Her er fotball blitt fest

Dette er nye Tysklands EM.

 SJEFEN PÅ BESØK: Angela Merkel stakk innom gullfavorittene forleden. Her i en fotballprat med Mesut Özil, Tim Wiese og Sami Khedira (til høyre).. FOTO: EPA/Guido Bergmann.
SJEFEN PÅ BESØK: Angela Merkel stakk innom gullfavorittene forleden. Her i en fotballprat med Mesut Özil, Tim Wiese og Sami Khedira (til høyre).. FOTO: EPA/Guido Bergmann.Vis mer

BERLIN (Dagbladet): Forleden brukte Bilds lokale papirutgave en side på lista over Berlins godkjente EM-kneiper. Kriteriet for det stempelet var prikkfri overføring av alle kampene, en ølpris på garantert under 20 kroner og gratis snacks på bordene.

Rundt femti plasser fikk stempel for godkjent tysk fotballkultur, og om du fortsatt savner en oversikt over pølsetilbudet er det plass nok i den tyske hovedstaden:

••  Her er det satt av et eget festlokale for lørdagskveldens EM-start mot Portugal ved Brandenburger Tor for 300 000 deltakere.

For nå er det bare stinn brakke som gjelder i tysk fotball.

Pluss EM-gull da.

DEN GODE fotballgleden har boblet i Tyskland siden VM på hjemmebane for seks år siden. Da ble det liksom lov å være stolt tysker igjen. I løpet av noen hektiske VM-uker feiret de godsiden av nasjonalismen sin. Den hadde forstålig nok ligget på vent helt siden andre verdenskrig. I starten fordi den stygge tyske nasjonalfølelsen nettopp hadde lidd et endelig nederlag, og etter hvert fordi et Tyskland i eventyrlig rask vekst måtte passe seg for ikke å framstå for selvgodt.

Først seksti år etter kunne et uvant lekent fotballandslag brukes til en real folkefest, og siden er det nettopp den ekstremt sterke folkelige oppslutningen som har preget tysk fotball. Mens mange av konkurrentene sliter med publikumskrise spilles Bundesligaen for fulle tribuner og med klubber som har orden på økonomien. Nå representerer Tyskland det sunneste av internasjonal klubbfotball og har et flerkulturelt landslag stappet av talent.

Da går det an å rigge til for gull.

BARE i Berlin ventes det i løpet av mesterskapet over 2 millioner besøkende til den spesielle festplassen, mens titusener forlengst har vendt bobilene østover for å følge gruppespillet i ukrainske Lviv.

Denne byen var lenge kalt Lemberg som en del av det habsburgske keiserdømmet, og har en så frastøtende krigshistorie med den nær totale utryddelsen av vel 100 000  jøder at det nye tyske fotballandslaget også denne gangen tok med seg fortida inn i et mesterskap. For noen dager siden besøkte spillere og ledere konsentrasjonsleiren Auswitch for å vise avsky for forfedrenes ufattelige ugjerninger.

PÅ BANEN er det mest framtid. Den må komme fort. Selv med turneringens yngste mannskap (snitt på knappe 25 år), er gull det eneste naturlige mål.

Det tyske fotballmiljøet har følelsen av at laget den unge alderen til tross, allerede er på toppen. I EM-kvaliken ble det 10 seire på rad, ungguttene Sami Khedira og Mesut Özil kommer rett fra spansk seriemesterskap med Real Madrid, mens stammen i laget i våres imponerte for Bayern München i Champions League.

Dessuten har tyskerne mer enn konkurrentene typiske avsluttere i rutinerte Miroslav Klose og Mario Gomez, pluss en ekstremt kunnskapsbasert trener i Joachim Löw.

SELV i en ganske kort og tilfeldig turnering som et EM-sluttspill, kan den tyske systematikken bli en konkurransefordel. Mer enn noen går tyskerne inn i hver eneste kamp med en spillplan også basert på motstandernes egenheter.

Der er kontrasten til den joviale feststemningen hjemme i Tyskland  sylskarp. For Löw det som han vil på banen, er tilfeldighetene minimalisert.

Så reiser da også dette landslaget rundt i Ukraina med et slagord på spillerbussen som knapt er plukket opp fra den høye stemningen på nærmeste kneipe:

•• Fra kamp til kamp mot store mål, står det nøkternt malt på bussen.

Da går vi vel alle såpass edrulige inn i dette mesterskapet, at det fra en som ikke drikker så mye er på tide å innrømme en liten detalj  om den nevnte ølpris-guiden:

Guiden gjelder ikke halvliteren. Bare glass med 0,3.