Her er Arsenals neste superstjerne

- Han har alt, sier Wenger.

(Dagbladet.no): Emmanuel Adebayor (24), Robin van Persie (24), Eduardo da Silva (25) og Nicklas Bendtner (20) er alle både gode og unge spisser i Arsenal. Men fra sommeren av får de konkurranse om plassen, i den 19 år gamle meksikaneren Carlos Vela.

Fikk ikke arbeidstillatelse

Vela fikk sitt store gjennombrudd i U17-VM i 2005, da han sammen med Barcelonas Giovani dos Santos ledet Mexico til deres første internasjonale tittel noensinne. Den daværende 16-åringen ble turneringens toppscorer med fem mål, deriblant ett i 3-0-seieren over Brasil i finalen.

Det lysende spillet gikk ikke upåaktet hen hos diverse storklubber i Europa, men det var til slutt altså Arsenal som fikk tilslaget. For i underkant av 25 millioner kroner flyttet vidunderbarnet fra moderklubben Guadalajara til London.

Men unge Vela var langtfra moden for spill i kanskje verdens tøffeste liga, fikk heller ikke arbeidstillatelse i England og ble dermed lånt ut til Celta Vigo i Spania. Uten spilletid hos de lyseblå gikk ferden videre til Salamanca i nest øverste etasje.

Krølltoppen fant seg raskt til rette, og på 31 opptredner scoret han åtte ganger, og sto i tillegg bak en bråte av lagets 53 scoringer.

- Et unikt talent

- Jeg liker det intelligente spillet, og farten hans. Han scorer mål, men setter opp andre også. Han er et unikt talent, og jeg har full tro på at han kan spille på høyeste nivå, var lovordene fra Arsene Wenger sist sommer, ifølge The Mirror.

DET FØRSTE AV MANGE? Carlos Vela (ikke i bildet) setter inn sitt første landslagsmål, mot Guatemala 18. oktober. Foto: Mark J. Terrill/AP/Scanpix
DET FØRSTE AV MANGE? Carlos Vela (ikke i bildet) setter inn sitt første landslagsmål, mot Guatemala 18. oktober. Foto: Mark J. Terrill/AP/Scanpix Vis mer

Men unggutten fikk fortsatt ikke arbeidstillatelse, og måtte lånes ut enda en sesong. De spanske eliteserieklubbene Osasuna, Levante og Almeria var alle interesserte, og valget falt på førstnevnte. En utlånsavtale på ett år ble skrevet under, med mulighet for en forlengselse på enda et år. Noen permanent avtale har aldri vært aktuelt.

Hos rødtrøyene har Vela mest blitt brukt på kanten, noe som har resultert i åtte scoringer på 31 opptredener.

Rett inn på laget? 

- Jeg sendte ham til Spania fordi han er fra Mexico, og det er enklere for ham å tilpasse seg der, sa Wenger til Arsenal.com i desember.

- Vi følger ham hver gang han spiller. I mars kan han søke om et spansk pass, og etter planen slutter han seg til oss til sommeren. Han går rett inn i a-stallen, og etter det er det opp til ham selv å spille seg til en plass på laget.

Ifølge Wenger har Carlos Vela alt det en Arsenal-spiller behøver; gode pasninger, avslutninger, bevegelse, teknikk og fart.

I desember ble Vela av den britiske avisa The Sun plukket ut som en av 20 spillere «å se opp for» i 2008. Nå er det bare opp til ham selv å leve opp til spådommene.

  • Din mening: Er Vela god nok til å ta en plass på Arsenal neste sesong, og hvilke andre spillere vil få sitt gjennombrudd i 2008/09?
Her er Arsenals neste superstjerne
TOPPSCORER: Carlos Vela mottar Gullstøvelen etter å ha blitt toppscorer i U17-VM. Sammen med Barcelonas Giovani dos Santos var han hovedarkitekten bak turneringsseieren.