Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Her er diktatorvennen som skal redde FIFAs ære

Drap, krigsforbrytelser, hysj-hysj og skitten handel verden over. Henry Kissinger er ifølge Blatter rett mann for FIFA.

UTEN SELVIRONI: USAs tidligere utenriksminister Henry Kissinger beskrives som den mest selvhøytidelige personen i diplomatiets historie. Foto: REUTERS/Joshua Roberts
UTEN SELVIRONI: USAs tidligere utenriksminister Henry Kissinger beskrives som den mest selvhøytidelige personen i diplomatiets historie. Foto: REUTERS/Joshua Roberts Vis mer

(Dagbladet): Den tidligere amerikanske utenriksministerens beskyldes for å ha rikelig med blod på hendene og vet ifølge kritikerne hvordan man pleier forholdet til korrupte regimer.

For FIFA-president Sepp Blatter er 88-åringen tiltenkt rollen som redningsmann.

Korrupsjon til knærne President Sepp Blatter sikret seg tidligere denne uka gjenvalg med overveldende støtte, til tross for å ha ledet Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) til den laveste troverdigheten noensinne.

Korrupsjonsanklagene hagler mot FIFAs mektige menn. Millioner forsvinner uten kontroll til diktatoriske ledere i korrupte regimer. Avsløringene vil ingen ende ta.

Men FIFA-gudfaren Sepp Blatter sitter trygt, blant annet med norsk støtte.

Ryddeaksjon For å rydde opp i kaoset, har Blatter nylig henvendt seg til USA for krisehjelp. Mannen han mener er den rette heter Henry Kissinger, er 88 år gammel, er tidligere utenriksminister og omstridt vinner av Nobels fredspris. Det høres ikke dumt ut.

PROVOSERER FANSEN: Fotballfans verden over er forbannet over at Sepp Blatter styrer FIFA videre. Her demonstrerer engelske supportere under landskampen mot Sveits lørdag. - Jeg er beredt til å møte deres vrede, sier Blatter.  Foto: AFP PHOTO/Carl de Souza
PROVOSERER FANSEN: Fotballfans verden over er forbannet over at Sepp Blatter styrer FIFA videre. Her demonstrerer engelske supportere under landskampen mot Sveits lørdag. - Jeg er beredt til å møte deres vrede, sier Blatter. Foto: AFP PHOTO/Carl de Souza Vis mer

I tillegg til Kissingers initiativ for normalisering av forholdet mellom Kina og USA, er det derimot få plusspoeng å finne i beskrivelsene av den tidligere utenriksministeren under Gerald Ford og Richard Nixon.

Diktator-hjelp - Det verste så vi i Latin-Amerika, hvor Washinghton jublet - og ikke altid fra sidelinja - når morderiske, høyreorienterte militærledere tok over makta i Chile og Argentina, skriver avisa The Independant syrlig.

Kissinger var svært delaktig i USAs kamp for å fjerne Chiles demokratisk valgte president Salvador Allende, til fordel for diktatoren Augosto Pinochet.

Han ledet blant annet rådet CIAs offisielle og uoffisielle avdelinger rapporterte til i denne perioden.

Godkjente drap Nixons høyre hånd støttet også militærdiktaturets kupp i Argentina, hvor den folkevalgte regjeringen ble kastet i 1976. Her godkjente han drap.

Kissinger ga militærregimet grønt lys til å fortsette «den skitne krigen» som til slutt kostet 30 000 menneskeliv.

«Tvilsom» er også et nøytralt ord om støtten til høyreorienterte militser i Angola og andre afrikanske land.

1975 var heller intet bra år, da Kissinger i private samtaler oppmuntret Indonesia til invasjon av Øst-Timor. Et folkemord fulgte.

- Forbrytelser mot menneskeheten I boka «Rettssaken mot Henry Kissinger» tar den amerikanske forfatteren Christopher Hitchens et nådeløst oppgjør.

Her fremmer han bevis for at republikaneren Kissinger aktivt medvirket til krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i Indokina, Bangladesh, Chile, Kypros og Øst-Timor.

Kissinger er blitt bedt om å møte til rettslige avhør i Frankrike, Chile og Argentina om sin rolle, men har så langt unnsluppet dette.

