Her er Bentes minnealbum

Bente Skari kan takke bestevenninna Hanne Staff for at hun ble skiløper. I dag er de verdensmestre i hver sin gren. Men ungdomstida har de felles.

OSLO/VAL DI FIEMME (Dagbladet): Bente var 12 år da Hanne Staff dro henne med på det første skirennet.

- Og jeg tror faktisk Bente vant, gliser Hanne.

For selv om Bente tidlig viste seg som en habil skiløper, var det alltid andre ting enn ski som var viktigst.

- Jeg husker jo mange av de turene vi hadde, men det var mest lek. Turen til hovedlandsrennet i Mo i Rana husker jeg godt. Konkurransen var selvsagt viktig, men vi tenkte nok mest på gutter mellom rennene, flirer Bente.

For selv om skigruppa i Nittedal hevdet seg godt på nasjonalt nivå, tenkte verken Bente eller Hanne på å bli skiløpere og satse hardt før de nærmet seg 20 år.

- Det var en kombinasjon av de som satset, og de som bare var med for å ha det gøy, forteller Staff.

Sjøl var hun multitalentet som fikk mye gratis.

- Jeg ble bare dårligere og dårligere på ski med åra. Mens Bente ble bedre og bedre.

Etter hvert ble det orientering på heltid for Hanne, mens Bente ble skiløper.

- Bønder

De to venninnene hadde ulikt utgangspunkt.

- Jeg drev med jazzballett og stepping, mens Bente gikk på gammeldans.

Men det de elsket mest å gjøre sammen, var å ta toget inn til sentrum av Oslo. For å shoppe.

- Vi var bønder på byen, flirer Hanne.

Bente utdyper.

- Når vi først dro inn til byen, var vi der hele dagen. Først gikk vi i butikker, så avsluttet vi kvelden med en kino. Vi ble aldri lei. I dag er jeg helt motsatt. Nå går jeg rett inn i en butikk, kjøper det jeg skal ha, så drar jeg hjem.

Men noe har aldri forandret seg. Bente har alltid hatt en forkjærlighet for å bruke tid hos frisøren. Hun er kjent for sine mange mesterskapssveiser. Men den råeste frisyren fikk hun da hun var 15 år.

- Gråt

Hanne forklarer:

- Vi planla en av våre vanlige byturer. Og den gangen i 1988 var det frisøren Adam & Eva i Oslo som var det store. Bente hadde bestilt time der, så skulle vi på kafé og kino etterpå. Men i stedet for å være der en time bestemte Bente seg for at hun ville ha krøller. Selv om hun egentlig hadde litt for kort hår, forteller Hanne og småler.

- Hun ble sittende i åtte timer. Og da hun var ferdig hadde hun fått afrokrøller, he-he. Det så vel ikke veldig bra ut, så i stedet for å avslutte med kino, så reiste vi rett hjem.

Afrosveisen står den dag i dag som et av Bente Skaris aller mest traumatiske ungdomsminner.

- Huff, ja, det var ikke pent. Jeg var skikkelig fortvilt. Jeg nektet faktisk å gå på skolen dagen etter. Jeg lå bare i senga og gråt. Jeg husker at mamma måtte ta seg fri fra jobben for å trøste meg. Det var grusomt å gå på skolen til slutt. Folk snudde seg bare bort da de så meg. De visste nesten ikke hva de skulle si, sukker Bente, før hun ironisk legger til:

- Men det var jo ikke så galt. Det gikk jo bare en seks-sju måneder før krøllene var borte.

Hanne mener hårepisoden sier mye om Bentes personlighet.

- Jeg synes hun takla det bra. Hun var i allefall aldri redd for å skille seg ut.

Tåler smerte

Da de var juniorer, ble idretten mer alvorspreget. Bente skjønte hun hadde et talent, og begynte å øke treningsdosene. Hanne mener Bente tidlig ble en ener på trening.

- Bente er så flink til å trene. Hun er nok den som trener best av alle i hele Norge. Hun har alltid vært flink til å prioritere og tilrettelegge, sier Hanne.

Og dessuten har hun en annen viktig egenskap som få har.

- Skal du bli skiløper må du tåle å ha det vondt. På trening, men ikke minst i konkurranser. Der har Bente en unik evne til å tåle smertene. Man har alltid noen krefter igjen når man nærmer seg slutten, men det er vondt å hente dem fram.

Sosial

Bente og Hanne har beholdt det gode vennskapet fra ungdomstida. Men de trener sjelden sammen. Sesongene kolliderer, og når de først møtes, er det artigst å snakke om andre ting.

- Vi burde kanskje snakket mer om trening. Vi har sikkert noe å lære hverandre.

Selv om Hanne er verdensmester i orientering, så er det Bente som har tjent pengene, og har blitt kjendis på idretten sin.

- For meg betyr ikke det så mye. Det er gleden ved å drive idrett som er det viktigste for meg. Jeg forstår at orientering ikke er så kommersielt interessant, sier Hanne.

Selv om Bente reiser mye, er hun flink til å pleie det sosiale.

- Bente er utrolig sosial. Hun organiserer og lager selskaper. Det setter jeg stor pris på.

Grus-ski

De er begge godt gifte. Og var hverandres forlovere. Og Hanne kan røpe at Bente fikk en trå start på ekteskapet.

- På utdrikningslaget til Bente fikk hun først kjøre rally. Etterpå ble hun skysset til Sognsvann, der hun måtte gå en runde på ski.

- Når var dette?

- Det var i juni, så det var på grus. Hun slapp vel kanskje med å gå en halv runde. Det verste var at det var mine ski hun brukte, så de ble jo ødelagt for alltid, ler Hanne.

BESTEVENNINNER: Hanne Staff og Bente Skari mimrer fra den gang de var ungjenter, og gutter var viktigere enn skiløp.
GAMLE MINNER: Dagbladet fikk låne bilder fra Hanne Staffs utklippsbok, og laget ei minnebok til Bente. Det er kanskje ikke alle bildene hun er like glad i...