundt 20 klubbene som fast skifter plassene i Tippeligaen. Haugesund burde vært nærmest, men sliter med å komme tilbake. Hønefoss drar for få tilskuere. Notodden har kapital; men mangler tradisjon, mens Moss og Sarpsborg har havnet helt i FFK-skyggen.

Dette økte klasseskillet vises også i 2.divisjon der hele 11 av 16 Tippeliga-lag er på plass med reservene sine neste sesong.

DET er der blant andrelagene at lett giddeløse Orkla-spilere virkelig blir utfordret i kåringen av årets fotballflopp. Vikings reserver ble sist i sin 2.divisjonsavdeling med 81 baklengsmål, og det i en sesong der klubben disponerte mer penger til fotballsatsingen sin enn noen gang og dessuten hadde et juniorlag som nådde NM-finalen.

Da er det mer bruk av talent og penger enn tipsene som feilet.