Tidligere antidopinglege Paul Lereim:

- Her er det virkelig store overtrampet i Johaug-saken

Mener forhåndsdømming gjør uopprettelig skade.

KRITISK: Professor Paul Lereim har arbeidet i en årrekke med antidoping. Nå mener han at Johaug-saken har tatt fullstendig av. Og at Dagblad-oppslaget med FIS-presidentens uttalelser 22. oktober er det største overtrampet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KRITISK: Professor Paul Lereim har arbeidet i en årrekke med antidoping. Nå mener han at Johaug-saken har tatt fullstendig av. Og at Dagblad-oppslaget med FIS-presidentens uttalelser 22. oktober er det største overtrampet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

NESBRU (Dagbladet): Hans bror dopingekspert Inggard Lereim leder ekspertutvalget som er i gang med å granske Therese Johaugs dopingsak for Norges Skiforbund.

Samtidig går den pensjonerte legen Paul Lereim (78) kraftig ut mot utspill og utviklingen i Johaug-saken.

Han er bestyrtet over hvordan Therese Johaug-saken har eskalert i media. Men det er ikke media han er ute etter.

- Når en FIS-president forhåndsdømmer en idrettsutøver mens etterforskningen pågår, blir det for drøyt. Da går det altfor langt. Det er et virkelig alvorlig overtramp, og en behandling av en utøver som kan bidra til å bryte ned omdømmet hennes uopprettelig, sier Lereim til Dagbladet.

- Ille

FIS-president Gian Franco Kasper sto fram i et stort oppslag i Dagbladet, der han sier at FIS vil anke om det blir en mild straff for Therese Johaug.

FORTVILET: Therese Johaug viste følelser under pressemøtet sammen med Norges Skiforbund, der hun forklarer årsaken til positiv dopingtest. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Det kan umulig være riktig framgangsmetode av en president å gjøre dette på det nåværende tidspunkt. Det kan bidra til å påvirke prosessen. Gian Franco Kasper har gjort mye bra for idretten og antidopingarbeidet. Men dette er ille. Dessuten har han ikke den faglige bakgrunn til å vurdere og bedømme denne saken. Han kan ha gjort stor skade. Jeg er opprørt over ham.

Om media har han følgende å si:

- Det har tydeligvis vært forskjellig håndtering og vinklinger i diverse land. Jeg mener at norsk presse har kommet best ut av det med en balansert framstilling, der alle meninger er kommet til orde.

Han føler en fortvilelse over situasjonen for en rammet idrettsutøver. Han mener at Therese Johaug står totalt ribbet for rettsbeskyttelse. Han tror hun er uskyldig.

- Helvete

- Det må være lov å stole på et menneske. Og ikke minst på legen hennes. Jeg kjenner Fredrik (Bendiksen) godt og vet hvor rettskaffen han er. Det har selvfølgelig foregått en glipp som ikke skulle ha skjedd. Men derfra og til det helvetet Therese gjennomgår nå henger ikke på greip.

REGELVERKET: Paul Lereim mener at hele regelverket og prosedyrene i antidopingarbeidet trenger en gjennomgang. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
REGELVERKET: Paul Lereim mener at hele regelverket og prosedyrene i antidopingarbeidet trenger en gjennomgang. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Han sier:

- Vi har alle sett på diverse bilder hvor plaget Therese Johaug har vært av sår på leppene.

Paul Lereim

  • Lege, spesialist i ortopedisk kirurgi.
  • Professor ved Rikshospitalet.
  • Idrettslege gjennom flere tiår.
  • Landslagslege i seks OL
  • Leder for antidopingarbeid i flere ishockey-VM.
  • Forbundslege ved flere nasjonale og internasjonale forbund.

Regelverket

Han spør:

- Er regelverket virkelig godt nok? Når det ikke skilles mellom bevisst doping i prestasjonsfrembringende hensikt, og en påføring av leppekrem som inneholder et stoff som står på dopinglista. Men som umulig kan ha hatt noen form for prestasjonsfremmende effekt. Steroiden i salven er minimal og har bare en reduserende effekt på en betennelse.

Stoler på legen

Han fortsetter:

Therese Johaug

* Alder: 28 (25. juni 1988)

* Klubb: Nansen

* Idrett: Langrenn

* Viktigste meritter:

* VM: 7 gull, 1 sølv og 3 bronse

* OL: 1 gull, 1 sølv, 1 bronse

* Verdenscupen: 42 seirer, 2 sammenlagtseier

* Avga 16. september positiv dopingprøve for det forbudte stoffet clostebol etter bruk av en krem (Trofodermin)

* Aktuell: Suspendert i to måneder mens Påtalenemnda i Antidoping Norge behandler dopingsaken mot henne.

(NTB)

- Jeg leste i Dagbladet at en kapasitet som Oddvar Brå tar henne i forsvar i og med at han sier det samme kunne ha skjedd ham. En pasient må stole på sin lege. Det er helt fundamentalt. Og slik må det også være i forholdet mellom en idrettsutøver og legen.

Lereim er redd for hvordan Johaug-saken kan påvirke ungdom som ønsker å satse på toppidretten.

- Kan skremme ungdom

- Jeg er redd for at denne saken kan skremme talenter fra å satse på toppidrett. At en leppesalve kan nå slike katastrofale dimensjoner. Da er vi langt inne på ville veier for idretten, sier Paul Lereim.

Den tidligere idrettslegen mener at dette viser hvor feil dreining en slik sak kan få.

- Her er det ikke en fjær som ble til fem høns, men til en hel hønsegård.

Rettssikkerhet

Han sier:

- En toppidrettsutøvers rettsikkerhet er i stor fare, dersom en mistanke fører til forfølgelse som i tilfellet til Johaug. Dette kan dreie seg om et justismord og et brudd mot menneskerettighetene.

Det er heller ikke rutinene rundt antidopingarbeidet han har innsigelser mot.

- Alt foregikk på samme måte i min tid også med en påvist positiv prøve. Slik var og er regelverket fortsatt. Det er dette som bør gjennomgås trinn for trinn. At ikke uskyldige kan rammes. Tvilen må komme tiltalte til gode. Det gjør ikke det i dag, mener Lereim.

LEDER GRANSKNINGEN: Inggard Lereim, lillebroren til Paul Lereim  er leder av  ekspertutvalget som gransker Johaug-saken. Foto: Tom E. Østhuus.
LEDER GRANSKNINGEN: Inggard Lereim, lillebroren til Paul Lereim  er leder av  ekspertutvalget som gransker Johaug-saken. Foto: Tom E. Østhuus. Vis mer

Urinflaska til Schenk

Til slutt forteller Lereim om en fornøyelig episode etter VM på skøyter i 1972. Ard Schenk ble mester, og Lereim hadde ansvaret for dopingprøvene.

Som kjent kan prøvetaking ta tid. Lereim skulle på fest og hadde hastverk. Han dro rett på fest og tok med seg prøvene som fikk plass i vertskapets kjøleskap.

- Jentene på festen hadde mye moro med å se på flaska med urinen til kjekkasen Ard Schenk. Det er vel ikke helt slik det foregår i dag, smiler Paul Lereim.

THERESE JOHAUG: - Vi har visst om dette i en ukes tid, sier Generalsekretær i Norges Skiforbund, Stein Oppsal. Video: NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer