HAR GJORT SIN SISTE CITY-TABBE: Garry Cook har vært forfulgt av flauser og forsnakkelser siden han ble ansatt i Manchester City i 2008. 
AFP PHOTO/ANDREW YATES
HAR GJORT SIN SISTE CITY-TABBE: Garry Cook har vært forfulgt av flauser og forsnakkelser siden han ble ansatt i Manchester City i 2008. AFP PHOTO/ANDREW YATESVis mer

Her er City-sjefens pinlige tabbeliste

Forsnakket seg om United, hyllet korrupsjonsdømt og sloss med Everton-supporter. I går trakk han seg.

(Dagbladet): Garry Cook valgte i går å trekke seg fra jobben som Manchester City-direktør, etter at den kreftsyke moren til forsvarsspiller Nedum Onuoha mottok en e-post der Cook raljerte over sykdommen hennes.

City-direktøren skyldte først på at e-posten hans var blitt hacket, men en intern granskning viste at så ikke var tilfelle, og dermed hadde Cook nesten ikke annet valg enn å gå.

Kanskje er det noen i City som trekker et lettelsens sukk - for Cook har ikke akkurat vært forskånet fra kontrovers i de tre årene han har jobbet i klubben.

Ble buet ut av City-fansen
Den kanskje mest kjente tabben hans var da han før en hjemmekamp mot Hull skulle introdusere City-helten Uwe Rösler i klubbens «Hall of Fame». I utgangspunktet en enkel og takknemlig oppgave, og Rösler var selv til stede for å ta del i æren.

Både han og hjemmefansen lurte nok på om de hørte riktig da Cook, over høyttaleranlegget, i stedet ønsket Rösler velkommen til Manchester Uniteds «Hall of Fame». En kardinalfeil du ganske enkelt ikke gjør i den lyseblå delen av Manchester.

Cook ble buet av banen, og måtte senere legge seg flat i en unnskyldning til fansen.

I strupen på Everton-supporter
I 2010 havnet han i basketak med Everton-supporter George Downing, da Manchester City var på vei til å tape 0-2 på eget gress. Forretningsmannen Downing var blitt invitert inn i VIP-området av en Everton-direktør, og stemte i for full hals da bortefansen begynte å synge om resultatet og Citys pengebruk: «2-0 - and we've spent fuck all» (på norsk: 2-0 - og vi har ikke brukt ei jævla krone).

Dette provoserte Cook voldsomt, og han gikk i strupen på Downing, som deretter ble kastet ut. I etterkant krevde Everton en formell unnskyldning fra City-direktøren.

Grådig Kaka
Cook og City var opptatt av å hente en virkelig superstjerne til Eastlands da sjeikene fra Abu Dhabi overtok klubben. Øverst på ønskelista sto Kaka, men da overgangen strandet, gikk Cook hardt ut mot både Milan og Kaka-familien.

Serie A-giganten ble stemplet som nervøse, mens Kakas agentpappa fikk høre at han bare var opptatt av penger.

- Vi hadde bestemt oss for å sette opp en avtale som ble for sofistikert for dem, klaget Cook, og la til at «faren bare var opptatt av de økonomiske sidene ved overgangen.»

Fin fyr å spille golf med
Cook var derimot raus med rosen overfor Thaksin Shinawatra, som eide City før Abu Dhabi-gruppen fattet interesse. Shinawatra sto tiltalt for korrupsjon og maktmisbruk i hjemlandet Thailand, der han tidligere var statsminister, uten at det hindret Cook i å hente fram lovordene.

- Er han en fin fyr? Ja. Er han en flott fyr å spille golf med? Ja. Har han de økonomiske midlene til å styre en klubb? Ja. Jeg kan ikke bekymre meg over hvorvidt han er skyldig i et eller annet der borte. Moralsk sett føler jeg meg komfortabel med å være i hans nærhet.

Shinawatra ble etter hvert dømt til fengsel i hjemlandet, og da var ikke Cook like uberørt lenger.

- Jeg har gjort noen feil i mitt liv, men jeg angrer dypt på at jeg ikke gjorde grundigere research på Thaksin, sa han da.

Ble tatt i løgn
I jula 2009 ble Mark Hughes fjernet som manager, og inn kom Roberto Mancini. Cook nektet for å ha gått bak ryggen på waliseren, og hevdet hardnakket at han ikke hadde vært i kontakt med italieneren før noen få dager før sparkingen.

Men Cook hadde neppe regnet med at han skulle bli tatt med buksene nede av Mancini - som kunne opplyse at han hadde vært i samtaler med City flere uker i forveien.

«En gedigen flause», skrev The Guardian.

«What a Cook-up!» fastslo Daily Mail, mens The Times konstaterte at Cook måtte foreta en «ydmykende retrett».

Gikk høyt ut
Cook møtte også seg selv i døra den gangen han forsikret bare et spørsmål om når, ikke hvis, City slo byrival Manchester United i ligacupsemifinalen og fikk Wembley-plass.

City hadde vunnet det første oppgjøret 2-1, og United-gutta brukte Cooks ord for alt det var verdt før returen og vant 3-1.

I våres holdt han kjeft da lagene møttes til semifinale i FA-cupen - og da greide City å ta innersvingen på erkerivalen.