EM-FINALE: Magnus Carlsen tar seg en måned fri fra sjakk og skal blant annet på EM-finalen i fotball i Frankrike. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
EM-FINALE: Magnus Carlsen tar seg en måned fri fra sjakk og skal blant annet på EM-finalen i fotball i Frankrike. Foto: Carina Johansen / NTB scanpixVis mer

Her er Carlsens plan mot VM: Starter med finalen i fotball-EM

Tar fri etter suksessen i Belgia.

Nå skal Magnus Carlsen ha helt fri fra sjakk en kort stund. Til turneringen i Bilbao som starter 13. juli. Der møter han Sergej Karjakin. Russeren som han også skal duellere mot i VM.

Men tiden fram til det skjer skal Carlsen bruke bra.

Søndag 10. juli befinner han seg på Stade de France i Saint Denis, en forstad til Paris.

- Magnus skal på EM-finalen. Det ser han virkelig fram til, bekrefter manager Espen Agdestein til Dagbladet.

At den norske superstjernen er over middels interessert i fotball avslørte han etter den innledende EM-kampen10. juni mellom Frankrike og Romania. En kamp som Frankrike vant 2-1.

Magnus Carlsen bød på seg selv som aldri før etter kampen og hyllet den franske målscoreren og matchvinneren Dimitri Payet med en sang utenfor Stade de France.

Se det fornøyelige TV2-klippet her.

Så dro Carlsen til Belgia og sjakkturneringen Your Next Move Grand Chess Tour som startet fem dager etter.

Den norske verdenseneren avsluttet lyn og hurtigsjakkturneringen mandag med stor suksess. Han møtte det meste av kremen i verdenstoppen og moste dem.

Allerede da det gjensto hele seks partier ble han kåret som vinner av den offisielle kommentatoren stormester Jan Gustafsson. Foran de tre siste partiene var det matematisk umulig for motstandere å ta ham igjen.

Utklassing

Det kan trygt kalles utklassing.

Agdestein var fornøyd.

- Det er godt å se at han er i en klasse for seg. At han vinner så ettertrykkelig er herlig å se. Selv om det også har gått litt opp og ned. Det er mer å gå på, konstaterte Espen Agdestein etter turneringen.

Magnus Carlsen var mellomfornøyd med egen innsats.

- Jeg synes ikke jeg var så veldig overbevisende. Jeg spilte enkelte bra partier. Men helt fornøyd med egen prestasjon er jeg ikke, sa Magnus Carlsen etter at turneringen var ferdig.

Den norske verdensmesteren hadde en svært dårlig innledning av turneringen og lå helt nede på åttendeplass. Men i løpet av en dags partier med seirer, avanserte han forbi alle og inntok ledelsen. Der ble han resten av veien.

Må tenke på VM

Espen Agdestein har tenkt VM i november en stund allerede. Men ikke Magnus Carlsen. Ikke ennå.

- Han har vært såpass mye opptatt med sjakk at tankene hans har vært der. Men nå er det på tide for ham å begynne å tenke på det som skal skje i november,. Det er en del logistikk som skal på plass, sier Agdestein.

Sparer åpninger til VM

Etter en snau måneds ferie venter overraskende for mange blant andre Sergej Karjakin i Bilbao Masters. Russeren ble seint påmeldt. Dagbladet avslørte at Karjakin skulle delta 7. juni. Carlsen uttrykte da at han syntes det var overraskende.

VM-MOTSTANDEREN: Russiske Sergej Karjakin venter på den andre siden av VM-brettet i New York i november. Foto: Credit Field
VM-MOTSTANDEREN: Russiske Sergej Karjakin venter på den andre siden av VM-brettet i New York i november. Foto: Credit Field Vis mer

Agdestein mener det kan bli en interessant inngang til VM-matchen i New York fire måneder seinere.

PLANEN: Manager Espen Agdestein forteller om planen for Magnus Carlsen inn mot VM-matchen i november: Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
PLANEN: Manager Espen Agdestein forteller om planen for Magnus Carlsen inn mot VM-matchen i november: Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer

- Kanskje litt overraskende at de møtes i Bilbao. Men det blir også interessant. Og det kan jo skape et psykisk overtak for en av dem inn mot VM. Magnus møtte for eksempel Anand og gjorde det bra før VM-matcheneP mellom de to, sier Agdestein.

Han tror det kan gi Karjakin et viktig puff i riktig retning. Om russeren gjør det bra i Bilbao.

- Han har ikke vært så skarp etter at han vant kandidatturneringen (kvalifiseringen til VM-matchen red. anm.), sier Agdestein.

Manageren tror derimot ikke de to vil avsløre noe i forkant av VM-matchen.

- Det blir neppe noen av åpningene de vil bruke i VM, sier Agdestein.

OL-spill

Magnus Carlsen deltar for Norge i sjakk-OL i Baku, Aserbajdsjan som starter 1. september og varer til 14. september.

- Det blir det siste med klassisk sjakk og turneringsform for Magnus Carlsen før VM-matchen mot Sergej Karjakin, sier Agdestein.

Det blir også en kort tur til USA for den norske verdensmesteren med promotering for sponsorer i forkant av VM-matchen.

- En kort visitt, sier Agdestein.

Han avslutter:

- Deretter blir det treningsleirer for at Magnus skal være absolutt på topp til møtet med Sergej Karjakin om VM-tittelen.