HODEBRY: Petter Northug, Thomas Northug og resten av Norges sprintere vil få hodebry om de ikke havner i det første semifinaleheatet og en av de første kvartfinalene.  Foto: Bjørn Langsem, Dagbladet
HODEBRY: Petter Northug, Thomas Northug og resten av Norges sprintere vil få hodebry om de ikke havner i det første semifinaleheatet og en av de første kvartfinalene. Foto: Bjørn Langsem, DagbladetVis mer

Her er de omstridte reglene som kan avgjøre VM-sprinten

- Kommer til å stå med stoppeklokke og følge med på juryen, sier sprinttrener Arild Monsen.

FALUN/OSLO (Dagbladet): Det var etter OL-sprinten i Vancouver i 2010 at fokuset på heatoppsettet virkelig eskalerte.

De norske storfavorittene Ola Vigen Hattestad og Petter Northug, som gikk i semifinale 2, ble fullstendig utklasset av de daværende overraskelsesmennene Nikita Kriukov og Aleksandr Panzjinskij, som gikk i den første semifinalen.

- Det er en fordel å gå i en av de tre første kvartifinaleheatene og den første semifinalen. Det er det ingen tvil om, sier Petter Northug til Dagbladet.

I langrennsverden er det bred konsensus om at det er en fordel å gå i det første semifinaleheatet, all den tid man da får lenger restitusjonstid.

- Det er en kolossal fordel om man får noen minutter ekstra hvile mellom semifinalen og finalen. Dette er veldig interessant og bra at du tar opp, sier idrettsekspert Johan Kaggestad.

Men hvor stor er egentlig denne fordelen? Hvor avgjørende er heatoppsettet for hvem som blir verdensmester i sprint?

Les også: - Hvis man ikke er blant de tre beste oppe på flata der er man sjanseløs

Oppsiktsvekkende tall

Det har Dagbladet nå sjekket ut. Statistikken viser at fordelen er enorm.

Fra og med OL-sprinten i 2010 er åtte sprintgull blitt utdelt i mesterskap. Sju av disse har blitt vunnet av utøvere fra den første semifinalen og som dessuten også har gått i en av de to første kvartfinaleheatene.

Det gjelder både Maiken Caspersen Falla (2014), Ola Vigen Hattestad (2014), Nikita Kriukov (2013), Marit Bjørgen (2013), Bjørgen (2011), Kriukov (2010) og Bjørgen (2010).

Marcus Hellner, som profiterte på sin utholdenhet, er den eneste som kontrasterer denne tendensen. Svensken gikk kvartfinaleheat nr. 3 og semifinaleheat nr. 2 da han ble sprintverdensmester i Holmenkollen i 2011.

Dømt til å tape i femte kvartfinale?

I tillegg viser statistikken at ingen av de 24 utdelte sprintmedaljene har blitt vunnet av en utøver som har gått i den femte kvartfinalen.

- Jeg må jo tro at det er mulig å vinne, selv om man havner i de siste kvartfinaleheatene. Jeg har jo vist at det går innimellom, så jeg vet at det går, selv om man selvfølgelig helst går i første, medgir Hattestad.

Kaggestad gir Hattestad små sjanser om han skulle havne i femte kvartfinale.

- Jeg tror det er mulig å vinne også fra femte kvartfinaleheat, men da må man kompensere med veldig sterk utholdenhet. Bjørgen og kanskje Northug kan muligens klare det, tror Kaggestad.

Kommer til å stå med stoppeklokke og følge med på juryen

Sprinttrener Arild Monsen er opptatt av at pausene mellom semifinalene og finalen blir så lang som regelverket tilsier.

- Det kvartfinaleoppsettet ble ikke oppfunnet i går. Statistikken viser at det er en fordel å gå tidlig, men i år har vi hatt flere seire med våre egne fra siste. Det har vi hatt, sier Monsen.

- Det vi har bomma på i mesterskap tidligere er at det bare har vært fjorten minutter mellom den andre semifinalen og finalen. Etter reglene skal det være tjue minutter, og det er stor forskjell på fjorten og tjue minutter. Det vil vi være veldig nøye med overfor juryen. Jeg kommer til å stå med stoppeklokke og følge med, avslører sprinttreneren.

Sprint over to dager?
Kaggestad er ikke i tvil om at heatoppsettet kan bli avgjørende for dagens VM-sprint.

- Det er klart det har veldig mye å si. Disse sprintheatene er å regne som en mellomdistanse med belastning på rundt fire minutter. For hvert minutt ekstra hvile man får mellom heatene, jo mer restituert og klar er man for å gå fort i finalen, sier Kaggestad.

- Det er bare å tenke seg om du gjennomfører en intervalløkt. Hvis du dobler pausene, orker du mye mer.

Kaggestad lanserer selv et forslag som han tror vil gjøre VM-sprinten mer rettferdig.

- Mitt forslag er å gå prologen og kvartfinalen en dag, også går man semfinalen og finalen dagen etter. Det vil være mer rettferdig.