Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Her er dingsen som ville gitt Manchester United tap

Digital måldømming på vei.

(Dagbladet.no): Store deler av Fotball-England er i opprør i dag, etter at dommerne på Old Trafford ikke godkjente Tottenhams Pedro Mendes\' mål mot Manchester United.

TV-publikum kunne lett se at ballen var en snau meter over linja, og Manchester United-keeper Roy Carroll traff nesten nettmaskene selv da han dro ballen ut av målet på stillingen 0-0.

Slikt trenger ikke å skje igjen.

Glem videodømming. Allerede i ligacupfinalen registreres ballen digitalt dersom den passerer sensorene på målstreken, skriver londonavisa Evening Standard.

Testes i februar

Etter forslag fra Fifa-president Sepp Blatter skal en mikrochip inne i ballen telle gyldige mål for aller første gang i fotballhistorien, i Cardiff 27. februar.

En stor sportsfabrikant har laget ballen, der chipen sender beskjeder til ei tavle som overvåkes av en fjerdedommer på tribunen.

Alarmen går i øreproppen hans når ballen er over streken og i mål, og han gir straks beskjed til dommeren ute på banen. Akkurat som i tennis, der det piper når ballen er ute.

REDDET AV DOMMERTABBE: Ray Carrol var inne i buret og hentet ballen, og slapp unna med det. Nå skal en dings i ballen hindre gjentakelser. Foto: SCANPIX/REUTERS
REDDET AV DOMMERTABBE: Ray Carrol var inne i buret og hentet ballen, og slapp unna med det. Nå skal en dings i ballen hindre gjentakelser. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

Ligacupfinalen blir en test, og resultatet leveres Fifas styre i mars. Hvis det blir grønt lys, kan offside også dømmes slik. Startskudd: Neste ligasesong i Europa.

Ikke behov i Tippeligaen

Framgangsmåten er ikke helt fersk innen fotballen.

Lovsjef Thor Grønnerud forteller at Norges Fotballforbund allerede har testet ut microchiper i nettopp offsidesituasjoner.

Men du vil neppe få se scoringer bli dømt inn på denne måten i Tippeligaen. Til det er behovet for lite, synes NFF.

- Nei, dette er ikke aktuelt for oss. Det kan gå år mellom de gangene vi får inn slike saker. Det har ikke vært noe akutt behov for slikt i Norge. Hvis det kommer noen henvendelse fra Fifa, tar vi det opp da, sier Grønnerød til Dagbladet.no.

I Storbritannia roper managere og spillere mest etter videdømming. Til og med Alex Ferguson, United-sjefen som fikk et ekstrapoeng i går kveld, synes det er på tide.

Selvsagt vil også Spurs-sjef Martin Jol ha videorepetetisjoner underveis, etter tabben i går.

- Det er en skam. Vi spiller fotball i 2005 og det er så mye teknologi i verden. Det er på tide at vi introduserer det, sier nederlenderen.

Vil ikke bryte rytmen

Og slik blir det nok, men neppe etter studering av videoopptak under kampen. Årsak: Fifa-pampen Blatter er imot det, spesielt med tanke på offsideavgjørelser.

- Vi må ha en teknologi som passer fotballen. Jeg tror alle er enige om at rytmen i en kamp ikke skal avbrytes, sa Uefa-direktør Lars-Christer Olsson nylig.

- Hvis vi finner en teknologi som gir dommeren den korrekte avgjørelsen umiddelbart, så blir den foretrukket, sier svensken.

Si hei til microchipfotballen!

<B>CHIP I BALLEN:</B> Omtrent slik ser den ut, microchipen som er inne i ballen under ligacupfinalen i februar.
JODA, DU SKAL FÅ SCORE:</B> Sepp Blatter med Ronaldinho, årets spiller under Fifa-kåringen i desember.
<B>IKKE INNE:</B> Det var dommer Mark Clattenburgs vurdering i går kveld. Helt feil.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media