AVSLØRT: Dette er pengene Bahamas ble tilbudt på et møte i Trinidads hovedstad Port Of Spain. Foto: Martyn Ziegler (PA)/Twitpic
AVSLØRT: Dette er pengene Bahamas ble tilbudt på et møte i Trinidads hovedstad Port Of Spain. Foto: Martyn Ziegler (PA)/TwitpicVis mer

Her er de 40 000 dollar i cash som utløste korrupsjonskaoset i FIFA

Britisk reporter med sensasjonell bildedokumentasjon av angivelig bestikkelser i FIFA-presidentvalget.

ZÜRICH (Dagbladet): Det er anerkjente Martyn Ziegler, fra nyhetsbyrået Press Assosciation (PA), som har fått tak i bildet. Bildet viser 40 000 dollar i kontanter, som ble tilbudt fotballforbundet i Bahamas mot at de støttet Mohamed Bin Hammam i kampen om presidentvervet i FIFA.

Pengene ble levert i fire stabler à 10 000 dollar.

Bin Hammam har hevdet pengene bare var for å dekke delegatenes utgifter.

Det var på et møte i Trinidads hovedstad Port Of Spain 10. mai at Bin Hammam og FIFA-visepresident Jack Warner fra Trinidad og Tobago, som har stålkontroll over fotballen i regionen, skal ha tilbudt bestikkelsene.

Bahamas-varsling Den sensasjonelle bildedokumentasjonen Ziegler har fått tilgang til vil slå beina under alle påstander om at pengene aldri ble utbetalt.

Amerikanske Chuck Blazer, som også sitter i styret i FIFA, «anmeldte» Bin Hammam og Warner til FIFAs etiske komité, der de søndag ble suspendert på ubestemt tid.

Bahamas avslo tilbudet om penger, det samme gjorde Bermuda og Cayman Islands, og det er antatt at det var presidenten i bahamanske fotballforbundet, Anton Sealey som varslet Blazer om bestikkelsesforsøket.

Sealey, som også er FIFA-medlem og generalsekretær i det nordamerikanske, mellomamerikanske og karibiske fotballforbundet (CONCACAF) skal ha fortalt at han hadde blitt tilbudt 40 000 dollar av Jack Warner, som sa det var en gave fra Bin Hammam.

Mafiaplott Lørdag skrev Dagbladet om den bitre maktkampen i FIFAs innerste sirkler, og spillet som foregår bak lukkede dører, er en mafiafilm verdig:

• Amerikanske Chuck Blazer, styremedlem i FIFA, er evig forbannet over at USA ikke fikk fotball-VM i 2022. Han ønsker hevn over Bin Hammam, som kuppet mesterskapet til Qatar gjennom bestikkelser og korrupsjon.

• Hans interesser sammenfaller med Sepp Blatters, i det kommende valget. Amerikaneren øynet også muligheten til herredømme over fotballen i sitt område, ved å knekke mannen som har vært hans sjef: Den notorisk korrupsjonsanklagede Jack Warner.

• FIFAs «bad boy», visepresident Jack Warner fra Trinidad og Tobago lot seg lokke til å støtte Bin Hammam. Han er gjentatte ganger blitt beskyttet av Blatter. Men når han nå lot seg lokke over til utforderens side, var den sittende presidenten nådeløs.

• Sepp Blatter er desperat etter fire nye år. Et overraskende høyt antall fotballforbund både i Afrika, Asia, Karibia og Mellom-Amerika har flørtet høylydt med Bin Hammam.

Tsunamivarsel Warner tok kraftig til motmæle etter gårsdagens avgjørelse i FIFAs etiske komité, og hevdet at de handlet på instruks fra Blatter, som selv ble frikjent.

- Blatter må stoppes. De hadde bestemt seg på forhånd og var ikke forberedt på å lytte. De var håndplukket til å gjøre en oppgave og gjorde nettopp det, sier Warner, som varslet at FIFA kom til å bli «rammet av en tsunami» i kjølvannet av utestengelsen av ham og Bin Hammam.

Det tok ikke lang tid før det dukket opp en epost fra generalsekretær Jerome Valcke til Warner, hvor Valcke skriver at Qatar kjøpte seg til VM i 2022.

Valcke har bekreftet at det var han som hadde skrevet eposten.

Dagbladet kommer med mer fra Zürich.