TILLIT TIL JURYEN: Åge Skinstad avviser at Petter Northug og de andre norske løperne favoriseres av langrennsjuryen, slik SVT-ekspert Anders Blomquist. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
TILLIT TIL JURYEN: Åge Skinstad avviser at Petter Northug og de andre norske løperne favoriseres av langrennsjuryen, slik SVT-ekspert Anders Blomquist. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

Her er «bevisene» for at Norge slipper billig unna

SVT-ekspert Anders Blomquist ramser opp.

(Dagbladet): - De norske løperne har en fordel når saker går til juryen.

Påstanden tilhører SVTs langrennsekspert Anders Blomquist, og kommer etter at Sjur Røthe under gårsdagens stafett presset Marcus Hellner ut mot reklameskiltene inne på oppløpet, uten at juryen tok hensyn til den svenske protesten.

Inntrykket av at FIS favoriserer nordmennene har bygget seg opp over tid hos Blomquist. Overfor SVT ramser han nå opp andre episoder der han mener norske utøvere har sluppet billig unna sammenlignet med sine konkurrenter:

• Under Tour de Ski i 2011 ble Petter Northug fratatt de 15 bonussekundene han tok på den første innlagte spurten. Juryen mente han sperret Dario Cologna og Marcus Hellner ved å gå sikk-sakk opp bakken.

- Juryen vurderte to ulike straffer, enten den han fikk på 15 sekunder, eller at han skulle få samme tid som sistemann pluss et sekund (ca. fem minutters tidsstraff, journ.anm.), sa renndirektør Jürg Capol i FIS etterpå.

• Vibeke Skofterud og Norge slapp med en skriftlig advarsel da den norske jenta tok noen ulovlige skøytetak på sin klassisketappe under stafetten i Gällivare i november. Svenskenes kvinnetrener Rickard Grip mente Skofterud tjente flere sekunder på manøveren, og ville ha Norge disket.

• Svenske Daniel Rickardsson fikk ødelagt sine Tour de Ski-sjanser sist sesong da han fikk sju minutters tidsstraff av FIS (tiden til den svakest plasserte løperen + ett sekund). Under skøytedelen av et duathlon gikk svensken over i klassisksporet, som var et brudd på reglene.

• Russiske Aleksander Legkov fikk 15 sekunders tidsstraff for en rotete «grisespurt» på den nest siste etappen av Tour de Ski tidligere denne måneden. Legkov gikk mellom to spor inne på oppløpet og ødela for blant andre Tobias Angerer. Blomquist mistenker at straffen hadde sammenheng med at Petter Northug kjempet mot Legkov om sammenlagtseieren.

Oppgitt Skinstad
- Man husker straffen Legkov fikk da han konkurrerte mot Northug, man husker hva Northug gjorde i touren i fjor, og man husker hva som skjedde med Daniel Rickardsson. Og man husker hva Vibeke Skofterud gjorde i stafetten i Gällivare, da hun begynte å skøyte etter å ha blitt hektet av. Alt dette oppsummert gjør at det ikke er samme spilleregler for de ulike nasjonene, og det irriterer meg, sier Anders Blomquist til SVT.

Det er påstander Norges langrennssjef Åge Skinstad rister på hodet av.

- Her tror jeg Anders Blomqvist har surret seg inn i diskusjon han sliter med komme fornuftig ut av. Jeg har kjent Anders i mange år. Når starten på diskusjonen er noe som ikke er regelbrudd, da blir det håpløst. Vi fra Norge er flinke til å forberede oss til møter, og prøver å påvirke slik at demokratiske regler følges. Jeg kan ikke se at det er feil, sier han til Dagbladet, og bruker Rickardsson-saken som eksempel:

- Blomqvist kan ikke reglene, det er det svenske problemet. Du får tillegg som den siste i rennet, det er reglene. Da Vibeke Skofterud skøytet i touren, ble hun kastet ut. Jeg er enig at Richardsons straff var streng, men slik er regelverket, sier Skinstad.

Fornærmet holdning
Skinstad påpeker samtidig at Norge sjelden eller aldri velger å protestere, og mener svenskene har en «fornærmet holdning».

- Vi leverer aldri inn protester, vi har tillit til juryen. Jeg sier ikke at vi aldri kommer til å gjøre det, ved hårreisende feil, men vi har ikke gjort det så langt. Da Petter ble hindret i Val Müstair i årets tour protesterte vi ikke. Det er innstillingen vår, sier han.

- Svenskene har en fornærmet holdning som ikke vi har. Det er enda mer hos kommentatorene enn hos forbundet. Jeg snakket med den svenske sjefen i La Clusaz i går, og det er «no hard feelings». Det er kommentatorene som er mest partiske, fastslår Åge Skinstad.

Anders Blomquist har ikke besvart Dagbladets henvendelser i dag.