Høgmo ferdig

Her er de fem heteste kandidatene til å ta over etter Høgmo

Solbakken «klart førstevalg».

GÅR AV: Se hele pressekonferansen her. Per-Mathias Høgmo er ferdig som norsk landslagssjef. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

(Dagbladet:) I dag kom nyheten mange forutså:

Per-Mathias Høgmo er ferdig som Norges landslagssjef.

Som Dagbladet tidligere har skrevet, har Ståle Solbakken vært førstevalget når Norges Fotballforbund i høst har forberedt sin nye kurs for landslaget.

Solbakken har til og med vært ansatt i rollen tidligere, men ble da kjøpt ut av kontrakten for å bli ny manager i Köln.

Her er de fem heteste kandidatene til å ta over jobben:

Ståle Solbakken

Alder: 48

FØRSTEVALG: Ståle Solbakken. Foto: NTB Scanpix
FØRSTEVALG: Ståle Solbakken. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Bakgrunn: Hovedtrener i FC København, hvor han har en kolossal posisjon etter igjen å ha erobret tronen i Danmark. Laget biter også fra seg i Europa på en måte som ingen annen nordisk klubb er i stand til.

Var hyret som framtidig norsk landslagssjef for sju år siden, men ble etter hvert fristet av Bundesliga-jobb i Köln. Tyskerne kjøpte ham fri fra NFF-forpliktelsene i 2011. Det gikk skeis i Köln, det gikk seinere like skeis i Wolverhampton, før han bygde seg - og FCK - opp igjen i Danmark.

Den norske treneren med klart best meritter, og er også høyt respektert blant de fleste i Toppfotball-Norge, selv om lakken fikk riper da han ville bort i 2011.

Den umiddelbare usikkerheten rundt Solbakken knytter seg til at han står i en jobb i Danmark som han skikker meget vel. Der går sesongen høst/vår, så han er i utgangspunktet ikke ledig før eventuelt høsten 2017 - men da må FCK- kontrakten han har fram til 2018 på en eller annen måte avsluttes.

Erik Hamrén

Alder: 59

NORGESAKTUELL: Erik Hamrén (t.h.).  Foto: Bjørn Langsem 
NORGESAKTUELL: Erik Hamrén (t.h.). Foto: Bjørn Langsem  Vis mer

Bakgrunn: Har trent klubber til ligagull i både Danmark (Aalborg) og Norge (Rosenborg). Spillestilen han skapte et suverent vinnerlag med i RBK, fikk kritikk for at den var kynisk og lite underholdende. Akkurat dette har ikke vært noen hemsko for norske landslagssjefer tidligere...

Blandet suksess som svensk landslagssjef: Tok nasjonen til EM 2012, men mislyktes i kvalifiseringen til VM 2014. Anført av Zlatan kom de igjen til EM 2016, men de blågule dro hjem som en av sluttspillets største skuffelser. Hamrén har vært ledig på markedet siden da, og var en svipptur i Norge på tirsdag. Ville ikke kommentere Norge-spekulasjoner overfor TV 2 på mandag.

Hamrén skal for øvrig til Norge igjen i morgen.

Ole Gunnar Solskjær

Alder: 43

HØY STJERNE: Ole Gunnar Solskjær. Foto: Bjørn Langsem
HØY STJERNE: Ole Gunnar Solskjær. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Bakgrunn: Er tilbake i klubben der han overbeviste stort i åra 2011-2013: Molde. Åra siden 2013 har ikke vært like gullkantede for (kanskje) Norges mest profilerte fotballnavn gjennom tidene. Cardiff-opplevelsen ble ingen suksess, og det har ikke vært enkelt å gjenskape fortidas resultater i Molde etter returen hans høsten 2015.

Men Solskjær var en av to kandidater da Per-Mathias Høgmo fikk jobben i 2013, inntil han sa seg uaktuell for heller å fortsette klubbtrenerkarrieren. Hans grep om unge, norske spillere, og ikke minst sponsorer, tilskuere og fotballopinionen generelt, gjør at han fortsatt har et solid navn i NFF-kretser.

Kjetil Rekdal

Alder: 48

MERITTERT: Kjetil Rekdal. Foto: Jacques Hvistendahl
MERITTERT: Kjetil Rekdal. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Bakgrunn: Forbereder seg på å bli sportslig leder i Vålerenga på heltid, etter at Ronny Deila har kommet inn som hovedtrener før det planlagte tidspunktet.

