Her er Bjørndalens råkjør

Har mistet en økt i sesongoppkjøringen.

Ole Einar Bjørndalen (33) vil gå verdenscupåpningen i langrenn på Beitostølen senere denne måneden.

Skiskytteren skulle opprinnelig holde seg helt borte fra langrennsleiren kommende sesong. Nå har han i stedet bestemt seg for å gi alt på 15 km fristil på hjemmebane 24. november.

- Det blir en bra målestokk på om formen er bra. Er jeg i samme form som nå, vil jeg gå verdenscuprennet. Og da er målet å gå ganske fort også, sier Bjørndalen til NTB.

Rennet finner sted bare fem dager før verdenscupåpningen i skiskyting i finske Kontiolahti. Da følger ni renn på rappen med børse på ryggen før jul.

Før verdenscuplangrennet skal han «varme opp» med to distanser i den norske skiskytteråpningen på Beitostølen helgen før.

Går 40 renn


I fjor ble verdens mestvinnende skiskytter også verdens første verdenscupvinner i langrenn. Åpningen på Beitostølen blir eneste mulighet for Bjørndalen til å doble antallet langrennsseirer denne sesongen.

- Planen er å gå absolutt alle verdenscuprennene i skiskyting denne sesongen. Med 40 slike på programmet, blir det lite tid til annet, slår 33-åringen fast.

Fra før har Simostranda-løperen sanket 75 verdenscupseirer (inkludert langrenn). Kun svenske Ingemar Stenmark (alpint) har flere med sine 86.

- Det er vel ti eller elleve igjen, spør Bjørndalen uten egentlig å være interessert i fasiten.

- Jeg regner med litt kjør rundt det poenget denne sesongen også, men det å vinne et verdenscuprenn i skiskyting er like vanskelig hver gang. Før hver sesong er jeg alltid like livredd for om det er andre løpere som har trent mer og bedre enn meg.


ETT SKONUMMER FORAN: Ole einar Bjørndalen kniper seieren fora skoa på Raphael Poireé i Holmenkollen i fjor. Det blir nok av muligheter til å bli bestemann også i år for råskinnet fra Simostranda. Foto: Sara Johannesen/SCANPIX
ETT SKONUMMER FORAN: Ole einar Bjørndalen kniper seieren fora skoa på Raphael Poireé i Holmenkollen i fjor. Det blir nok av muligheter til å bli bestemann også i år for råskinnet fra Simostranda. Foto: Sara Johannesen/SCANPIX Vis mer

Sto over én


- Har du stått over noen treningsøkter i oppkjøringen?

- Ja, én gang. Da følte jeg meg sliten, snudde og gikk hjem igjen etter 20 minutter.

- Denne sesongen har jeg forsøkt å ta enda et steg i det jeg hadde framgang på i fjor. Langrennstreningen har vært mer spesifikk, og skytetreningen er mer periodisert. Treningsmengden totalt sett er lik, forteller supermannen med over 1200 treningstimer i året.

Forrige sesong vant Ole Einar Bjørndalen alt han stilte opp i av konkurranser før nyttår - bortsett fra ett spesiallangrenn (La Clusaz). Skikongen vant samtlige fem verdenscuprenn i skiskyting han stilte opp i, ett spesiallangrenn samt showrennet i Gelsenkirchen.

- Den sesongåpningen er umulig å gjenta rent resultatmessig, konstaterer verdens beste skiskytter.

(NTB)