FEIRER NORSK JUL: Andreas Bjelland (t.h.) jubler sammen med sine danske lagkamerater under seieren mot Portugal i Parken på tirsdag. Bjelland har dansk mor og norsk far. Foto: Lars Poulsen, AP/Scanpix
FEIRER NORSK JUL: Andreas Bjelland (t.h.) jubler sammen med sine danske lagkamerater under seieren mot Portugal i Parken på tirsdag. Bjelland har dansk mor og norsk far. Foto: Lars Poulsen, AP/ScanpixVis mer

Her er en EM-klar «nordmann»

Bjelland har norsk landslagsdrakt og feirer jul i Norge.

(Dagbladet): Valget mellom å holde med Sverige eller Danmark i neste sesongs EM forholder seg for mange nordmenn som å velge mellom pest eller kolera.

Men kanskje det kan gjøre et utslag at vi i det minste har en halvnorsk spiller kvalifisert for sluttspillet Polen og Ukraina.

Andreas Bjelland fikk et gjennombrudd i Parken mot Portugal på tirsdag. Og i dag forteller FC Nordsjælland-forsvareren om sine norske røtter i EkstraBladet. Pappa Bent er nemlig fra Norge.

- Jeg har faktisk en norsk landslagsdrakt. Broren min og jeg kjøpte på et tidspunkt begge en trøye på Unisport med trykk og det hele. Det står «Bjelland» på ryggen, forteller 23-åringen.

Norge ikke aktuelt Han debuterte på det danske a-landslaget i en privatkamp mot Tsjekkia i fjor, mens gjennombruddet på landslaget kom når han spilte både borte mot Kypros og hjemme mot Portugal fredag og tirsdag.

Men å spille for Norge har det aldri vært snakk om, sier han.

- Nei, bare i familien. Faren min mente at det ville vært moro om jeg spilte for Norge i stedet for Danmark. Han har jo alltid holdt med Norge, mens vi andre holdt med Danmark. Det har vi fleipet mye med gjennom mange år. For Norge har jo ikke så mye de er bedre i. De har håndballdamene sine og de derre langrennsgreiene, men det må han gjerne få ha for seg selv, sier Bjelland junior.

Han stortrives imidlertid på besøk hos slekta i Norge, selv om han synes han får sett dem for sjelden. Men de to siste julene har blitt feiret i farens fødeland.

- Kalt fjellape Selvsagt medfører det litt vennskapelig erting i danske fotballkretser å ha norsk far. Bjelland forteller at han har blitt kalt fjellape og andre ting, men at han likevel er stolt av røttene.

Men etter spill på danske aldersbestemte landslag, og nå gjennombruddet på a-laget, blir den norske landslagstrøya nok ikke tatt fram like ofte. Han tror heller ikke han ville heiet på Norge om de var kommet til EM på bekostning av Danmark.

- Antakelig ikke. Før i tida var det annerledes, men nå har jeg vært så mye mer rundt det danske landslaget. Jeg har jo brukt den norske landslagsdrakta mi, men jeg tror at Morten Olsen ville «få et føl» (få sjokk) om jeg plutselig troppet opp til en landslagssamling i den. Det skjer ikke, sier det nærmeste vi kommer en norsk spiller i neste års EM-sluttspill.