Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Her er favorittene på VM-fellesstarten

Én mann skiller seg ut.

FAVORITTSTEMPEL: Belgiske Philippe Gilbert er kanskje den aller største favoritten til morgendagens landeveisritt i sykkel-VM. Foto: AFP / NTB Scanpix
FAVORITTSTEMPEL: Belgiske Philippe Gilbert er kanskje den aller største favoritten til morgendagens landeveisritt i sykkel-VM. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

VALKENBURG (Dagbladet): I dag går årets VM-landeveisritt for menn av stabelen her sørøst i Nederland.

Mens det i København i fjor var en løype som favoriserte de raskeste spurterne, likner årets 267-kilometer lange VM-løype mer på det som møter verdens beste syklister i vårklassikerne.

BLANT FAVORITTENE: Tom Boonen (t.v.) og Philippe Gilbert. Foto: NTB Scanpix
BLANT FAVORITTENE: Tom Boonen (t.v.) og Philippe Gilbert. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Deler av løypa i Limburg-regionen går faktisk i den samme traseen som Amstel Gold Race, og den berømte bakken Cauberg skal sykles ti ganger — den siste så seint som bare to kilometer før mål.

Klassikerliknende løype
Den klassikerliknende løypa gjør at fjellgeiter som Alberto Contador og spurtkanoner som Mark Cavendish i utgangspunktet ikke er blant de store favorittene.

Det er isteden gutta som pleier å herje i vårklassikere, som Paris-Roubaix Flandern rundt og nettopp Amstel Gold Race, som er ventet å slåss om seieren.

BLANT FAVORITTENE: Simon Gerrans. Foto: NTB Scanpix
BLANT FAVORITTENE: Simon Gerrans. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det anerkjente sykkelnettstedet Cycling News har plukket ut ti favoritter til dagens VM-ritt.

Ikke overraskende er en av dem norsk, men det er ifølge Cycling News en belgier som er den aller største favoritten.

BLANT FAVORITTENE: Vincenzo Nibali. Foto: NTB Scanpix
BLANT FAVORITTENE: Vincenzo Nibali. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Her er de ti:

Philippe Gilbert, Belgia
Er blitt kalt verdens beste klassikersyklist. Herjet vilt i fjor, men har slitt noe med formen i år. Viste imidlertid tegn på form i Vuelta a España, noe som automatisk gjør han til den kanskje aller største favoritten.

Tom Boonen, Belgia
Vant «alt» av klassikere i våres, men har ikke utmerket seg siden. Har det som trengs for å vinne, men er avhengig av at løpet utvikler seg på en måte som gjør at han klarer å henge med opp Cauberg-bakken den siste runden. Må også bli enig med Gilbert om hvordan det belgiske laget skal løse problemstillingene underveis.

Simon Gerrans, Australia
Har vist muskler etter overgangen fra Team Sky til Orica Green Edge, blant annet ved å vinne årets Milano-Sanremo og Gran Prix de Quebec for et par uker siden. Mangler imidlertid kanskje laget som kan hjelpe ham til seier.

Vincenzo Nibali, Italia
Italienerne må aldri avskrives, og Nibali må ikke glemmes etter det han viste i årets Tour de France. Løypa er kanskje litt for lett for ringreven, men hvis han klarer å stikke den siste gangen opp Cauberg-bakken er alt mulig.

Peter Sagan, Slovakia
Fenomenet fra Slovakia er med på lista til Cycling News fordi han sjokkerte en hel sykkelverden med innsatsen sin under Tour de France. Han vant den grønne trøya, og lekte seg til flere etappeseirer. Har riktignok ikke vist samme form siden, men kan ikke avskrives.

John Degenkolb, Tyskland
Denne unge tyskeren var ikke spesielt godt kjent for de fleste før årets Vuelta de España, men etter fem (!) etappeseirer der kan han ikke glemmes. Degenkolb er bedre rustet for Cauberg-bakken enn de fleste andre toppsprinterne, men må ha en perfekt dag taktisk for å ha noen mulighet.

Edvald Boasson Hagen, Norge
Vi vet alle hva Edvald kan gjøre når han har dagen. Han har definitivt motoren til å sitte med opp Cauberg, og han kan spurte bedre enn de aller fleste i klassikersegmentet. Et par spørsmål dukker opp likevel: Holder det med hjelp fra bare to mann (Lars Petter Nordhaug og Gabriel Rasch)? Klarer Edvald å lese det taktiske spillet rundt seg godt nok på tampen av rittet? Får han — igjen — trøbbel med lengden? Når det er sagt, har han dagen, er alt mulig. Det som er sikkert er at Edvald kommer til å få all den hjelpen han trenger fra lagkompisene.

Alejandro Valverde, Spania
Spania stiller med et fryktinngytende lag, men Valverde ser mest ut som en spansk vinner. Han viste form i Vuelta de España på hjemmebane, og han har definitivt nok krutt i beina til å spurte fra de aller fleste. Med UCI-øyne er spanjolen en skrekkvinner ettersom han har vært utestengt for bloddoping.

Oscar Freire, Spania
Har vunnet VM tre ganger før. Det sier sitt. Har tenkt til å legge opp etter sesongen, men har sagt at han tar et år til vis han vinner regnbuetrøya i morgen. Alt kan skje hvis Freire er med de beste på toppen av Cauberg, 1,7 kilometer før målgang.

Thomas Voeckler, Frankrike
Voeckler hadde — igjen — et godt Tour de France på hjemmebane, men har ikke mye å vise til siden. Ifølge Cycling News har han slitt med jet-lag etter at han kom tilbake fra ritt i Canada nylig, men det er nok uansett ikke det som vil ta fra ham seieren. Som Frankrikes beste, og eneste, kort kommer Europcar-rytteren uansett til å gi alt i morgen.

• VM-landeveisrittet fra Nederland sendes på TV2 fra 10.30. Følg også livedekning på db.no!

BLANT FAVORITTENE: Peter Sagan. Foto: NTB Scanpix
BLANT FAVORITTENE: Peter Sagan. Foto: NTB Scanpix Vis mer
BLANT FAVORITTENE: John Degenkolb. Foto: NTB Scanpix
BLANT FAVORITTENE: John Degenkolb. Foto: NTB Scanpix Vis mer
BLANT FAVORITTENE: Edvald Boasson Hagen. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet
BLANT FAVORITTENE: Edvald Boasson Hagen. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet Vis mer
BLANT FAVORITTENE: Alejandro Valverde. Foto: NTB Scanpix
BLANT FAVORITTENE: Alejandro Valverde. Foto: NTB Scanpix Vis mer
BLANT FAVORITTENE: Oscar Freire. Foto: NTB Scanpix
BLANT FAVORITTENE: Oscar Freire. Foto: NTB Scanpix Vis mer
BLANT FAVORITTENE: Thomas Voeckler. Foto: NTB Scanpix
BLANT FAVORITTENE: Thomas Voeckler. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media