Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Her er det trygt å hate

Brannfaklene i Milano skremmer Fotball-Europa. Søndag er det klart for hatoppgjør på Ullevaal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bildene av den bombarderte Milan-keeperen Dida har sjokkert Fotball-Europa. Vålerengas arrangementssjef Lars Stensby betrakter søndagens kamp mot Brann som et høyrisikooppgjør, uten at keeperne på Ullevaal trenger frykte flygende objekter fra tribunen.

-  I Norge har vi vært veldig konsekvente på dette. Bengalske lys er forbudt, og det har vi vært nøye med å få bort. Vi har tatt ondet ved rota, og synderne kjenner konsekvensene, forklarer Stensby.

Konsekvensene for tribunebråk kan være sivile straffer, samt utestengelse fra kamper. Og det er ikke bare bengalske lys som er forbudt.

Casuals i norske byer

Scenene vi så i Champions League-kampen på tirsdag, er heldigvis sjelden vare i Norge.

-  Det største pøbelproblemet i norsk fotball er casuals-liknende miljøer, sier Richard Jansen, talsmann for Norsk supporterallianse.

Casuals er grupperinger som er kjent for å være mer interessert i å sette i gang slåsskamper, gjerne før og etter kampen, enn de er i å følge med på selve oppgjøret.

-  Sju-åtte norske byer har slike miljøer. Vanligvis slåss disse med hverandre, men her i landet er de så få at de kan true andre også. Og trusselen og frykten er ofte ille nok.

 FREDELIG MORO:  Søndag er det klart for årets første hatoppgjør i Tippeligaen, men supporterne til Vålerenga og Brann er bare opptatt av å ha det gøy og være fredelige enten de er på Ullevaal eller Brann Stadion. -  Hvis du på død og liv vil slåss, kan du melde deg inn i en bokseklubb, sier Klanens talsmann. Foto: Scanpix
FREDELIG MORO: Søndag er det klart for årets første hatoppgjør i Tippeligaen, men supporterne til Vålerenga og Brann er bare opptatt av å ha det gøy og være fredelige enten de er på Ullevaal eller Brann Stadion. - Hvis du på død og liv vil slåss, kan du melde deg inn i en bokseklubb, sier Klanens talsmann. Foto: Scanpix Vis mer

Selv er han i perioder blitt plaget av forskjellige grupper, både per telefon og e-post, etter at han var med på å få sparket noen medlemmer ut av Stabæks supporterklubb.

-  Det har vært såpass at jeg av og til har tenkt på hvor jeg har parkert bilen min, sier Jansen.

Det var svenske casuals som satte i gang bråket som oppsto i Oslo før jul, da Vålerenga tok imot Djurgården i Royal League. I nabolandet i øst er fotballpøblene er langt mer aktive - også inne på stadion.

-  At det er mer tribunebråk i Italia enn her, skyldes nok at de har langt større forhold enn oss. At det skjer i Sverige, kan være fordi de ikke har vært like konsekvente som oss i Norge fra starten av, tror Vålerengas Lars Stensby.

Paraplyer forbudt

Alle gjenstander som kan bli brukt som våpen, blir fratatt tilskuerne ved inngangen til stadion, forteller politiførstebetjent Dagfinn Kaldal ved Majorstua politistasjon. Flasker, paraplyer og flagg er eksempler på effekter som mange må levere fra seg.

-  Spesielt bortesupporterne blir visitert grundig, sier Kaldal.

Når det ventes over 15 000 tilskuere til en Vålerenga-kamp i Tippeligaen, får den status som et høyrisikooppgjør, sier Stensby i Vålerenga.

-  Utover det gjør vi ingenting spesielt, selv om det er Brann som kommer.

-  Har dere utplassert vakter i sivilt blant publikum?

-  Det er en del av totalpakka, ja.

Busstransport

Arbeidet med å forberede seg på søndagens kamp startet allerede mandag. Gjennom uka er det samtaler i øst og i vest: Både mellom Vålerenga og Oslo-politiet, mellom Oslo-politiet og Bergen-politiet, mellom Brann stadion og Ullevaal stadion.

-  Vi lager oss en trusselvurdering, basert på det vi vet i forkant av hver kamp. Ut fra denne analysen bestemmer vi hvor stor bemanning vi skal ha, sier Dagfinn Kaldal, uten å ville røpe antallet for helgas kamp.

Brann-supporterne har sin egen stampub i Oslo sentrum før kamper. Derfra vil de bli fraktet i buss til Ullevaal før avspark. Bussene stopper like utenfor bortefansens inngang, hvor den henter dem igjen etter kampslutt.

Skjerpede vakter

Sikkerhetssjef Dag Vestlund i Norges Fotballforbund understreker at det er ved stadionportene den viktigste jobben gjøres.

-  Det som gjelder for alle kamper, er å være skjerpet i sikkerhetskontrollen før kampen. Dette kan det ikke terpes nok på, sier Vestlund.

-  Det som skjedde i Milano, kan være en vekker som gjør at vi ikke glemmer sikkerheten. Men problemet er det som foregår utenfor vår organisasjon, utenfor banen.

Dag Vestlund tror pøblene som satte en stopper for kvartfinalen i Italia tirsdag, hadde bestemt seg på forhånd.

-  Uten å blande meg inn i det som skjedde i Milano, så skal det ikke mye fantasi til for å fatte at det var planlagt. Da kampen ble avbrutt, kom det et banner på tribunen som det sto «game over» på.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!