Kjent som en av norsk fotballs største vinnerskaller: Han var der i så mange kamper på 90-tallet da Norge trengte et mål, han styrte midtbanen i de fleste store stundene, og han har vunnet alt som vinnes kan i norsk fotball som hovedtrener.

Men det er en stund siden forrige tittel nå, og den alltid ærlige, og ofte frittalende, Rekdal har ikke bestandig vært like populær på alle NFF-kontorer.

Lars Lagerbäck

Alder: 68

RESPEKTERT: Lars Lagerbäck. Foto: NTB Scanpix
RESPEKTERT: Lars Lagerbäck. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Bakgrunn: Kvartfinalen i sommerens EM med den tidligere fotballminiputten Island er en av de sterkeste prestasjonene noe nordisk land har levert, og definitivt den sterkeste de siste 20 åra. Grunnfilosofien hans - stram organisering, aggressivitet, hurtig kontringsfotball - anerkjennes sterkt av folk som har styrt Norge i gode tider - som Drillo og Semb. Og sistnevnte er sentral i gjengen som skal finne Høgmos etterfølger.

Er nå en del av det svenske trenerteamet, som rådgiver.

- Solbakken førstevalg

- Jeg vet at Solbakken er det klare førstevalget til NFF. Spørsmålet er om han vil og kan. Fram til vinterpausen i Danmark (11. desember) vil han ha fullt fokus på FC København. Dette er opp til Solbakken, sier Dagbladets kommentator Morten Pedersen, som ikke er noen utpreget Sverige-elsker:

- Verken Hamrén eller Lagerbäck er et godt valg i mine øyne. Jeg ønsker en norsk landslagssjef som er mer opptatt av hva vi gjør når vi har ballen. Nå får vi en ny generasjon spillere med Ødegaard, Dæhli, Zahid der vi må tenke på å ha ballen i laget, sier Pedersen.

Om de to andre navnene på vår femmannsliste sier kommentatoren:

- Rekdal og Solskjær er nok på en short-list. Men Solbakken er førstevalget.

PÅ LISTA: Erik Hamrén (t.v.) og Ståle Solbakken framstår som to av de mest opplagte kandidatene til å ta over etter Per-Mathias Høgmo. Dette bildet ble tatt i 2009. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
PÅ LISTA: Erik Hamrén (t.v.) og Ståle Solbakken framstår som to av de mest opplagte kandidatene til å ta over etter Per-Mathias Høgmo. Dette bildet ble tatt i 2009. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

- Vi har god erfaring

onsdagens pressekonferanse på Ullevaal stadion hevdet fotballpresident Terje Svendsen at de ikke er nær noen løsning på arvtakerspørsmålet.

- Vi har ikke rukket å drøfte tidsprosessen, men vi vet det er landskamp i mars, og vil bruke tida vi trenger til å klarlegge hvordan vi gjør det, sier Svendsen.

- Dette ble klart seint i går kveld (tirsdag), så vi har ikke fått drøftet dette med resten av styret. Men det som er klart er at vi umiddelbart vil sette i gang prosessen med å finne ny leder for Norges landslag, sier Svendsen.

- Vi vil gjøre dette på en ordinær måte. NFF har god erfaring med denne type prosesser. Vi vil sette ned et ansettelsesutvalg med representanter fra styret, og det er naturlig at toppfotballsjefen og generalsekretæren vil være involvert i prosessen, sier Svendsen.

- Så ligger det selvsagt en kravspesifikasjon der (oversikt over hvilke krav en ny trener må innfri), og det er ingen hemmelighet at det sportslige veier tyngst der. Vi må finne ut hva som er riktig løsning for Norge framover, for å løfte den sportslige utviklingen, men også med tanke på å skape en fornyet entusiasme og oppslutning rundt landslaget.

Høgmo avstår

Avtroppende landslagssjef Per-Mathias Høgmo vil ikke gå inn på en diskusjon om hvem som skal overta:

- De folka som sitter her og andre er i stand til å gjøre en god jobb der, sier Høgmo, og sikter til blant andre fotballpresident Svendsen og fungerende generalsekretær Kai-Erik Arstad.