SEKS TIL VM: Mandag offentliggjøres VM-troppen i skiskyting, men Dagbladet er sikre på at den endelige troppen vil utgjøre disse seks. Øverst fra venstre: Emil Hegle Svendsen, Ole Einar Bjørndalen, Johannes Thingnes Bø, Tarjei Bø, Henrik L'Abée-Lund og Lars Helge Birkeland. Foto: NTB Scanpix
SEKS TIL VM: Mandag offentliggjøres VM-troppen i skiskyting, men Dagbladet er sikre på at den endelige troppen vil utgjøre disse seks. Øverst fra venstre: Emil Hegle Svendsen, Ole Einar Bjørndalen, Johannes Thingnes Bø, Tarjei Bø, Henrik L'Abée-Lund og Lars Helge Birkeland. Foto: NTB ScanpixVis mer

Her er den endelige VM-troppen i skiskyting

Men det blir først offisielt i morgen.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Kvartetten Ole Einar Bjørndalen, Emil Hegle Svendsen, Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø er allerede forhåndsuttatt.

I Dagbladets bok var også Henrik L'Abée-Lund bortimot klar før helgens verdenscuphelg i Holmenkollen - etter sjetteplassen på sprinten i Anterselva i slutten av januar.

Trolig sto da den siste ledige VM-plassen mellom Alexander Os (35) og Erlend Bjøntegaard (24).

Før dagens sprint i prøve-VM i Holmenkollen....

Slo til i siste forsøk For i det aller siste individuelle rennet før VM, så klinket Lars Helge Birkeland til med femteplass på sprinten i Holmenkollen. Det skilte bare 3,7 sekunder opp til pallen, men til en VM-plass holder det i massevis.

Mannen som innledet sesongen med 85. plass på 20-kilometeren i Östersund slo til da det gjaldt som mest - og er på lista som landslagssjef Per Arne Botnan offentliggjør som den endelige VM-troppen etter stafettene i Holmenkollen i morgen.

- Det hadde vært morsomt å få en tur, men vi får se. Jeg har iallfall et håp om det, sier Lars Helge Birkeland etter femteplassen.

Vraket siden før jul Før Kollen-helga hadde bare gått tre verdenscuprenn denne sesongen - det siste så langt tilbake som en 30. plass på jaktstart i Hochfilzen 14. desember. Siden har han vært vraket i 11 strake verdenscuprunder.

Derimot har han gjort sakene sine bra i IBU-cupen, på nivået under, hvor han har vunnet tre av ni renn siden jul.

- Jeg visste at formen var god, og at det var mulig å gjøre det bra på en maks dag i verdenscupen også, sier Birkeland.

- Du visste at dette var din aller siste mulighet til å kapre en VM-billett?

- Jeg prøvde å ikke tenke så mye på det, men skulle være offensiv og gjennomføre et så bra løp så bra som jeg vet at jeg kan.  Om jeg skulle til VM så måtte jeg levere her. Det holder ikke med 30. plasser om man skal gå VM for Norge, sier han til Dagbladet.

Enkelt VM-uttak Torsdag endte han på 29. plass på normalprogrammet, før han sikret VM-billetten i dag.

Dermed bør det endelige VM-uttaket bli en ren formalitet nå.

Fordi:

• Alexander Os er helt ute av form. Han gikk inn til 58. plass på normalprogrammet torsdag. I dag ble han tredje beste nordmann, med 38. plass, men selv med fullt hus på skytingen var han hele 1.40,5 bak vinneren Arnd Pfeiffer.

• Erlend Bjøntegaard ble nummer 39 torsdag, mens han i dag ikke stilte til start på sprinten. Han følte seg sliten og manglet overskudd.

• Henrik L'Abée-Lund har heller ikke gjort mye for å forsvare en VM-plass, men reddes av at andre har prestert enda dårligere. Torsdag ble han nummer 30. På sprinten i dag kom han på en svak 48. plass, etter tre strafferunder.

- Får ikke gå noe Men selv med tre strafferunder var L'Abée-Lund bare 13 sekunder bak Alexander Os, hvilket tyder på at han er i en helt annen fysisk forfatning snaue tre uker før VM.

- Det var et dårlig løp, men i det minste var det positivt på ski, i forhold til torsdag. Jeg gikk to gode runder, før det ble tungt på sisterunden, sier Henrik L'Abée-Lund til Dagbladet.

Når Dagbladet forteller han at vi tror han kommer til VM uansett, svarer han slik:

- Kanskje det. Men jeg får ikke gå noe i VM, nå da. Så da kan det egentlig være det samme.

- Nå tar Lars Helge Birkeland plassen din på sprint/jaktstart-laget?

- Ja, han er nok inne på laget nå. Da er jeg ute. Sånn er det. Det er ikke så mye mer å si. Det er bare å gratuelere han med et kongeløp, så han fortjener plassen, sier Henrik L'Abée-Lund om Lars Helge Birkeland.

Fra OL-nei til VM-ja L'Abée-Lund ble vraket i OL-troppen. Nå er han ganske sikkert tilbake i mesterskapsvarmen, uten tilsynelatende å glede seg voldsomt over det.

- Det er ikke noe gøy å være reserve. Om man ikke får gå, så kan man nesten like gjerne bli igjen hjemme. Man drar ikke til VM for å være turist, men det kan jo bli sykdom, så man må forberedt og ta de sjansene man eventuelt skulle få, sier han til Dagbadet.

Johannes går alt Johannes Thingnes Bø ble nest beste nordmann i dag, på 8. plass. Det var hans tiende topp 10-plassering i vinter, og med den stabiliteten lagets ener for øyeblikket viser, så er han trolig den eneste som allerede nå kan belage seg på å gå alle seks VM-distansene.

I øyeblikket ser det åpent ut om den andre herreplassen på mix-stafetten i VM.

I det minste kan landslagsledelsen gjøre seg ferdig med grublingen om hvem de skal sende til Finland. Den kabalen gikk opp med Birlands sprintløp i dag.