EM-KLAR: Sverige og Zlatan Ibrahimovic er EM-aktuelle og får oppleve et mesterskap med en rekke nye regler. Foto: AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND
EM-KLAR: Sverige og Zlatan Ibrahimovic er EM-aktuelle og får oppleve et mesterskap med en rekke nye regler. Foto: AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRANDVis mer

Her er de blodferske EM-reglene: Du kan få straffespark uten å bli felt i 16-meteren

Innføres også i norsk toppfotball fra 1. juli.

(Dagbladet): Fotball-EM starter i kveld med vertsnasjonen Frankrike mot Romania. Med EM følger også en rekke nye regler som nå iverksettes.

Dette innebærer blant annet:

  • Hawkeye-målteknologi.
  • Ikke automatisk rødt kort ved forseelse som fratar opplagt målsjanse.
  • Dommer kan tillate drikkepauser.
  • Hender og armer inngår ikke i vurdering av offside.
  • Spillere kan få rødt kort før kampen starter.

Det er Fotballens internasjonale lovkomité (IFAB) som har stått for utviklingen - og fornyelsen - av regelverket.

- De har brukt et par år på å forbedre regelverket og det er jo mange endringer. Det er ikke revolusjonerende, men mer tilpasset dagens utvikling av fotballen. Jeg synes dette gir et løft, selv om folk flest neppe vil registerere store endringer, sier Terje Hauge, tidligere Fifa-dommer og dommersjef i NFF, til Dagbladet.

- Hvilken regel vil du trekke fram?

- Det å frata en åpenbar målsjanse skal ikke automatisk gi rødt kort. Hvis spilleren gjør et ærlig forsøk på å ta ballen, så kan det gis gult kort og straffespark. Og ikke rødt kort og straffespark som tidligere. Det er trolig en av de mest interessante endringene i regelverket og vil kanskje spesielt være aktuelt for målvakter, sier Hauge.

DOMMERSJEF: NFFs dommersjef Terje Hauge. Foto: Tor Erik H. Mathiesen,
DOMMERSJEF: NFFs dommersjef Terje Hauge. Foto: Tor Erik H. Mathiesen, Vis mer

Til norsk fotball

Fra 1. juli blir de nye reglene også en del av norsk toppfotball. Det betyr at Tippeligaen og Toppserien endrer regelverket midt i sesongen.

- Dette handler om å tilpasse seg internasjonal fotball. Lag i både Tippeligaen og Toppserien skal ut i Europa. Derfor innføres dette nå i sommer, sier Hauge.

Noe av bakgrunnen for endringene er å forenkle regelverket og en redusering av unødvendige ord, gjentakelser og regler som motsier hverandre. I den engelske versjonen er det for eksempel kuttet 10 000 ord.

- Vi prøver å hjelpe til i situasjoner som skjer veldig ofte og som er litt rare, sa tidligere toppdommer David Elleray, som har formulert det omfattende dokumentet, tidligere i år.

- Vi har forsøkt å bruke mye mer klarere språk. Vi har forsøkt å unngå gjentakelse og vi har forsøkt å gjøre det aktuelt. Ettersom lovene har utviklet seg underveis, og ingen har gjort en omfattende gjennomgang, har det vært uoverensstemmelser, sier Elleray om dagens lover og regler.

Ny regel

En av de nye reglene som iverksettes nå er at en forseelse utenfor banen gir frispark på nærmeste punkt inne på banen.

Det betyr at et en forseelse - for eksempel et slag bak mål - gir straffespark til laget til spilleren som blir slått. Dette fordi nærmeste punkt på banen er innenfor 16-meteren. Tidligere har en forseelse utenfor banen endt med «dropp» på nærmeste punkt inne på banen. Dermed kan et lag i teorien få straffespark - uten at en forseelse skjer i straffefeltet.

Her er et utdrag av de nye reglene som vil tre i kraft:

Ved avspark: Før måtte spilleren sparke ballen framover eller til siden ved avspark. Den regelen blir omgjort til at ballen kan gå i hvilken som helst retning - så lenge den beveger seg.

Røde kort før kampen: Dersom to spillere havner i slåsskamp i spillertunnelen, kan ikke en dommer gi spillerne rødt kort før kampen. Et eksempel er da Roy Keane og Patrick Vieira røk i tottene på hverandre før kampen mellom Manchester United og Arsenal i 2005. Med den nye regelendringer kan dommeren gi rødt kort til spillerne i en slik situasjon. Da vil i så fall klubbene få mulighet til å sette innpå en ny spiller, men vil samtidig miste en plass på innbytterbenken.

Bli på banen etter skade: Dersom en skadd spiller blir liggende på gresset etter en takling som gir motstander gult eller rødt kort, kan spilleren få rask behandling på gresset. I dag må spilleren gå ut over sidelinja etter behandlingen. Den nye regelen innføres for å hindre at laget som gjorde en ugjerning blir «belønnet» med å spille 11 mot 10 i en liten periode.

Straffesparkkonkurranse-endring: Dersom et lag har ni spillere (to røde kort, eller to skader) ved inngang til en straffesparkkonkurranse, skal motstanderlaget også reduseres til samme antall spillere. De som utelukkes får dermed ikke delta i straffesparkkonkurransen. En ny regel sier også at lagene ikke trenger å oppgi rekkefølgen på straffeskytterne til dommeren.

OFFSIDE: En ny regel sier at offside skal straffes der forseelsen skjer. Foto: Reuters / Tony O'Brien 
OFFSIDE: En ny regel sier at offside skal straffes der forseelsen skjer. Foto: Reuters / Tony O'Brien  Vis mer

Straffe-regel: Det er ikke tillatt å finte før du utfører et straffespark. Spilleren skal i så fall belønnes med gult kort og motstanderlaget får frispark. Målvakter som beveger seg ut fra mållinja skal også få gult kort.

Minimum sju spillere: En kamp skal ikke starte hvis ett av lagene har færre enn sju spillere på banen.

Bytte: En spiller som skal byttes ut kan forlate banen hvor som helst. Spilleren som skal byttes inn, må derimot gå inn midt på banen, akkurat som før.

Offside: Nå skal offside straffes der forseelsen skjer. Tidligere er offside-frispark tatt der spilleren som befinner seg i offside står. Den nye regelen åpner for indirekte offside-frispark på egen banehalvdel. Det var umulig før.