Best: Arsenal er best i Premier League denne sesongen; i hvert fall i møte med andre lag fra London. Her scorer franske Olivier Giroud i 5-1-seieren mot West Ham i går. Foto: AFP PHOTO/IAN KINGTON.
Best: Arsenal er best i Premier League denne sesongen; i hvert fall i møte med andre lag fra London. Her scorer franske Olivier Giroud i 5-1-seieren mot West Ham i går. Foto: AFP PHOTO/IAN KINGTON.Vis mer

Her er Arsenal best i Premier League

Mens Fulham klarer knapt å stokke beina mot rivalene.

Lars Dybwad er Dagbladets odds- og tippeekspert. I tillegg til å levere daglige tippeanalyser skriver han jevnlig artikler om odds og tipping i denne oddsbloggen. 

Det spilles ofte lokaloppgjør i engelsk fotball, som i andre ligaer, og noen har en oppfatning om at disse «alltid» ender uavgjort. Det er selvsagt en sannhet med store modifikasjoner, for eksempel har Manchester-derbyet bare endt uavgjort én gang på de siste 19 oppgjørene. 

På den annen side har du Sunderland - Newcastle, hvis innbyrdes oppgjør har endt uavgjort fire ganger på de siste seks kampene, og fem på de siste ti. Da kan det være verdt å vurdere en slant på U på Langoddsen. 

Det er derimot ikke poengdelinger som skal være fokus i denne artikkelen.

Neste stopp London

Det er seks London-lag i Premier League nå, og det er nesten imponerende hvor mye onde følelser lagene klarer å pleie for hverandre. Enten fordi de er basert i samme del av byen (som Arsenal og Tottenham, eller Fulham og QPR), fordi de på et eller annet tidspunkt har konkurrert om titler (som Arsenal og Chelsea), eller en blanding av årsaker (som West Ham - Millwall, som er geografisk nære og som begge ble startet av havnearbeidere).

I denne artikkelen skal jeg se på hvordan disse lagene gjør det mot hverandre i de mange London-oppgjørene hver sesong.

Samtidig skal jeg se om det er en fordel for et fotballag å være plassert i London. Mange rivaler, men også flere korte reiser i bortekampene.

Er du av den utålmodige typen kan du scrolle ned til slutten av artikkelen, der konklusjonene er.

Hvilket lag er best i London?

Så langt er det Arsenal som har tatt flest poeng i sine kamper mot London-rivaler denne sesongen. Laget knuste som kjent West Ham hele 5-1 i går, og står dermed med 4-1-2 på sine syv kamper så langt mot de fem øvrige London-lagene Chelsea, Tottenham, West Ham, Queens Park Rangers (QPR) og Fulham.

Den interne London-tabellen ser så langt slik ut denne sesongen:

Arsenal 4-1-2, poengsnitt per kamp på 1,86
Tottenham 3-1-2, poengsnitt 1,67
Chelsea 3-2-2, poengsnitt 1,57
West Ham 3-1-3, poengsnitt 1,43
QPR 2-3-3, poengsnitt 1,13
Fulham 0-2-3, poengsnitt 0,40

Så langt er det altså Arsenal som er det beste London-laget, tross at de ligger bak både Tottenham og Chelsea på tabellen. Fulham har gjort det meget svakt mot rivalene så langt.

En interessant utregning er å måle poengsnittet i London opp mot poengsnittet i Premier League totalt,noe som gir en sammenligning av hvordan lagene gjør det mot London-rivalene opp mot andre motstandere:

Arsenal har et poengsnitt på 1,86 i London, mot 1,61 totalt
Tottenham 1,67 i London, mot 1,78 totalt
Chelsea 1,57 i London, mot 1,96 totalt
West Ham 1,43 i London, mot 1,17 totalt
QPR 1,13 i London, mot 0,65 totalt
Fulham 0,40 i London, mot 1,09 totalt

Topp fire-lagene Tottenham og Chelsea tar altså mindre poeng mot sine London-rivaler enn de gjør totalt i Premier League, mens Arsenal, West Ham og særlig QPR tydeligvis stortrives med det ekstra rampelyset. I denne sesongen, i hvert fall.

QPR har jo bare to seiere denne sesongen, begge mot London-rivaler.  

Fem år tilbake i tid

Tallmaterialet fra denne sesongen er selvsagt syltynt og kan være preget av tilfeldigheter, derfor skal jeg gå fem sesonger tilbake i tid, inkludert denne. Summerer opp resultatene for London-klubbene og sammenligner med poengfangsten totalt i Premier League. Vi er stadig langt unna en fasit, variabler som klubbenes økonomiske ressurser og spillermateriell er selvsagt helt sentrale, men får i hvert fall en indikasjon på hvordan klubbene trives i egen by, og om de høyner eller senker prestasjonene sine i lokaloppgjørene.

De siste fem sesongene har gitt London-klubbene denne poengfangsten mot sine naboer:

Chelsea 18-3-8, poengsnitt 1,72
Tottenham 18-11-9, poengsnitt 1,71
Arsenal 17-10-12, poengsnitt 1,56
QPR 5-3-8, poengsnitt 1,13 (to sesonger, inkludert denne)
West Ham 7-8-16, poengsnitt 0,94 (fire sesonger, inkludert denne)
Fulham 6-13-18, poengsnitt 0,84

Det mest oppsiktsvekkende her er kanskje ikke at Chelsea og Tottenham er de to beste London-klubbene fra og med 2008/09-sesongen, men hvor utrolig svakt Fulham har gjort det mot lokale motstandere. Seks trepoengere på 37 forsøk er ikke spesielt imponerende, og dette er noe jeg noterer meg for mulig bruk i tippeanalyser. Husk; allerede neste uke er det Fulham - West Ham.

London-lagene trives ikke mot naboene

Også for denne perioden over fem sesonger skal jeg sammenligne lagenes poengfangst i London opp mot den totale poengfangsten i Premier League: 

Chelsea har et poengsnitt i London på 1,72, mot 1,99 totalt i Premier League
Tottenham 1,71 i London, mot 1,67 totalt
Arsenal 1,56 i London, mot 1,84 totalt
QPR 1,13 i London, mot 0,85 totalt
West Ham 0,94 i London, mot 1,07 totalt
Fulham 0,84 i London, mot 1,29 totalt

Både Arsenal og Chelsea tar færre poeng mot London-rivaler enn mot andre lag, en ganske betydelig forskjell (over et kvart poeng per kamp). 

Tross alle forbehold om statistikk, tilfeldigheter og andre forhold kan man sette dette på spissen: Med seks London-lag i Premier League kan det i praksis bety at Chelsea og Arsenal har tapt 2,5 poeng per sesong på å være lokalisert i London, poeng som selvsagt kan avgjøre seriemesterskap, Champions League-kvalifikasjon og så videre. Med fem London-lag, slik det har vært i de fleste av disse sesongene: 2 poeng tapt.

For Fulham er det svært sjelden gøy mot naboen, da laget tar 0,45 poeng færre mot disse enn mot andre motstandere. QPR klarer tilsynelatende å løfte spillet sitt mot rivalene, mens for Tottenham og West Ham er det liten forskjell å spore.

Oppsummert om London-lagene:
• Tallene for de siste fem sesongene, inneværende inkludert, viser at London-lagene totalt tar litt mindre poeng per kamp mot andre London-lag, i forhold til motstandere fra andre steder i England

• Topplagene Chelsea og Arsenal gjør det svakere mot London-rivalene enn mot andre lag,  mens for Tottenham er det liten forskjell

• De noe svakere lagene West Ham og Fulham gjør det svakere mot London-rivalene enn mot andre lag, mens bunnlaget QPR klarer å heve seg

• Det beste London-laget de siste fem sesongene er Chelsea, meget tett fulgt av Tottenham. 

• Det svakeste London-laget de siste fem sesongene er Fulham, med oppsiktsvekkende svake 6-13-18 mot sine lokalrivaler. Noe å ha i bakhodet foran oddskupongene

• Det beste London-laget så langt denne sesongen er Arsenal

• Det svakeste London-laget så langt denne sesongen er Fulham

• QPR er det laget som trives aller best mot London-motstandere i forhold til forutsetningene

• Fulham (igjen) er det laget som trives aller dårligst mot London-motstandere i forhold til forutsetningene  

Lykke til med odds- og tippekupongene denne uken og helgen, og husk at du får oppdaterte oddsanalyser på Dagbladets oddstipssider, 365 dager i året!