Her er de mest spektakulære veltene fra touren

Vi tar et tilbakeblikk.

GROTESKT: Johnny Hoogerland huskes kanskje best fra Tour de France i 2011 da han ble slengt inn i et piggtrådgjerde og måtte sy 33 sting. Foto: Tim de Waele
GROTESKT: Johnny Hoogerland huskes kanskje best fra Tour de France i 2011 da han ble slengt inn i et piggtrådgjerde og måtte sy 33 sting. Foto: Tim de Waele Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(procycling.no): Årets utgave av Tour de France har vært nådeløs. Stygge velt har sendt både Chris Froome og Alberto Contador hodestups ut av rittet, og duoen er blant totalt 18 ryttere som har måttet stå av.

Superstjerner som Mark Cavendish, og Andy Schleck har også måttet ta den sure turen hjem.

Det har heller ikke manglet på spektakulære velt gjennom tourens 100 tidligere utgaver.

HELT PÅ JORDET: Lance Armstrong tok flere snarveier i 2003 da han måtte styra unna Beloki som veltet foran. Foto: ASO
HELT PÅ JORDET: Lance Armstrong tok flere snarveier i 2003 da han måtte styra unna Beloki som veltet foran. Foto: ASO Vis mer

Her er noen av våre favoritter de siste ti årene:

Armstrong tok nok en snarvei Han er kanskje forhatt, men mange husker Lance Armstrong i 2003, da han jaktet sin femte strake sammenlagtseier i touren. På den niende etappen satt amerikaneren allerede i gul trøye, men det er likevel den voldsomme hendelsen fem kilometer før mål som huskes best.

For da Armstrong suste ned siste utforkjøring med ONCE-kaptein, Josepa Beloki like foran, gikk det galt. Spanjolen bremset for hardt på den oljeboblende asfalten, fikk sleng på sykkelen og smalt i bakken.

Armstrong, som lå like bak, reagerte lynraskt og svingte ut av veibanen og inn på et jorde. Der tok han like greit snarveien over åkeren og ned i løypa igjen. Amerikaneren kjørte inn til fjerdeplass på etappen hvor han beholdt den gule trøya.

Kjørte over hund - vant etappen Fire år senere var det man kunne kalle "hundenes år" i Tour de France. Først på den niende etappen forvillet en golden retriver seg inn i løypa. Det gikk ille ut over Marcus Burghardt, som ikke klarte å styre unna. Framhjulet brettet seg som et stykke papir i det tyskeren smalt i dyret.

ALVORLIG: Josepa Beloki fikk blant annet brudd i hofta etter å ha deiset i asfalten. Foto: Tim de Waele
ALVORLIG: Josepa Beloki fikk blant annet brudd i hofta etter å ha deiset i asfalten. Foto: Tim de Waele Vis mer

På den 18. etappen samme år skulle det gå galt igjen - da enda mer spektakulært. Franske Sandy Casar satt i et firemannsbrudd tre mil ut på etappen da nok en hund kom løpende inn i veibanen.

Francaise des Jeux-rytteren traff dyret med foten, før han deiset i asfalten sammen med Frederick Willems.

Duoen kom seg kjapt på beina igjen, og 200 meter før mål forsøkte Casar seg på egenhånd. 28-åringen krysset mållinjen først, og vant sin første etappeseier i touren etter tre andreplasser.

MANNS BESTE VENN? Sandy Casar synes neppe det om hunden som forårsaket velten hans i 2007. Foto: Dominique Faget / AFP
MANNS BESTE VENN? Sandy Casar synes neppe det om hunden som forårsaket velten hans i 2007. Foto: Dominique Faget / AFP Vis mer

Også i 2012 havnet en hund i fokus. På den 120 kilometer på den 18. etappen, løp hunden inn veien og veltet Philippe Gilbert og Denis Menchov. Begge kom seg til mål.

Slengt inn i piggtråd - overtok klatretrøya I 2011 ble Johnny Hoogerland verdensberømt da han var offer for en av de største skandalene i tourens historie. På den niende etappen, da Thor Hushovd mistet den gule trøya til Thomas Voeckler, satt nevnte Hoogerland i brudd med Juan Antonio Flecha.

Med bare 35 kilometer igjen skulle en fransk TV-bil kjøre forbi bruddet, men meide Flecha rett ned. Spanjolen kjørte inn i Hoogerland som slo salto ut av veien og ble hengende i et piggtrådgjerde.

