RYSTET: Friidrettspresident Sven Arne Hansen (t.h.) og generalsekretær Kjetil Hildeskor har gitt Petar Vukicevic beskjed om å komme hjem til Norge for å forklare seg. På bordet ligger de omstridte epostene. Foto: Bjørn Langsem
RYSTET: Friidrettspresident Sven Arne Hansen (t.h.) og generalsekretær Kjetil Hildeskor har gitt Petar Vukicevic beskjed om å komme hjem til Norge for å forklare seg. På bordet ligger de omstridte epostene. Foto: Bjørn LangsemVis mer

- Her er det mange ubesvarte spørsmål

Petar Vukicevic har sendt tre e-poster til granskerne i Friidrettsforbundet - Antidoping Norge har fem.

(Dagbladet): Det utløste storm da topptreneren Petar Vukicevic i Dagbladet på mandag innrømmet at han hadde bedt en trenerkollega om informasjon om forbudte stoffer. E-postutveklsingen fant sted i perioden 2001 - 2003.

- Alle trenere skaffer seg slik informasjon, sa Petar Vukicevic. Han hevder imidlertid at annen dop-relatert informasjon er manipulert inn i e-postene av hans eks-kone i ettertid. De to delte tidligere e-postkonto. Han hevder overfor Dagbladet at eks-kona har manipulert inn alt som handler om aktiv doping i e-postene.

Ekskona Turid Syftestad avviser anklagen.

Tre av fem Norges Friidrettsforbund iverksatte på bakgrunn av Dagbladets artikler gransking av saken, og ba tidligere denne uka om en skriftlig forklaring fra Vukicevic. De ba ham også overlevere de omstridte e-postene.

Dagbladet kjenner til at forbundet mottok tre eposter fra korrespondanse mellom Vukicevic og legevennen Srdjan Djordjevic. Antidoping Norge sitter imidlertid på fem e-poster, etter det Dagbladet kjenner til. Det samme gjør Dagbladet.

- Denne saken må fram i lyset. Derfor overleverte jeg de fem e-postene til Antidoping Norge i fjor, sier Turid Syftestad til Dagbladet.

Antidoping Norge videresendte e-postene til Wada, men gransket ikke saken fordi de oppfattet den som foreldet.

- Det er bra at Petar nå må forklare seg, sier hun til Dagbladet.

Tydelig preget I går ettermiddag møtte Dagbladet en friidrettspresident som var tydelig preget av de siste dagenes oppstyr.

- Etter å ha gått gjenom e-postene Petar har oversendt oss sitter forbundet igjen med en rekke ubesvarte spørsmål. Vi ser så alvorlig på dette at vi har bedt ham komme hjem for å redegjøre for saken, sier friidrettspresident Svein Arne Hansen til Dagbladet.

I går ettermiddag ble derfor Petar Vukicevic med umiddelbar virkning kalt hjem fra treningsleir i Sør-Afrika.

- Vi er nødt til å få en bedre oversikt. Vårt mål er å få alle fakta på bordet, sier Svein Arne Hansen til Dagbladet.

En av de tre e-postene som friidrettsforbundet nå gransker skal være undertegnet «vennlig hilsen Petar», og omtaler en person som skal ha blitt dopingtestet, og nervøsiteten for hva man i ytterste konsekvens fryktet kunne bli en positiv prøve.

I e-posten beskrives det i detalj hva personen skal ha brukt, hvor mye og hvor lang tid det var mellom inntak og dopingtesten. Dagbladet har tidligere omtalt innholdet i denne e-posten.

 - Still spørsmål - Jeg regner med at friidrettsforbundet stiller spørsmål hvis de er usikre på om de har fått all informasjonen Petar sitter på, sier Vukicevic' advokat Vidar Strømme til Dagbladet.

Dagbladet publiserte i går en gjennomgang av de omstridte e-postene foretatt av to framtredende eksperter på anti-doping. De analyserte innholdet for Dagbladet, før saken ble kjent i media, og uavhengig av e-postenes bakgrunn og opphav.

Konklusjonen var at e-postene var skrevet av personer med inngående kjennskap til doping, og beskrev en «smart metode».

Få avslørt - Det som beskrives i e-postene er en form for doping ekspertmiljøene hører mange snakke om, men få er avslørt for, uttalte den danske eksperten Rasmus Damsgaard til Dagbladet.

Etter det Dagbladet forstår finnes ikke e-posten der disse metodene beskrives i det materialet Petar Vukicevic har oversendt granskerne i friidrettsforbundet. En  e-post med informasjon om konkrete blodverdier skal heller ikke befinne seg blant dokumentasjonen.

Petar Vukicevic har aldri vedkjent seg innholdet i disse e-postene. Vennen og idrettsmedisineksperten Srdjan Djordvjevic hevder også at e-postene er mainpulert i ettertid.

Innstilt på møte - Hvordan reagerer Petar på hjemsendelsen?

- Han har hele tiden vært innstilt på å ha et møte om dette når han kommer hjem fra Sør-Afrika. Når han nå må reise hjem tidligere en planlagt, ser han ikke på det som noe annet enn et tidsspørsmål, sier trenerens advokat Vidar Strømme til Dagbladet.

Vukicevic har overfor Dagbladet innrømmet at han spurte trener-vennen Srdjan Djordjevic om forbudte stoffer. Dette avviser eks-kona Turid Syftestad overfor Dagbladet.

Dagbladet fikk i går ikke kontakt med Vukicevic.

- Petar ser fram til å snakke om dette. På mitt råd har han sagt lite til mediene, men det er fordi det er en privat side av saken, sier Strømme.
 

FORHØRTE SEG: Petar Vukicevic har innrømmet at han har forhørt seg om forbudte stoffer mellom 2001 og 2003. Han er kalt hjem fra treningsleir i Sør-Afrika. Foto: Bjørn Langsem
FORHØRTE SEG: Petar Vukicevic har innrømmet at han har forhørt seg om forbudte stoffer mellom 2001 og 2003. Han er kalt hjem fra treningsleir i Sør-Afrika. Foto: Bjørn Langsem Vis mer