FULL TILLIT: FIFA-president Sepp Blatter styrer en organisasjon full av korrupsjon, men svært få medlemsland tør å tale han i mot. Foto: REUTERS / Christian Hartmann
FULL TILLIT: FIFA-president Sepp Blatter styrer en organisasjon full av korrupsjon, men svært få medlemsland tør å tale han i mot. Foto: REUTERS / Christian Hartmann Vis mer

Offentlige anklagere har flere ganger ønsket å spørre Kissinger om hans rolle og kjennskap til flere personers mystiske forsvinninger i USA og andre land.

En av de vise menn Sepp Blatter ønsker Kissinger med i en «løsningskomité». Denne skal bestå av aktverdige personer som skal gjenopprette FIFAs rykte. Ifølge Sepp Blatter er Kissinger et godt valg:

- Dette blir en kommisjon for de vise. Kissinger elsker fotball, så han blir med, sier Blatter.

- Jeg har prøvd og jeg prøver med stor innsats å ivareta FIFAs rykte på best mulig vis, sier Blatter til Dagbladet.

Ifølge BBC5 har Kissinger nærmest takket ja:

- Ja, han har invitert meg, men han har ikke vært spesifikk, bortsett fra å si at han ønsker å etablere en gruppe bestående av vise menn for å håndtere noen av problemene som har oppstått, sier Kissinger til BBC.

Hater kritikk Kissinger sier han ønsker «et så transparent og demokratisk» FIFA som mulig.

Men Kissinger har også andre egenskaper enn en omstridt politisk fortid.

Ifølge avisa Independent «har han det største egoet i diplomatiets historie.»

- Kissinger har aldri noensinne uttalt seg selvkritisk, ikke ett eneste ord. Og han blir veldig irritabel og sinna, bortskjemt og ondskapsfull om han blir kritisert, hevder Hitchens.

Hemmelige penger Kissinger er sjelden framme i offentligheten på sine eldre dager. I 2002 ble han av president George W. Bush utnevnt til å lede komiteen som skulle etterforske 11. september-angrepene.

SISTE FRA VIETNAM: På dette bildet fra 1975 informerer utenriksminister Kissinger president Gerald Ford om siste nytt fra Sør-Vietnam. Foto: REUTERS / David Hume Kennerly
SISTE FRA VIETNAM: På dette bildet fra 1975 informerer utenriksminister Kissinger president Gerald Ford om siste nytt fra Sør-Vietnam. Foto: REUTERS / David Hume Kennerly Vis mer

Som leder måtte Kissinger oppgi hvilke klienter han har økonomiske forbindelser til, for å unngå interessekonflikter. Kissinger valgte heller å gå av enn å oppgi dette.

Blatter har også hemmelige forretningsinteresser. Så langt holdes disse dokumentene skjult for offentligheten.

Tidligere denne uka ville ikke Sepp Blatter svare på Dagbladets spørsmål om den nye åpenheten Blatter snakker om, også inkluderer innsyn i idrettshistoriens største bestikkelsesskandale.

Les alt om: FIFA, billetthaiene, Sepp Blatter og den illojale vennen Jack Warner.

ADVARER MOT DINOSAURER: - Så lenge det er dinosaurer som kontrollerer FIFA, kommer det alltid til å være korrupsjon og kampfiksing i denne organisasjonen, sier Diego Maradona Foto: EPA/ALI HAIDER
ADVARER MOT DINOSAURER: - Så lenge det er dinosaurer som kontrollerer FIFA, kommer det alltid til å være korrupsjon og kampfiksing i denne organisasjonen, sier Diego Maradona Foto: EPA/ALI HAIDER Vis mer
HVOR ER SLEKTNINGENE VÅRE?: Pårørende av de mange som forsvant under militærdiktaturene i Chile og Argentina har fortsatt ikke fått svar på hvor deres kjære ble av - eller hvorfor de forsvant. Bildet er fra en markering i Santiago 11. september 2010. Foto: EPA/MARCO MESINA
HVOR ER SLEKTNINGENE VÅRE?: Pårørende av de mange som forsvant under militærdiktaturene i Chile og Argentina har fortsatt ikke fått svar på hvor deres kjære ble av - eller hvorfor de forsvant. Bildet er fra en markering i Santiago 11. september 2010. Foto: EPA/MARCO MESINA Vis mer