Nederlenderen kom seg utrolig nok på beina igjen med forferdelige sår. Han syklet de siste milene til mål, og gråt etter å ha overtatt klatretrøya på etappen.

Brøt touren på oppvarming I 2004 hadde ikke Tour de France rukket å starte før den første krasjen sendte en rytter ut av rittet. Den 6,1 kilometer lange prologen i Liége skulle bli Matthew White sin debut i touren, men australieren kom seg aldri til startrampen.

BLE HENGENDE: Johnny Hoogerland ble hengende i piggtrådgjerde etter å ha blitt nedkjørt av en bil sammen med Juan Antonio Flecha. Foto: Tim de Waele
BLE HENGENDE: Johnny Hoogerland ble hengende i piggtrådgjerde etter å ha blitt nedkjørt av en bil sammen med Juan Antonio Flecha. Foto: Tim de Waele Vis mer

For på oppvarming krasjet Cofidis-rytteren og brakk kragebeinet. Dermed var eventyret over før det hele hadde startet.

Ingen glemmer Voigt Hvertfall ikke vi. I 2009 var den elskede tyskeren en del av en større gruppe som satte utfor Col du Petit-Saint-Bernard.

TV-bildene viste framhjulet til Voigt som plutselig vred seg i 80-90 kilometer i timen. Tyskeren ble kastet av sykkelen og skle nedover veibanen i en forferdelig, blodig scene.

Voigt ble umiddelbart kjørt til sykehus, hvor det ble påvist kinnbensbrudd og kraftig hjernerystelse.

Stupte utfor fjellkant Året før skulle TV-seerne i Tour de France virkelig få hjertet i halsen igjen. 21 år gamle John-Lee Augustyn lå an til å vinne den 16. etappen da han var først over Cime de la Bonette-Restefond.

BLODIG: Slik ser man ut etter å ha krasjet med sykkel i et piggtrådgjerde. Foto: Tim de Waele
BLODIG: Slik ser man ut etter å ha krasjet med sykkel i et piggtrådgjerde. Foto: Tim de Waele Vis mer

Men på utforkjøringen stivnet sør-afrikaneren av skrekk da han skulle runde en høyresving. Augustyn bråbremste, men klarte ikke å stoppe opp før han smalt i veiskulderen og forsvant over kanten. På bildene kunne det se ut som at det gikk rett ned, og at 21-åringens dager var talte.

Heldigvis var ikke terrenget like bratt på andre siden av veiskulderen, slik det kunne se ut. Etter gjentatte forsøk kunne sør-afrikaneren klatre opp igjen og sette seg på sykkelen. Han fullførte etappen.

Mumifisert hollender Lagkompis til Lars Petter Nordhaug, Laurens ten Dam, fikk i 2011 smake den franske grøfta da han kjørte ned fra Col d'Agnes. Nederlenderen kom for kjapt rundt en sving, og måtte ta grøfta til hjelp.

Der kjørte han ned i et hull og stupte over styret. Rabobank-rytteren pådro seg store ansiktsskader, men fullførte rittet.

GRÅT: Johnny Hoogerland gråt da han ble ikledd den prikkete klatretrøya etter skrekkvelten. Foto: Tim de Waele
GRÅT: Johnny Hoogerland gråt da han ble ikledd den prikkete klatretrøya etter skrekkvelten. Foto: Tim de Waele Vis mer

Hvilke hendelser husker du best? Ta del i diskusjonen under.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet, procycling.no.

SURSTOFF: Jens Voigt ble umiddelbart behandlet og kjørt rett til sykehuset etter skrekkvelten i 2009. Foto: Tim de Waele
SURSTOFF: Jens Voigt ble umiddelbart behandlet og kjørt rett til sykehuset etter skrekkvelten i 2009. Foto: Tim de Waele Vis mer
LIKE FØR: John-Lee Augustyn, nest bakerst, satt i dette bruddet like før han stupte utfor Cime de la Bonette-Restefond. Foto: Ena Christophe / AP
LIKE FØR: John-Lee Augustyn, nest bakerst, satt i dette bruddet like før han stupte utfor Cime de la Bonette-Restefond. Foto: Ena Christophe / AP Vis mer
KJEKKAS: Laurens ten Dam med feltets kjekkeste ansikt under 2011-utgaven av touren. Foto: Koen Van Weel / EPA
KJEKKAS: Laurens ten Dam med feltets kjekkeste ansikt under 2011-utgaven av touren. Foto: Koen Van Weel / EPA Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer