Her er de 58 gratis-spillerne

Kontraktene deres går ut ved sesongslutt.

Etter helgas runde i Tippeligaen kan spillerne ta seg en mer eller mindre fortjent sommerferie.

For klubblederne kan juli-ukene bli årets travleste.

Overgangsvinduet åpnet 1. juli, og for spillerne som har kontrakter som går ut etter sesongen, er det nå mulig å skrive under forhåndsavtaler med andre klubber.

Hete kandidater

– De som er attraktive, vil ha et fantastisk utgangspunkt både overfor egne og andre klubber, sier Stig Lillejord til Dagbladet.

Den erfarne agenten mener Lyns Stefan Gislason, Branns Martin Andresen og Rosenborgs Daniel Braaten er de heteste kandidatene, men det vil forhandles om flere enn disse i løpet av de neste ukene.

58 spillere står fritt til å møte andre klubber. Start (8) og Rosenborg (7) har flest Bosman-spillere, men det er ingen av konkurrentene som kan sitte på sidelinja.

Enten spillerne skal overtales til å skrive under kontraktforlengelser eller overgangspapirer blir det lange dager. En god avtale kan bety mye både på banen og for klubbkassa.

GÅR GRATIS: Rosenborgs Daniel Braaten (t.v.) og Lillestrøms Anders Rambekk er to av landslagsspillerne som kan gå gratis fra sine klubber etter denne sesongen. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX
GÅR GRATIS: Rosenborgs Daniel Braaten (t.v.) og Lillestrøms Anders Rambekk er to av landslagsspillerne som kan gå gratis fra sine klubber etter denne sesongen. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX Vis mer

Gode på Bosman-markedet

– Vi kommer aldri til å kunne hente fra øverste hylle hva overganger gjelder, så vi må være gode på Bosman-markedet, sier Øystein Ulsnæs, daglig leder i Sandefjord.

Hans klubb sikret opprykk fra førstedivisjon og suksess i Tippeligaen i fjor med et lag satt sammen av Bosman-spillere.

– Andreas Tegström, Fredrik Kjølner, Tommy Knarvik, Mikael Andersson og Olav Zanetti kom alle gratis, sier Ulsnæs til Dagbladet.

– Det er en kjempebillig investering for klubbene. Det er betydelig billigere å hente en spiller på bosman – selv med et betydelig sign-on-fee – enn å skulle kjøpe en spiller fri fra kontrakten, sier Lillejord. Som selv representerer blant andre Rosenborgs Daniel Braaten.

Lavere overgangssum

Lillestrøms Kasey Wehrman er en av spillerne som allerede har funnet seg en ny klubb. Han går til Fredrikstad så fort klubbene blir enige.

Den australske midtbanespillerens LSK-kontrakt går ut etter sesongen, og det ble tidlig klart at han skulle forlate Åråsen.

Nå er spørsmålet når det skjer, om det blir i sommer eller når kontrakten går ut etter sesongslutt.

– Det er naturlig at mange klubber vil ha overgangen i orden i løpet av sommeren, det er vanligvis best for alle parter. Men den selgende klubben må selvfølgelig nøye seg med en mye lavere overgangssum enn ved et vanlig salg, sier Lillejord, som sier prisen gjerne kan falle med så mye som 80 prosent.

Verre for Brann

I tillegg til å ha hentet inn Wehrman, er Fredrikstad er den klubben som har færrest Bosman-spillere.

Bare Øyvind Hoås og Christian Bergs kontrakter går ut etter sesongen. Verre er det for Brann.

De kan risikere å miste både landslagskaptein Martin Andresen, stopper Olafur Örn Bjarnason og angriperne Bengt Sæternes, Erik Huseklepp og Robbie Winters.

Alle er de spillere med viktig førstelagserfaring.

Sesongen en fordel

De fleste av Bosman-spillerne vil gå mellom norske klubber, eller skrive under nye kontrakter med klubben, men noen ser ut over landets grenser, og

Lillejord sier tidspunktet er ideelt.

Han tror det norske sesongoppsettet, som er motsatt av de fleste europeiske ligaene, er en fordel for tippeligaspillerne.

– Utenlandske klubber har kunnet følge spillerne fra La Manga i mars til overgangsvinduet åpner. Nå risikerer du ikke situasjonen Kristofer Hæstad havnet i da han gikk til Wigan i vinter etter flere ukers ferie, og skulle prestere i verdens tøffeste liga.

FORSVINNER? Vålerenga har problemer nok om ikke Jan Derek Sørensen skulle forsvinne i tillegg.
ETTERTRAKTET: Brann og landslagets kaptein Martin Andersen er ønsket i blant andre Rosenborg.