Her er årets Tour de France-favoritter

Hvem ender opp i gult, grønt, hvit eller prikkete?

 BLANT FAVORITTENE:  Nairo Quintana (f.v) fra Movistar, Chris Froome fra Sky og Peter Sagan fra Cannondale kommer alle til å sette sitt preg på årets Tour de France, tror eksperter. Foto: AP / AFP / NTB Scanpix
BLANT FAVORITTENE: Nairo Quintana (f.v) fra Movistar, Chris Froome fra Sky og Peter Sagan fra Cannondale kommer alle til å sette sitt preg på årets Tour de France, tror eksperter. Foto: AP / AFP / NTB ScanpixVis mer

Tour de France 2013 kan du følge i vårt livestudio!

(Dagbladet): Johan Kaggestad er ikke i tvil om hvem han ønsker å se kledd i gult øverst på podiet på Champs-Élysées 21. juni.

- Jeg heier på på Chris Froome, slår TV2s fremste sykkelekspert fast ovenfor Dagbladet.

Han får følge av den danske avisen Berlingske Tidendes (B.T) sykkelekspert.

- Han har vært sesongens beste og mest konstante etapperytter, sier Lars B. Jørgensen.

Storfavoritten Chris Froome endte i fjor som nummer to sammenlagt i Tour de France, men fikk ikke den oppladningen han ønsket grunnet en parasittinfeksjon. I tillegg var egentlig oppgaven hans å hjelpe fjorårs-vinneren Bradley Wiggins fram til seier.

I år er Froome valgt som kaptein for blant andre Edvald Boasson Hagen på Sky-laget, og Bradley Wiggins må stå over Tour de France på grunn av en kneskade.

28-år gamle Chris Froome så langt denne sesongen vunnet blant annet Tour of Oman, Critérium International, Romandie Rundt, og nå sist Critérium du Dauphiné.

Det gjør at de aller fleste har den kenyansk-fødte briten som storfavoritt til å vinne den gule trøya i den 100. utgaven av Tour de France.

Den som nevnes som Froomes sterkeste konkurent om den gule trøya, er spanske Alberto Contador. 30-åringen er i år tilbake i Tour de France etter at han ble utestengt for doping, og fratatt sammenlagtseieren i 2010.

Her er hva TV 2s Johan Kaggestad, B.Ts sykkelekspert Lars B. Jørgensen og redaktør i sykkelbladet Landevei, Henrik Alpers, har å si om favorittene i år, og hvorfor de mener de ulike rytterne er med i kampen om trøya.

Gul trøye
Chris Froome (28) / Team Sky
Kaggestad:
- Chris Froome er min store favoritt. Han er etter min mening verdens beste etappesyklist. Han var rammet av parasittinfeksjon i fjor, om han ofte får når han er hjemme i Kenya. Og det gjorde at han i fjor fikk en vanskelig oppkjøring til Tour de France. Men likevel ble han nummer to sammenlagt. Han er mye bedre i år, og har vist seg som den beste klatreren i feltet, og kjører bedre tempo enn Contador.
Alpers: - Jeg tror Froome tar for lett på oppgaven, han har et litt arrogant forhold til å vinne touren sammenlagt. Han er nok den sterkeste, men det krever mer enn bare fysikk å vinne touren.
Jørgensen: - Han har vært sesongens beste og mest konstante etapperytter.

 KLAR FAVORITT:  - Jeg heier på Chris Froome, sier Johan Kaggestad om sin sammenlagfavoritt i år. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KLAR FAVORITT: - Jeg heier på Chris Froome, sier Johan Kaggestad om sin sammenlagfavoritt i år. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Alberto Contador (30) / Team Saxo Bank-Tinkoff Bank
Kaggestad: -
Han er god til å klatre, men for svak på tempo til å kunne true Froome, og jeg er ikke sikker på at han er bedre på klatring heller.
Alpers: - Jeg tror heller Contador vinner, enn Chris Froome. Det er fordi han er en mer rutinert rytter, og han har mer erfaring fra mediepresset som oppstår når man er ikledd den gule trøya.
Jørgensen: - Ikke så god som i 2010, men verdensklasse er det stadig.

Joaquim Rodriguez (34) / Katjusja
Kaggestad: -
Han ble kåret til verdens beste syklist i fjor. Han er en god klatrer, men er svak på tempo. Han har amisjoner om topp-tre sammenlagt.
Alpers:
- Han er en veldig eksplosiv rytter, og i år er det mange målganger på toppen av fjell, og det kan tale til hans fordel. Men han er på et dårlig tempolag.

Grønn trøye
Peter Sagan (23) / Cannondale Pro Cycling
Kaggestad:
- Kjempefavoritt til å ta den grønne trøya, som i fjor. Sagan er den beste til å tåle harde løyper, så han vil nok sanke en del poeng på de tøffeste løypene.
Alpers: - I år, som i fjor, er det en trøye som passer Sagan, for det er mange kuperte spurter. Det er allerede kuppert på 2. og 3.-etappe, og det vil passe en rytter som Sagan, som tåler stigninger bedre.
Jørgensen: -
Den mest allsidige rytteren.

Mark Cavendish (28) / Omega Pharma-Quick Step
Kaggestad:
- Kan vinne både fem og seks etapper, og er i kjempeform. Laget hans har ingen klar sammenlagtvinner, og vil kjøre opptrekk for ham.
Alpers: -
Han har et ekstremt bra lag som jobber for at han skal vinne spurter.
Jørgensen: - Cavendish er verdens hurtigste sprinter.

André Greipel (30) / Lotto-Belisol
Kaggestad: - Han vant tre etapper i fjor, og er sterk og taktisk god. Vant nylig det tyske mesterskapet i landeveissykling.
Alpers: Ble nylig tysk mester, men han er også svak i bakkene.
Jørgensen: - Tre etappeseiere i fjor, og André Greipel virker klar igjen i år.

Klatretrøya

Thomas Voeckler (34) /  Europcar
Kaggestad: - Han er god til å klatre, og på å gå i brudd, og kan plukke poeng hvis han går på de rette etappene.
Alpers: - Jeg håper og tror han tar klatretrøya i år også. Han er en litt uforutsigbar rytter, som det kan være vanskelig å ha kontroll på. Han er en typisk offensiv rytter som kan plukke poeng underveis.

Nairo Quintana (23) / Movistar Team
Kaggestad: - Han er en av verdens aller beste klatrere, og har vinnerpotensiale sammenlagt i Tour de France om noen år. Men han skal være hjelperytter for Alejandro valverde, så han blir nok låst en del der.
Jørgensen: - Columbiansk supertalent vil ta opp arven etter Luis Herrera.

Samuel Sanchez (35) / Euskaltel
Alpers: - Han er ikke sterk nok for sammendraget, men har vært med flere ganger. Men han er en offensiv og uredd type, som vant klatrekonkurransen i 2011.

Pierre Rolland (26) / Europcar
Jørgensen: - Har vunnet episke fjellritt de siste to årene. I år tar han klatretrøyen.

Hvit trøye (ungdomstrøya)
Tejay van Garderen (24) / BMC
Kaggestad: - Den største favoritten. Ble nummer fem sammenlagt i fjor. Håper BMC ikke gjør som i fjor, da van Garderen måtte vente på Cadel Evans og tapte tid.
Alpers: - Jeg har mest troen på fjorårsvinneren van Garderen, at han kan ta den i år igjen. Men skal i utgangspunktet kjøre for Cadel Evans.
Jørgensen: - Jeg tror det blir reprise fra 2012. Evans går tørr for diesel, Tejay ender blant de syv beste.

 CONTADOR:  Henrik Alpers, redaktør i Landevei, har mest tro på at Alberto Contador vinner i sitt Tour de France-comeback. Foto: Privat / Landevei
CONTADOR: Henrik Alpers, redaktør i Landevei, har mest tro på at Alberto Contador vinner i sitt Tour de France-comeback. Foto: Privat / Landevei Vis mer

Thibaut Pinot (23) / FDJ
Kaggestad: - En ung og spennende klatrer, som er født oppe i Alpene. Han er en tynn mark, som ikke veier noenting, sier Kaggestad.
Alpers: - I fjor var han den yngste rytteren i feltet, og vant allerede da en krevende fjelletappe. Han kan være en av favorittene, og han har blant annet også hatt ungdomstrøya i andre ritt.
Jørgensen: - Også denne sesongen har Pinot bekreftet at han er fransk sykkelsports store håp. Endte som nr.10 i 2012.

Nairo Quintana (23) / Movistar Team
Kaggestad: - Han er en av verdens aller beste klatrere, og har vinnerpotensiale sammenlagt i Tour de France om noen år. Men han skal være hjelperytter for Alejandro Valverde, så han blir nok låst en del der.
Alpers: - Han er en god klatrer, og i kampen om ungdomstrøya vil klatreegenskaper ha mer å si enn tempoegenskaper.

Andrew Talansky (24) / Garmin-Sharp
Jørgensen: - Veldig sterk i Paris-Nice, og "Bulldog" er en komplett og karaktersterk rytter.