Her er fotografenes vakreste EM-mål

EM handler ikke bare om fotball.

HEIA IRLAND: Irland har tapt begge kampene i EM, men Claudine Keane holder humøret oppe. Hun er kona til spissen Robbie Keane. Foto: NTB Scanpix.
HEIA IRLAND: Irland har tapt begge kampene i EM, men Claudine Keane holder humøret oppe. Hun er kona til spissen Robbie Keane. Foto: NTB Scanpix.Vis mer

KIEV (Dagbladet): Fenomenet tok av i 2006. Med Victoria Beckham (38) i spissen, «invaderte» fotballfruene til de engelske spillerne Baden-Baden i Tyskland under VM. De kom for å gi laget moralsk støtte. Men det munnet ut i et sirkus uten sidestykke.

Kjendiser
Heller ikke fotball-EM i Polen og Ukraina er fritt for såkalte WAGS (wives and girlfriends), spillernes koner og kjærester. Claudine Keane, som er sammen med Irland-stjerna Robbie Keane, følger mesterskapet ringside.

Det samme gjør for eksempel makene til Mario Gómez (Tyskland), Robin Van Persie (Nederland), Antonio Cassano (Italia) og Rafael van der Vaart (Nederland).

I enkelte land er fotballfruene store kjendiser. Coleen Rooney har dratt i land modellkontrakter på å være kona til Wayne Rooney.

NEDERLANSK FRUE: Her er kona til Rafael van der Vaart, Sylvie, på tribunen mellom Nederland og Tyskland. Foto: REUTERS/Thomas Bohlen
NEDERLANSK FRUE: Her er kona til Rafael van der Vaart, Sylvie, på tribunen mellom Nederland og Tyskland. Foto: REUTERS/Thomas Bohlen Vis mer

Når ivrige kameramenn zoomer henne inn under kamp, skyter markedsverdien i været.

Men sirkuset i Baden-Baden fikk konsekvenser. Da England kvalifiserte seg til fotball-VM i 2010, var daværende trener Fabio svært krystallklar.

- Damer er bannlyst!

Glamorøs gruppe
Fullt så strenge regler er det ikke under Roy Hodgson. Før England spilte mot Sverige i Kiev i går kveld, varslet flere WAGS at de ville komme.

IKER CASILLAS-KJÆRESTE: Den spanske journalisten Sara Carbonero. Foto: AP Photo/Gero Breloer
IKER CASILLAS-KJÆRESTE: Den spanske journalisten Sara Carbonero. Foto: AP Photo/Gero Breloer Vis mer

Den varmblodige, italienske advokaten Nancy Dell'Olio var sammen med England-trener Sven-Göran Eriksson i 2006. I et intervju med avisa The Sun i går, fortalte hun at WAGS-fenomenet aldri vil nå samme høyder som for seks år siden.

- Det var en eksplosjon, fordi vi var en glamorøs gruppe. Det var meg selv, Victoria Beckham, Kelly Hoppen og Cheryl Cole. Vi er fortsatt gode venninner.

Hun fortsetter:

VAN PERSIE: Kona til Robin van Persie heter Bouchra. Her er hun med sønnen Shaqueel. Foto: REUTERS/Michael Kooren
VAN PERSIE: Kona til Robin van Persie heter Bouchra. Her er hun med sønnen Shaqueel. Foto: REUTERS/Michael Kooren Vis mer

- Jeg var kjæresten til landslagstreneren.

- Det ga meg rollen som førstedama i engelsk fotball.

- Ingen andre kunne ta den posisjonen.

TYSK: Lena Gercke (t.v.) er kjæresten til Sami Khedira, og Silvia Meichel er sammen med Mario Gómez. Foto: REUTERS/Thomas Bohlen
TYSK: Lena Gercke (t.v.) er kjæresten til Sami Khedira, og Silvia Meichel er sammen med Mario Gómez. Foto: REUTERS/Thomas Bohlen Vis mer

Hierarkiet blant fotballkonene lever med andre ord i beste velgående.

Her i Ukraina skriver flere autografer så blekket spruter.

Handler om å se bra ut
- Det er en herlig erfaring hvis du opptrer korrekt. I 2006 var det mange som ønsket sine 15 minutter i rampelyset. Men å danse på bordet får bare England til å se ille ut, sier Dell'Olio.

Sveriges trener Erik Hamrén fortalte tidligere i uka at spillerne hadde fått møte familiene etter 1-2-tapet for Ukraina mandag.

ROONEY: Wayne Rooneys kone Coleen. Foto: REUTERS/Nigel Roddis
ROONEY: Wayne Rooneys kone Coleen. Foto: REUTERS/Nigel Roddis Vis mer

- Det ga dem energi, mente Hamrén.

- WAGS-kulturen handler om to ting: Å se bra ut, og bruke mest mulig penger, sier den engelske skribenten Alison Kervin.