Her er bloddopingen som ingen kan avsløre

Finnes ikke gode nok metoder i sykkelsporten.

(Dagbladet.no): Etter de siste årenes dopingavsløringer snakker man nå om den «reneste Touren på lenge», men jukserne ligger stadig et hestehode foran dopingjegerne.
Manuel Beltran ble riktignok tatt for EPO etter første etappe
og i dag fulgte landsmann Moises Dueñas Nevado etter.

Men legemiddelet Mircera gir sykkelsporten en ny og lite velkommen hodepine.

- Vi har ikke kriterier for å avdekke om en prøve er positiv eller negativ for Mircera, sier den belgiske professoren Frans Delbeke ved antidopinglabarotoriet i Gent, ifølge det danske sykkelnettstedet feltet.dk.


Ligner på EPO

Mircera er et legemiddel som benyttes i behandlingen av pasienter med blodmangel som følge av kronisk nyresvikt. Legemiddelet inneholder det forbudte stoffet metoksypolyetylenglykol - epoetin beta, har stått på legemiddellista siden november og fungerer som EPO. Produksjonen av røde blodceller økes og med det følger økt utholdenhet.

Forskjellen fra EPO er at Mircera sitter mye lenger i kroppen.

Og at Mircera foreløpig ikke kan avdekkes.

- Dette er et nytt stoff, og med nye stoff trenger man også nye metoder og kriterier for å avgjøre om en prøve er positiv eller negativ. Det er vanskelig å si akkurat hvor lang tid det tar å utvikle dette, sier seksjonssjef Peter Hemmersbach som er leder for seksjon for dopinganalyse ved Hormonlabratoriet ved Aker universitetssykehus til Dagbladet.no.

NY SKANDALE: Moises Dueñas Nevado arresteres av fransk politi i dag etter at prøvene viste at spanjolen brukte EPO. Foto: Bas Cerwinski/AFP
NY SKANDALE: Moises Dueñas Nevado arresteres av fransk politi i dag etter at prøvene viste at spanjolen brukte EPO. Foto: Bas Cerwinski/AFP Vis mer

Tar tid med nye metoder

Hemmersbach sier det er naturlig at juksemakerne kan ligge foran dopingjegerne.

- Det vil alltid være en overgangsperiode hvor man vil henge etter. Hadde WADA (World Antidoping Agency) fått tilgang til medikamentene mens de er i utvikling, kunne man forberedt seg. Nå tar det istedet noe tid fra medikamentet er ute, til man har gode nok metoder og kriterier til å avdekke slikt misbruk, sier Hemmersbach.

Det belgiske WADA-medlemmet Renno Roelandt sier «man ikke forventer positive tester på Mircera under årets Tour de France».

Veien ligger dermed tilsynelatende åpen for de rytterne som tar i bruk ulovlige midler for heder og ære.

- Må bruke blodprofiler

Ingar Lerheim har jobbet med antidopingarbeid i årtier og spesielt med doping i skisporten. Han mener også sykkelidretten burde ta i bruk blodprofiler som et hjelpemiddel i jakten på synderne.

- Uten en blodprofil er det vanskeligere å avdekke for man har ikke en indikasjon på doping. I skiidretten er dette gjort siden slutten av 1980-tallet og det var for eksempel slik Johan Mühlegg ble avslørt for bruk av NESP i 2002. Uten en blodprofil hadde vi kanskje ikke fattet mistanke i det hele tatt, sier Lerheim.

Her er bloddopingen som ingen kan avsløre

Metoder for å utvikle kriteriene og pålitelige tester for å avdekke Mircera er underveis, men Hemmersbach vil ikke si noe om når dette eventuelt kan være på plass.

- Det ønsker jeg ikke å si noe om, men kriteriene for avdekking av NESP ble utviklet raskt. Mühlegg trodde nok ikke han kunne bli avslørt da, sier Hemmersbach.

<B>BRUKTE EPO:</B> Bjarne Riis inrømte i fjor at han brukte EPO da han vant Tour de France i 1996.
<B>MÅ BRUKE BLODPROFIL:</B> Ingar Lerheim er årelang dopingjeger og mener sykkelsporten må ta i bruk blodprofiler i jakten på dopingsynderne.
<B>DOPINGTATT:</B> Alexandre Vinokourov gjorde et mirakuløst comeback før han ble avslørt for bruk av bloddoping i fjorårets Tour de France.