FIKK TRØST AV KJÆRESTEN: Håvard Bøkko hadde en tung avslutning på gårsdagens 5000-meter i Vikingskipet, men fikk trøst av kjæresten Ingrid som deler ut blomster under VM på Hamar. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FIKK TRØST AV KJÆRESTEN: Håvard Bøkko hadde en tung avslutning på gårsdagens 5000-meter i Vikingskipet, men fikk trøst av kjæresten Ingrid som deler ut blomster under VM på Hamar. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Her er Bøkkos VM-gull

- Det er alltid hyggelig å se henne.

HAMAR (Dagbladet): Håvard Bøkko har ikke vært nærmere Sven Kramer etter første dag i et allround-mesterskap på sju år. Men på Hamar har Bøkko allerede sikret seg gullet i kjæresten Ingrid Hjermstad. Hun deler ut blomster til vinnerne.

For fire år siden delte Ingrid Hjermstad ut medaljer under VM på skøyter i Vikingskipet. En av dem som fikk medalje av Ingrid var sølvvinner Håvard Bøkko.

Året etter var de kjærester.

I går var Ingrid fortsatt på plass som premieutdeler under skøyte-VM i Vikingskipet, men denne gangen trengte hun ikke vente til medaljeseremonien for å få oppmerksomheten til Bøkko.

Rett etter at Bøkko hadde gått i mål på 5000-meteren forsvant han direkte bort til benken Ingrid satt på.

- Hun spurte om jeg var fornøyd og sånt. Det er alltid hyggelig å se henne, for det har vært lite tid og mye skøyter de siste månedene, sier Bøkko til Dagbladet.

«En veldig god dag» Ingrid fikk det samme svaret som Dagbladet da hun lurte på om han var fornøyd med åpningsdagen i VM i går. Også landslagstrener Jarle Pedersen betegnet gårsdagens VM-åpning i Vikingskipet som «en veldig god dag».

Han tok ikke munnen for full.

Med Håvard Bøkko på andreplass, Sverre Lunde Pedersen på tredjeplass og Ida Njåtun på fjerdeplass sammenlagt har Pedersen all grunn til å være fornøyd med de sportslige resultatene på hjemmebane.

Skøytehistorie i emning
Om Bøkko og Lunde Pedersen holder unna for medaljekåte konkurrenter blir det første gang siden 1981 at Norge får to skøyteløpere på pallen i et allroundmesterskap på skøyter.

Og skulle Njåtun karre seg opp på pallen i løpet av dagen vil det i så fall være første gang en norsk kvinne vant allround-medalje siden Bjørg Eva Jensen gjorde det i 1980.

Det er med andre ord mye skøytehistorie som kan skrives på Hamar i dag.

Rått å gå
Men for utøverne er det noe helt annet som får fram smilet i den lange gangen under skøytebanen på Hamar. For oss som sitter stille på tribunen er publikumsbrølet som å høre på et surroundanlegg der lyden følger løperne rundt banen. For Bøkko og de andre er det som en lydbølge som bærer dem rundt skipet.

- Det er helt rått å gå her. Det er som å gå på skøyter i en drøm, du hører jo ingenting annet, sier Håvard Bøkko.

- Jeg tror aldri jeg har vært med på noe sånt før, jeg hørte ingenting av hva trenerne sa. Publikum bare bar meg fram, sier Ida Njåtun.

Heller ikke landslagstreneren syns det er enkelt å sekundere fra langsida når det blir så mye støy fra tribunene, men det er sånn det skal være å gå på hjemmebane, sier Jarle Pedersen.

- Vi har avtalt noen tegn vi kan vise om det skulle være noe spesielt, sier Pedersen til Dagbladet.