PÅ SERBISK: Dagbladet har fått e-postene oversatt fra serbisk hos to forskjellige oversettingsfirmaer. Petar Vukicevic innrømmer at han har spurt lege-vennen Srdjan Djordjevic om forbudte stoffer, men hevder andre forhold i e-postene er manipulert av hans eks-kone. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
PÅ SERBISK: Dagbladet har fått e-postene oversatt fra serbisk hos to forskjellige oversettingsfirmaer. Petar Vukicevic innrømmer at han har spurt lege-vennen Srdjan Djordjevic om forbudte stoffer, men hevder andre forhold i e-postene er manipulert av hans eks-kone. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Her er de mystiske e-postene

Dette er de omstridte e-postene som Petar Vukicevic må svare for. Innholdet er forfalsket, hevder topptreneren overfor Dagbladet.

(Dagbladet): Den anerkjente friidrettstreneren Petar Vukicevic har innrømmet overfor Dagbladet at han rådførte seg med vennen Srdjan Djordjevic - som er en kjent trener og idrettsmedisiner - om forbudte stoffer i perioden 2001 - 2003. Vukicevic bekreftet selv at det gjaldt veksthormoner og testosteron.   - Jeg spurte ham, selvfølgelig, det er helt naturlig at folk spør om ting, sa Vukicevic til Dagbladet.   Friidrettspresident Svein Arne Hansen har krevd en skriftlig forklaring fra Vukicevic, og har bedt om å få de omstridte e-postene på sitt bord. I tillegg har Hansen varslet et møte med Antidoping Norge og Petar Vukicevic, når sistnevnte er tilbake fra treningsleir i Sør-Afrika.

Etter det Dagbladet forstår hadde Friidrettsforbundet fått tak i e-postene i går kveld. De skal være sendt til oversetting fra serbisk.
Fryktet positiv prøve Vukicevic har innrømmet at han i e-poster har forhørt seg om forbudte stoffer, men han hevder overfor Dagbladet at e-postene er blitt manipulert etter at han sendte dem. Han hevder det er ekskona Turid Syftestad som har manipulert e-postene. Det avviser hun blankt overfor Dagbladet.

I de omstridte e-postene står også en rekke andre forhold beskrevet.

I en av e-postene som er undertegnet «vennlig hilsen Petar», omtales en person som skal ha blitt dopingtestet, og nervøsiteten for hva man i ytterste konsekvens fryktet kunne bli en positiv prøve.

I e-postene beskrives det i detalj hva personen skal ha brukt, hvor mye og hvor lang tid det var mellom inntak og dopingtesten.

- Manipulert I en annen epost som er undertegnet «Petar», blir det spurt om veksthormon og testosteron kan være en god kombinasjon, det blir spurt om anbefalt dosering og effekt.

Deler av innholdet er kompliserte beregninger av blodverdier og medisinske forhold. E-postene er skrevet på serbisk. Dagbladet har benyttet to ulike byråer som har oversatt innholdet.

Petar Vukicevic avviser på det mest bestemte overfor Dagbladet at han har gjort noe annet enn å forhøre seg med vennen om forbudte stoffer. Han hevder deler av e-postene er manipulert, som følge av en langvarig konflikt med eks-kona Turid Syftestad:

 - At mine utøvere bruker det er så idiotisk at jeg ikke gidder å gå inn på det. Min ekskone har tatt den mailen, og så har hun da selv puttet de tingene hun hadde lyst til å putte inn, sa Vukicevic første gang Dagbladet kontaktet ham om e-postene.

- Jeg gikk til Antidoping Norge med e-postene i fjor, fordi Petar beskyldte meg for å ha forfalsket dem. Jeg følte at det var ubehagelig, sier Turid Syftestad til Dagbladet.

Avviser Dagbladet har vært i kontakt med en rekke utøvere som Petar Vukicevic trente i perioden. Samtlige avviser enhver kjennskap til forbudte stoffer. Da Dagbladet snakket med Petar Vukicevic på fredag henviste han til sin advokat Vidar Strømme. Strømme ville ikke kommentere denne saken i går, og Vukicevic har ikke besvart videre anrop fra Dagbladet.

Srdjan Djordjevic, som Petar skal ha kommunisert med i de omstridte e-postene, er en størrelse innen europeisk friidrett og idrettsmedisin. Han driver firmaet TMG-BMC, som utvikler verktøy for trening og restitusjon for toppidrettsutøvere. Han var også treneren til verdensberømte Merlene Ottey. Dagbladet har kontaktet treneren flere ganger.

Først sa han på telefon:

- Hva jeg og Petar diskuterer har dere ingenting med. Dette er ikke gunstig for meg.

Deretter ba han om spørsmål på e-post, og skrev til Dagbladet:

- Dokumentasjonen er manipulert elektronisk kommunikasjon og bør som sådan ikke være gjenstand for seriøs diskusjon eller antagelser.

Kritisert Etter Dagbladets artikler denne uka har Petar Vukicevic møtt massiv kritikk for uttalelsene sine. Både toppidrettssjef Jarle Aambø, friidrettspresident Svein Arne Hansen og flere kjente trenerkollegaer har kritisert Vukicevic.

- Det her er en helt unaturlig kommunikasjon, og er ukjent for oss. Det er ikke vanlig at trenere rådfører seg på denne måten, sa Aambø til Dagbladet på mandag.

Skøytelandslagstrener Jarle Pedersen mente at Vukicevic' uttalelse om at det var naturlig å forhøre seg om forbudte stoffer var en merkelig påstand.

Også landslagstrenerne i spyd og langrenn reagerte på det Vukicevic innrømmet.

SKRIFTLIG FORKLARING: Treneren Petar Vukicevic har levert en skriftlig redegjørelse om de omstridte e-postene til Friidrettsforbundet. Friidrettsforbundet hadde i går kveld fått tak i e-postene og sendt dem til oversetting. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKRIFTLIG FORKLARING: Treneren Petar Vukicevic har levert en skriftlig redegjørelse om de omstridte e-postene til Friidrettsforbundet. Friidrettsforbundet hadde i går kveld fått tak i e-postene og sendt dem til oversetting. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer