MYE FAKTA: Dette er deler av det stive arket Arne Scheie har foran seg når han kommenterer hopp. Det blå til venstre er starlista. Utenfor hver hopper noterer han tall som går på prestasjonene i Hoppuka, verdenscupen, siste renn, osv. Til høyre har han skrevet ned historisk fakta. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND
MYE FAKTA: Dette er deler av det stive arket Arne Scheie har foran seg når han kommenterer hopp. Det blå til venstre er starlista. Utenfor hver hopper noterer han tall som går på prestasjonene i Hoppuka, verdenscupen, siste renn, osv. Til høyre har han skrevet ned historisk fakta. FOTO: TORE ULRIK BRATLANDVis mer

Her er Arne Scheies hoppnotater du aldri får se på TV

Derfor briljerer han på direkten.

BISCHOFSHOFEN (Dagbladet): I dag går det fjerde og siste rennet i Hoppuka av stabelen. Thomas Diethart, Simon Ammann og Thomas Morgenstern kjemper om sammenlagtseieren.

For norske seere består NRK-sendingen av et annet kjempepoeng: Det blir det siste rennet Arne Scheie (69) kommenterer i Hoppuka.

NRK-veteranen har vært i 42 hoppuker. Til våren går han av for alderen, 70 år gammel.

Levende leksikon Scheie blir ofte kalt et levende leksikon. Men foran hver hoppukesending forbereder han seg grundig.

Superveteranen har med seg en bunke med stive ark. Vel på plass i pressesenteret, klipper han ut startlista og limer den på det stive arket. Kall det et lite stykke sløyd.

Videre er det fram med PC og kulepenn. Som en flittig skoleelev noterer han fakta rundt hver hopper.

Hvordan ligger de an i sammendraget? Hvor mange verdenscupseirer har hver enkelt? Hva er den historiske konteksten til akkurat denne bakken?

- Det er ikke noe poeng i å ta bilder av notatene. Det er bare jeg som forstår dem, sier Scheie når vi møter ham over en kaffe i Bischofshofen i Østerrike.

Startlistene viktig Her er ingen moderne iPad. Scheie liker å gjøre ting på «gamlemåten», uten digitale fiksfakserier. Men kunnskapen han formidler er hele tida brennende aktuell.

- Hvor lang tid bruker du på å forberede deg til hver sending?

- Et godt spørsmål. Først og fremst er jeg interessert i dette. Jeg leser aviser og følger med på nettet. Sånn sett er det mye indirekte forberedelser. Jeg setter meg ned først når jeg får startlista.

GÅR AV MED PENSJON:  Arne Scheie kommenterer sitt siste hoppukerenn for NRK. Trist, mener mange. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND
GÅR AV MED PENSJON: Arne Scheie kommenterer sitt siste hoppukerenn for NRK. Trist, mener mange. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND Vis mer

Han fortsetter:

- Jeg får ikke systematisert noe før det. Jeg spør meg om det er et poeng med noen utøvere i dag. Har for eksempel en hopper fra Kasakhstan vært blant de ti beste her? Alle poengene du håper vil komme, jobber du med.

Forberedelser - Du får ikke noe gratis i noen yrker, fortsetter Scheie.

- Men jeg lærte meg tidlig betydningen av forberedelser. Det gjorde jeg først og fremst av engelske fotballkommentatorer. De la ned mye, og dette har jeg heldigvis tatt med meg over til hoppinga.

Arne Scheie kommer tidlig til pressesenteret i hoppbakken. Han hilser på kjente - er raus og inkluderende. Et journalistisk kraftsenter. Får han spørsmål - for eksempel om en hopper det svingte av på 60-tallet - svarer han villig vekk. Akkurat nå er en av Scheies favoritt-quizer denne:

- Hvilke fire nordmenn etter krigen har både hoppet i Holmenkollen og spilt på det norske fotballandslaget?

Scheie legger ikke skjul på at norske sammenlagtseirer er det han husker best fra Hoppuka: Espen Bredesen i 1994, Sigurd Pettersen i 2004 og Anders Jacobsen i 2007.

- Jeg kommenterer for et norsk publikum, så det er kanskje ikke rart at jeg husker dette best, erklærer han.

Veldig greit Rennet i Bischofshofen starter klokka 16.00. Etter dette er det ubarmhjertig slutt for Scheie som NRK-kommentator i Hoppuka.

- Jeg bruker å si at kommentatorer kommer og går. Hoppsporten og NRK består. Det er veldig greit, sier han.

- Hva har du betydd for hoppsporten?

INFORMASJONSRIKT:  Når Scheie kommenterer hopprenn på direkten, må fakta hentes fram i en fei. NRK-veteranen har sine egne systemer. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND
INFORMASJONSRIKT: Når Scheie kommenterer hopprenn på direkten, må fakta hentes fram i en fei. NRK-veteranen har sine egne systemer. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND Vis mer

- Jeg tror ikke at jeg har betydd så mye for hoppsporten. Men forhåpnetligvis har jeg skapt en del glede hos dem som betaler lønna, nemlig seerne.

- Husker du noen brølere?

- Når det går ei kule varm, ligger det i sakens natur at det kan bli en forsnakkelse. Hadde du sittet tilbakelent, og lest fra et manus, hadde det ikke blitt noen feil. Men antakeligvis ville det blitt mye kjedeligere.

I morgen fyller han 70 år. Det skal feires i Oslo. Men først akter han å ta et hoppukenedslag til 20 i stil.