Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Her er damefotballens nye frontfigur

Men aner du hvem hun er?

(Dagbladet.no): Kvinnefotballen har ikke vært bortskjemt med oppmerksomhet opp gjennom årene. Når jentene først har tiltrukket seg medienes interesse, har det gjerne handlet om keepertabber eller åpne konflikter på landslaget.

Noen tabber blir det garantert i 2008 også.

Men kanskje blir det året hvor kvinnefotballen får et etterlengtet løft, hvor underholdningen kommer som et resultat av strålende prestasjoner i stedet for det motsatte.

Det er her Lene Mykjåland (21) kommer inn i bildet.

Spiller privatetterforsker

Hun kan få en ball til å prate, skrev trenerteamet på kvinnelandslaget da de laget en presentasjon av alle spillerne i VM-troppen i fjor.

Forrige sesong pratet Mykjåland for det meste med beina, og banket flere mål enn noen andre i Toppserien. Men i september fikk hun diagnosen kyssesyke midt under VM i Kina. Først i februar var hun tilbake i full trening, og til søndag serieåpner hun med Røa i en direktesendt TV 2-kamp mot Team Strømmen.

Om hun framstår like beinhard der som hun gjør i dramaproduksjonen på samme kanal, med premiere førstkommende onsdag, har romerikingene grunn til å grue seg.

FORFØRER TIPPELIGAPROFILER: Lene Mykjåland er hovedpersonen i TV 2s dramaproduksjon, som går over flere episoder med oppstart onsdag. I serien spiller hun en hard, tøff og farlig privatetterforsker, som har en egen trofévegg med tippeligaprofiler hun har snurret rundt lillefingeren. Foto: TV 2/Ravn Steinsvik Foto
FORFØRER TIPPELIGAPROFILER: Lene Mykjåland er hovedpersonen i TV 2s dramaproduksjon, som går over flere episoder med oppstart onsdag. I serien spiller hun en hard, tøff og farlig privatetterforsker, som har en egen trofévegg med tippeligaprofiler hun har snurret rundt lillefingeren. Foto: TV 2/Ravn Steinsvik Foto Vis mer

Mykjåland spiller privatetterforsker Dex Trianera, en slags femme fatale som bruker sin kvinnelist mot en rekke tippeligaprofiler. Ifølge regissør Finn-Erik Rognan ble Mykjåland blant annet valgt fordi hun har et «spennende, karakteristisk ansikt som ikke forsvinner i mengden».

- Det var helt sykt gøy, jeg ble helt trist da vi var ferdig, sier Mykjåland til Dagbladet.no.

Ble mobbet av Røa-jentene

Det ble uansett rabalder da en teaser for filmen viste Davy Wathne, Nils Johan Semb og Øyvind Alsaker på strippeklubb. Spillere som Isabell Herlovsen, Trine Rønning og Solveig Gulbrandsen reagerte sterkt på innslaget, og stemplet det som nedverdigende.

Mykjåland forsikrer at så ikke er tilfelle.

- Folk har fått helt feil inntrykk. Det er en kort scene hvor de er på strippebar, og da tenkte folk med en gang at det var en strippevideo. Men det er bare en liten del av serien. Jeg tror jeg og de andre jentene er på samme bølgelengde nå, sier hun.

- Hva sa lagvenninnene dine i Røa?

- Jeg ble mobbet i de to ukene vi filmet, fordi jeg alltid kom på trening med filmsminke, til og med til en treningskamp. Men de syntes bare det var morsomt. Jeg er dødsspent på hvordan det blir, men stoler på regissøren, ler hun.

image: Her er damefotballens nye frontfigur

Tror skeptikerne er færre

Spent er hun også på sesongen som venter, både for egen del og lagets del. 2008 er inngangsåret for det såkalte jenteløftet, der 200 millioner kroner skal spyttes inn i kvinnefotballen i løpet av de neste fem sesongene.

TV 2 satser tungt og skal sende totalt 13 seriekamper fram til sesongslutt.

- Jeg synes det er gøy at det virkelig satses, kvinnefotballen kommer til å få et løft i år. Jeg merket på La Manga er folk er blitt bedre på alle områder. Lagene er jevnere og har færre svakheter enn før, sier Mykjåland.  

Folks fordommer mot kvinnefotball blir man imidlertid ikke kvitt over natta. Mykjåland tror imidlertid tiden er forbi da det var kult å harselere med jentene.

- Fordommene går vel oftest på dårlige keepere og at vi ikke kan spille fotball, selv om jeg hører det mye sjeldnere nå. Vi har fortsatt dem som ikke har sett en kvinnekamp siden 1985. Men å være motstander av kvinnefotball har gått ut på dato. Nå er det masse gode spillere, sier hun.

Fortsatt anonym

Trener Geir Nordby mener Mykjåland kan bli den aller beste.

- Hun tenker fotball som veldig få andre fotballspillere gjør når hun er på sitt beste. Hun har et blikk for spillet, en touch på ballen, et rykk og teknisk reportoar som jeg sjeldent har sett hos noen annen jente. Det er min oppfatning, sier han til Dagbladet.no.

- Hva betyr det for kvinnefotballen å ha sånne som Mykjåland?

- Vi trenger sånne typer, hun har all rett til å være en profil i norsk kvinnefotball. Først og fremst fordi hun er så god med ballen, men også fordi hun er en positiv jente i tillegg. Samtidig må vi ha øynene oppe. Fokuset må være fotballen, og så kan vi krydre det med å skape profiler og litt blest. Det må gå i den rekkefølgen, sier han.

Faren for at det blir motsatt virker ikke overhengende.

- Fram til nå har vi følt vi må stille opp på alt vi kan, fordi vi føler et ansvar for kvinnefotballen. Samtidig må vi kunne si nei også. Så langt har det gått veldig fint, sier Mykjåland.

- Blir du kjent igjen på gata?

- He-he, nei.

<B>I MORGEN STARTER TOPPSERIEN:</B> Og i år skal nivået være bedre og jevnere enn på lenge. Torsdag holdt NFF og Serieforeningen for kvinner kickoff på Ullevaal, der spillere fra de 12 lagene viste frem drakter. Fra venstre: Erika Skarbø, Arna-Bjørnar, Gry Tofte Ims, Klepp, Marit Moen, Kattem, Runa Barli, Trondheims-Ørn, Dagny Knutson, Amazon Grimstad, Anne Haraldsen, Larvik, Siri Nordby, Røa IL, Merethe Johansen, IF Fløya, Trine Rønning, Kolbotn. Ingunn Røe, FL Fart, Nasra Abdullah, Team Strømmen og Katrine Pedersen, Asker.
<B>I HOVEDROLLEN:</B> Lene Mykjåland bidrar til å øke oppmerksomheten om kvinnefotball.
<B>SLÅTT UT AV KYSSESYKEN:</B> Men de siste månedene har Lene Mykjåland trent for fullt. Og på sitt beste er det få i verden med like gode ferdigheter, mener treneren i Røa.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media