VM-FINSTASEN: Her er Petter Northug i årets VM-uniform, skidrakta Norway Race X. Ifølge langrennssjef Åge Skinstad har den vært svært effektiv under testing i vindtunnel.  Foto: Vegard Breie
VM-FINSTASEN: Her er Petter Northug i årets VM-uniform, skidrakta Norway Race X. Ifølge langrennssjef Åge Skinstad har den vært svært effektiv under testing i vindtunnel. Foto: Vegard BreieVis mer

Her er drakta Hellner skal få se ryggen på i VM

Petter Northug viser fram den offisielle skidressen.

(Dagbladet): Den såkalte flaggdebatten fikk stor oppmerksomhet tidligere denne måneden, da en kronikk av Knut Korsæth tok til orde for at «amerikaniseringen» av Norge, ikke minst i idretten, er gått for langt.

En av tingene æresmedlemmet i Norges idrettsforbund reagerte på, var å se Therese Johaug gå med ei drakt som så ut til å være laget av det norske flagget på Beitostølen i november.

Norges sportssjef Åge Skinstad sa da at det norske flagget også ville være fremtredende på VM-drakta de norske utøverne vil bruke i Val di Fiemme i februar. Nå kan han vise fram drakta han snakket om.

Den er som varslet preget av de norske fargene.

- Den er mer nasjonal enn noen norsk VM-dress har vært før. Vi har ofte hatt rød og hvit dress, nå er det mer blått på den, sier Skinstad til Dagbladet.

Kan hente tideler
Men viktigere er materialet, og utformingen.

Swix-trikoten skal hjelpe nordmennene til suksess i de italienske mesterskapsløypene.

- Drakta ser ut som en golfball på utsida. Den har vært effektiv i vindtunnelen og gir lite luftmotstand, og utøverne har gitt mye ros for passformen. Det er en videreutvikling av VM-dressen fra 2011, sier Skinstad.

SKAPTE REAKSJONER: Therese Johaug vant åpningsrennet på Beitostølen i skidressen som senere utløste en debatt om respekten for det norske flagget. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SKAPTE REAKSJONER: Therese Johaug vant åpningsrennet på Beitostølen i skidressen som senere utløste en debatt om respekten for det norske flagget. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Han mener det er tideler å hente med den nye trikoten.

- Når du sitter i hockey, passerer det veldig mye luft forbi, spesielt ved underarmene og leggene. Der har vi hatt «golfball»-materialet lenge, men nå er det lagt inn på flere deler av kroppen. Alt vi skal ha både under ski og på kroppen skal være av ypperste merke, sier Åge Skinstad.

Møtte idrettstoppene
I går møtte forøvrig Knut Korsæth generalsekretær Inge Andersen i Idrettsforbundet for å diskutere flaggtemaet. 

Under Idrettsgallaen på Hamar snakket han også med skipresident Erik Røste, friidrettspresident Svein Arne Hansen og tidligere fotballpresident Per Ravn Omdal. Korsæth følte han gikk gehør for at det var på tide med et fastsatt regelverk som særforbundene kan forholde seg til. 

- Jeg skal nå sende en anmodning til presidentskapet i Norges Idrettsforbund om fastsatte regler for bruk av flagget, for det eksisterer ikke i dag i de fleste særforbund. Da har de noe å forholde seg til når sponsorene kommer med sine draktforslag og så videre, sa Korsæth til Dagbladet tidligere i dag.