Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Her er FIFAs korrupte menn

I dag avgjør disse eldre herrene hvem som får VM i fotball. De 10 personene på bildet er alle anklaget for korrupsjon, snusk og svarte penger.

FIFAS SORTE FÅR: To er allerede utestengt, mens åtte er knyttet til korrupsjon. Øverst fra venstre: Ricardo Terra Teixeira (visepresident fra Brasil), Mohamed Bin Hammam (medlem fra Qatar), Chuck Blazer (medlem fra USA), Reynald Temarii (visepresident fra Tahiti, utestengt av FIFA), Issa Hayatou (visepresident fra Kamerun). Nederst fra venstre: Jack Warner (visepresident fra Trinidad og Tobago), Nicolas Leoz (medlem fra Paraguay), Amos Adamu (medlem fra Nigeria, utestengt), Vitaly Mutko (medlem fra Russland), Julio H. Grondona (seniorvisepresident fra Argentina).
FIFAS SORTE FÅR: To er allerede utestengt, mens åtte er knyttet til korrupsjon. Øverst fra venstre: Ricardo Terra Teixeira (visepresident fra Brasil), Mohamed Bin Hammam (medlem fra Qatar), Chuck Blazer (medlem fra USA), Reynald Temarii (visepresident fra Tahiti, utestengt av FIFA), Issa Hayatou (visepresident fra Kamerun). Nederst fra venstre: Jack Warner (visepresident fra Trinidad og Tobago), Nicolas Leoz (medlem fra Paraguay), Amos Adamu (medlem fra Nigeria, utestengt), Vitaly Mutko (medlem fra Russland), Julio H. Grondona (seniorvisepresident fra Argentina). Vis mer

ZÜRICH (Dagbladet): Cirka klokka 16 i dag setter FIFAs styremedlemmer seg ned for å votere over hvilke søkerland som får drømmen oppfylt, og får arrangere VM i fotball i 2018 og i 2022.

Avgjørelsen vil uansett utfall bli omstridt. Utfallet bestemmes av eldre menn, hvor 1 av 3 er navngitt og hengt ut som korrupte.

Hele 10 av de 24 opprinnelige medlemmene med stemmerett er knyttet til tvilsom omgang med penger eller dokumenterte korrupsjonsanklager. Kun to er midlertidig kastet ut.

Dyp krise Det er ikke første gang FIFA befinner seg i en dyp tillitskrise. Men denne gangen ble det forventet at president Sepp Blatter ville rydde opp - en gang for alle. Om ikke annet, for å redde sitt eget rykte.

Styremedlemmene Amos Adamu fra Nigeria og Reynald Temarii fra Tahiti ble nylig utestengt fra all fotballaktivitet i henholdsvis tre og ett år grunnet stemmejuks.

Fire får stemme For mange var det et tegn på at FIFA er i endring. Men selv om to ble utestengt, er ytterligere åtte i meget hardt vær.

Disse er:
• Jack Warner, visepresident
• Chuck Blazer
• Ricardo Teixeira
• Issa Hayatou
• Nicolas Leoz
• Julio Grondona
• Vitaly Mutko
• Mohamed Bin Hammam

Lot seg kjøpe De tre sistnevnte ble mandag pekt ut av BBC Panorama som korrupte, og skal ha mottat millioner i bestikkelser fra et selskap som i årevis nøt godt av lukrative FIFA-kontrakter.

Visepresident Jack Warner ble avslørt av Dagbladet i august som svartebørshandler under årets fotball-VM.

Avisa har som dokumentasjon de private e-postene mellom ham, sekretæren og det norske svartebørsselskapet Euroteam, samt kvitteringen for handelen.

Norsk verdensnyhet Deler av denne dokumentasjon ble mandag presentert av Dagbladet via BBCs anerkjente dokumentarprogram Panorama. Som resultat går nyheten om den svartebørshandlende visepresidenten i disse dager verden rundt.

Så langt uten at FIFA har  kommet med noen som helst reaksjon.

LES ALT OM DAGBLADETS FIFA-AVSLØRINGER

Jack Warner ble tatt med buksene nede som svartebørshandler av FIFA-billetter også i 2006 - og ble ilagt en bot på en million dollar som følge av dette. Men det stoppet ham altså ikke fra å gjøre det samme i 2010.

Som Dagbladet har dokumentert tilbød han over 300 av de dyreste og mest eksklusive VM-billettene i Sør-Afrika til det norske markedet alene.

Kameraderi Det er dokumentert at hans nære allierte Chuck Blazer kjente til kameraderi mellom søknadene til Spania/Portugal (2018) og Qatar (2022) - uten å gjøre noe med det. Han er frikjent av FIFA. Tidligere skal Blazer ha tjent store penger på snuskete gamblingvirksomhet.

Den argentinske seniorvisepresidenten Julio Grondona er avslørt av pressen i sitt hjemland i å stå midt i en gigantisk pengekarusell om lukrative TV-rettigheter. I tillegg har han uttalt om en dommer at «Jeg tror ikke en jøde kan dømme på dette nivået. Det er hardt arbeid, og du veit jo at jøder ikke liker hardt arbeid».

Flere tvilsomme Med stemmerett sitter også russeren Vitaly Mutko, som klarte kunststykket å forlange refundert over 200 000 kroner i utgifter etter tre ukers tilstedeværelse under vinter-OL i Vancouver (inkludert 97 frokoster).

RYDDER OPP?: President Sepp Blatter er leder for en gjeng der én av tre er anklaget for korrupsjon. Foto:  (AP Photo/Keystone/Steffen Schmidt)
RYDDER OPP?: President Sepp Blatter er leder for en gjeng der én av tre er anklaget for korrupsjon. Foto: (AP Photo/Keystone/Steffen Schmidt) Vis mer

Qatars Mohamed Bin Hammam,er i likhet med Warner, koblet til svartebørssalg av VM-billetter.

Resultatet blir at voteringen en hel fotballverden ser fram til, utføres av en gruppe eldre herrer med et meget tvilsomt rykte.

Krever utsettelse - Modus operandi er så altfor velkjent for korrupsjonsjegere, sier direktør Anne Schwöbel i Transparency International.

Hun har bedt FIFA utsette voteringen til sannheten om styremedlemmene kommer for en dag.

- Påstandene som er framkommet er så alvorlige at en avgjørelse under disse forholdene kun vil lede til ytterligere kontrovers, sier hun.

I går ble det kjent at FIFA stiller et meget spesielt krav til alle søkerland: Fritak fra sentrale deler av lovverket mot hvitvasking av penger.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling