Her er årets utøver i Europa

Internasjonal heder for Thorkildsen.

Det er Det europeiske friidrettsforbundet (EEA) som står bak kåringen. Thorkildsens rival Tero Pitkämäki vant kåringen i fjor.

Den norske spydkasteren hadde en strålende sesong i 2008. Det store høydepunktet kom da Thorkildsen forsvarte OL-gullet sitt i Beijing-OL.

Han kastet 90,57 meter og satte olympisk rekord.

Kristiansand-gutten vant også Golden League-stevnene på Bislett og i Zürich.

- Det er morsomt å bli kåret til årets utøver. Det er en kåring som tar bakgrunn i resultater, og det viser at jeg er blitt lagt merke til. Det er ingen tvil om at dette er prikken over i-en i en vellykket sesong, sa Thorkildsen på en pressekonferanse på Bislett stadion torsdag.

Thorkildsen har også fått innvilget ønsket sitt om å ha Åsmund Martinsen som trener på heltid. Martinsen starter for fullt 1. desember.

- Det er helt strålende. Da er jeg sikret tett oppfølging den kommende sesongen, sa Thorkildsen.

Neste år er det VM i Berlin.

STOR SESONG: Andreas Thorkildsen var i en klasse for seg i OL, og vant et overlegent gull. Nå er han kåret til årets mannlige friidrettsutøver i Europa. Foto: Arnt E. Folvik, Dagbladet
STOR SESONG: Andreas Thorkildsen var i en klasse for seg i OL, og vant et overlegent gull. Nå er han kåret til årets mannlige friidrettsutøver i Europa. Foto: Arnt E. Folvik, Dagbladet Vis mer

Jelena Isinbajeva ble kåret til beste kvinnelige utøver. Trine Hattestad gikk til topps i kåringen i 2000.