Her er en fiasko Liverpool-fansen kan juble for

Forhatt Liverpool-eier mislyktes med planen om å ta full kontroll over klubben.

MOBILSERTE: Liverpool-fans skal ha bombardert det private investeringsselskapet Blackstone Group med e-poster for å hindre at de hjalp Tom Hicks med å refinansere gjelda til Royal Bank of Scotland. Etter første omgang leder supporterne 1-0. Foto:  EPA/ANITA MARIC
MOBILSERTE: Liverpool-fans skal ha bombardert det private investeringsselskapet Blackstone Group med e-poster for å hindre at de hjalp Tom Hicks med å refinansere gjelda til Royal Bank of Scotland. Etter første omgang leder supporterne 1-0. Foto: EPA/ANITA MARICVis mer

||| (Dagbladet): Selv om Liverpool-eier Tom Hicks allerede har mistet mye av sin makt over klubben, ønsker han ikke å gi seg uten kamp.

6. oktober er datoen da långiver Royal Bank of Scotland (RBS) har krevd 2,2 milliarder kroner tilbakebetalt - og den siste tida har Hicks vært i samtaler med det private investeringsselskapet Blackstone Group for å få på plass en refinansering av gjelda (å ta opp nytt lån for å dekke gammel gjeld), samt kjøpe ut medeier George Gillett.

Liverpool-fansen har mobilisert gjennom storstilte epostkampanjer, for å skremme potensielle långivere fra å hjelpe Hicks.

I dag kan de feire at kampen er vunnet - i hvert fall i denne omgang.

Ville ta full kontroll
The Guardian og Daily Mail skriver at Blackstone har avsluttet samtalene med den forhatte amerikaneren, og dermed har Hicks' håp om å utsette salget av klubben til 2012 fått seg et alvorlig skudd for baugen.

Hicks skal ha møtt styreformann Martin Broughton og direktør Christian Purslow i Storbritannia i forrige uke, for å diskutere forslaget om å bytte ut salgsplaner med refinansering.

Fra april har styret, og ikke Hicks og medeier George Gillett, hatt det siste ordet i saker som angår klubben. Spørsmålet er om de ville hatt like store fullmakter om Hicks hadde lyktes med sitt framstøt mot Blackstone Group.

The Guardian skriver at styret trolig ville forsøkt å stoppe planene til amerikanerne, men at det langt fra er sikkert at de ville hatt hjemmel for det i selskapsretten.

Dermed kunne Hicks tatt full kontroll over klubben igjen - og styret kunne blitt hjelpeløse tilskuere til at prosessen med å selge Liverpool drøyet i flere år til.

Hicks beste mulighet var trolig Blackstone Group, ettersom han har et godt forhold til eieren der. Men det var åpenbart ikke nok.

18 dager til deadline
Deadlinen satt av RBS er nå 18 dager unna. Om Hicks ikke finner et annet privat investeringsselskap til å refinansiere gjelda, eller styret ikke finner en kjøper innen den tid, står banken ifølge The Independent overfor følgende alternativer:

• Å slette gjelda, overta klubben og jakte en kjøper på egenhånd.

• Å gå med på enda en refinansering, noe som vil gi styret mer tid på å finne en ny eier, men da vil gjelda vokse betydelig i tillegg til rentene. Bare rentegebyret er på 20 millioner pund, eller omlag 190 millioner kroner.

Uansett er det lite sannsynlig at RBS vil gå med på det siste alternativet. Nylig meldte The Guardian at banken har plassert lånene i sin såkalte Global Restructuring Group og stemplet dem som «toxic assets»  - et begrep som ble skapt under den globale finanskrisa om aktiva som har falt så mye i verdi at det ikke lenger eksisterer noe marked å omsette dem i.

Dette er et sterkt signal om at RBS ikke kommer til å gå med på en refinansiering av gjelda.  

SISTE KRAMPETREKNING?: Liverpool-eier Tom Hicks håper å kunne utsette salget av Liverpool til 2012. Foto: AP Photo/Tim Hales
SISTE KRAMPETREKNING?: Liverpool-eier Tom Hicks håper å kunne utsette salget av Liverpool til 2012. Foto: AP Photo/Tim Hales Vis mer