- Her er det ikke akkurat janteloven som gjelder

Sprint-Ezinne fikk ny vår etter flytting til USA.

NYTT FOKUS: Ezinne Okparaebo (24) sleit med motivasjonen før hun valgte å flytte hit, til Daytona Beach i Florida. Treningen med noen av verdens beste sprintere i vinter har tatt henne til et nytt nivå. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
NYTT FOKUS: Ezinne Okparaebo (24) sleit med motivasjonen før hun valgte å flytte hit, til Daytona Beach i Florida. Treningen med noen av verdens beste sprintere i vinter har tatt henne til et nytt nivå. Foto: Thomas Rasmus Skaug/DagbladetVis mer

DAYTONA BEACH (Dagbladet):

Det kommer ikke lenger som noen overraskelse hver gang Ezinne Okparaebo forbedrer sin egen norske rekord på 100 meter.

24-åringen fra Oslo forbedret 11,23 i 2010 til 11,21 i fjor. Det de fleste lurte på var hvor mye raskere hun kunne løpe i år, og svaret kom allerede sist lørdag i Florø.

Med god medvind stormet hun inn til 11,16, og tok dermed et skikkelig jafs av rekorden.

Og supertida står samtidig godt til Ezinnes nyvunne selvtillit.

- Jeg kan si én ting, og det er at jeg kommer til å løpe raskere enn 11,21 denne sesongen, sa 24-åringen til Dagbladet da vi møtte henne på stranden i hennes amerikanske hjemby Daytona Beach for en drøy måned siden.

Tøft regime
Men framgangen, som er så stor at en OL-finale ikke lenger er urealistisk, har ikke kommet gratis.

Ezinne sleit nemlig med motivasjonen etter fjorårets VM i Sør-Korea. Løsningen ble å flytte til Florida og bli med i treningsgruppa til den prisvinnende treneren Rana Reider.

I USA har Oslo-jenta trent daglig sammen med flere store stjerner, blant annet verdensmestrene Christian Taylor (tresteg) og Dwight Phillips (lengde).

- I treningsgruppa er holdningen veldig «yes we can». Her er det ikke akkurat janteloven som gjelder. Akkurat det kan jo være både positivt og negativt, men det eneste negative er at man kan bli skuffa, sier Ezinne til Dagbladet.

Da hun trente hjemme i Norge var hun stort sett best i alt på hver eneste trening. Nå er hun bare en i gruppa.

Men nivået og intensiteten skremte henne i starten.

- I løpet av tida her er jeg blitt mye tøffere. Jeg har gjennomført noen økter jeg aldri trodde jeg var i stand til å gjøre. Noen dager kom jeg på trening og tenkte «hvorfor gjør jeg det her»? Men jeg er stort sett fornøyd, sier 24-åringen.

Stor overgang
Selv om hun har presset seg til nye høyder på den fysiske biten, har overgangen vært tøffest mentalt.

NY REKORD: Ezinne Okparaebo satte ny Norsk rekord med tiden 11,16 på 100m i Florø i helga. 
Foto: Alf Vidar Snæland / NTB Scanpix
NY REKORD: Ezinne Okparaebo satte ny Norsk rekord med tiden 11,16 på 100m i Florø i helga. Foto: Alf Vidar Snæland / NTB Scanpix Vis mer

- Noen ganger kan nervesystemet få nok og jeg kan føle meg utmattet mentalt. Kroppen kan føles bra, men det blir vanskelig når ikke hodet er med, sier hun.

Trener Reider fortalte Dagbladet i april at han i starten var usikker på om Ezinne ville tåle det 8tøffe regimet hans, men at siden har sett en kontinuerlig utvikling.

- Hun lærer og utvikler seg hele tiden. Men jeg stiller store krav til henne hver eneste dag, og akkurat det har nok vært en overgang for henne, sier han.

Gode muligheter
Hvis Ezinne klarer å løpe på 11,16 under EM i Helsinki og OL i London, bør hun ha en god sommer foran seg.

Sett med fjorårsøyne er det bare bulgarske Ivet Lalova som kan stoppe henne fra å ta EM-gull, mens en OL-finale er godt innen rekkevidde.

MODELL:  Ezinne Okparaebo var modell da kleskolleksjonen til den norske OL- og Paralympicstroppen ble presentert.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
MODELL: Ezinne Okparaebo var modell da kleskolleksjonen til den norske OL- og Paralympicstroppen ble presentert. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

Drømmen er i kjent idrettsstil mer prestasjonsbasert.

- Jeg er først og fremst opptatt av progresjonen. Jeg er fornøyd hvis jeg får teknikken til å sitte og hvis jeg presterer i de to mesterskapene, sier Ezinne.

• Den første store testen kommer allerede på torsdag, i Bislett Games. Der er Ezinne en av de største favorittene.

PÅ BISLETT:
Ezinne Okparaebo skal løpe på Bislett denne uka. 
Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix
PÅ BISLETT: Ezinne Okparaebo skal løpe på Bislett denne uka. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix Vis mer