Her er din private skiheis

Nå trenger du ikke lenger slite deg oppover bakkene på bakglatte ski. Pakk en drage i ryggsekken og fly til topps i skiheimen.

Kiteskiing kalles sportsgrenen hvor dragen gjør store deler av arbeidet for deg når du skal gå på topptur. Du gjør som følger: Ved bunnen av fjellet drar du opp den fargerike dragen, bretter den ut og lar vinden ta den.

- I stedet for å bruke heis, kan du bruke dragen til å komme deg på topptur, forteller pressetalsmann for kiteskiing, Trygve Sunde Kolderup til Dagbladet.no.

Dragen er ikke større enn at den får plass i bunnen av ryggsekken. I utbrettet tilstand finnes den i størrelser fra 2.5 til 11 kvadratmeter. Når det er mye vind bruker du en liten drage - og omvendt.

130 kilometer i timen

Kiteskiing foregår som følger: Utøverne har ski eller snowboard på beina. I henda holder de et styrehåndtak som er festet til 30 meter lange liner. I toppen av linene festes dragen, som er avlang og rektangulær, laget av nylon.

- Dragen ligner litt på en hangglider, men i kiteskiing handler det ikke om å fly, men å stå fort på ski. Verdensrekorden i hastighet er på 131 kilometer i timen, forteller Trygve Sunde Kolderup og Arnulf Refsnes til Dagbladet.no.

Sandnes-mannen Refsnes (28) er kanskje mest kjent for sin modellkarriere. Han er imidlertid personen som har fått den såkalte kiteskiingen til Norge.

I helga vant han også det første norgesmesterskapet i «drage-ski-kjøring« på Bergsjøstølen i Ål.

Vokser

Rundt 400 nordmenn driver med kiteskiing. I helgas NM deltok 50 deltakere - 46 menn og fire kvinner. Vindforholdene var ifølge arrangørene ikke optimale, og bestetida ble derfor «ikke mer enn» 63 kilometer i timen.

Mens Arnulf Refsnes vant sammenlagtseieren herreklassen, gikk Hurum-jenta Ingrid Berntsen - kanskje mest kjent som lillesøsteren til alpinisten Hedda Berntsen - til topps på jentasida.

Arnulf Refsnes startet med kiteskiing for tre-fire år siden. Siden den gang har stadig flere nordmenn satt i gang med denne formen for ekstremsport. Spesielt i Oslo og Fredrikstad er interessen for kiteskiing stor.

Krysse Hardangervidda

En rekke skigåere kommer nok til å sperre opp øynene over Hardangervidda neste helg. Da skal hele 30 drage-skikjørere krysse Hardangervidda med ski og drage. Avhengig av vindforholdene, regner de med å bruke et par dager på turen. Som skigåer må du regne med atskillig lengre tid på distansen.

- En kan komme opp i 60 kilometer i timen over vidda, forteller Sunde Kolderup.

NORGESMESTER:</B> NM-vinner Arnulf Refsnes roterte tre ganger om sin egen akse under helgas norgesmesterskap på Ål. Dermed sikret han seieren sammenlagt.
<B>UTEN KLISTER:</B> Kiteskiing er en forholdsvis ny sport i Norge. En stor drage drar deltakerne - her Arnulf Refsnes - avgårde. Her slipper du og irritere deg over bakglatte ski.
INNOVATØREN</B> Toppmodellen Arnulf Refsnes (bildet) har sammen med Pål Castberg fått drage-skikjøringen til Norge.