MØTTE NORSK PROFIL: Aike Visbeek tok onsdag turen til Norge for å bli bedre kjent med Daniel Hoelgaard. Giant-Alpecin er kjent for å utvikle unge talenter til spurtopptrekket sitt, og viser sammen med BMC Racing og Tinkoff-Saxo interesse for 22-åringen. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no
MØTTE NORSK PROFIL: Aike Visbeek tok onsdag turen til Norge for å bli bedre kjent med Daniel Hoelgaard. Giant-Alpecin er kjent for å utvikle unge talenter til spurtopptrekket sitt, og viser sammen med BMC Racing og Tinkoff-Saxo interesse for 22-åringen. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.noVis mer

Her er Giant-sjefen i Norge for å møte sykkeltalent

22-åring kan bli Norges tiende proff i 2016.

GARDERMOEN (procycling.no): Torsdag reiste Daniel Hoelgaard og verdens nest beste U23-landslag ned til Frankrike for å delta i «ungdommens Tour de France», Tour de l´Avenir.

Før avreise rakk Joker-talentet å holde innledende samtaler med Giant-Alpecin på Gardermoen.

Fra Sverige ankom nemlig sportsdirektør Aike Visbeek. Den nederlandske sjefen, som er bosatt i vårt naboland, var først og fremst opptatt av å danne seg et inntrykk av personen Daniel Hoelgaard under deres første møte.

- Jeg har ikke med noen kontrakt hit i dag. Det er ikke slik det fungerer, klargjør Visbeek overfor procycling.no.

WorldTour-laget er et slags balansert puslespill mellom spurtsatsingen, og mer klatresterke krefter som Tom Dumolin og Warren Barguil.

Visbeeks jobb blir å finne ut av om det finnes en plass til en norsk rytter i systemet:

- Vi har en gruppe sprintere, og noen av dem har avtaler som er i ferd med å løpe ut. Daniel kan passe inn i den gruppa, men det kommer an på hva slags typer og roller vi ønsker å fylle. På stadiet vi er nå, er det vel så viktig å få et inntrykk av personligheten og samarbeidsviljen hos rytteren, forklarer Visbeek.
 
Storlag i sykkelsporten Laget han representerer er blant få som gir spurttoget til Etixx-Quick Step kamp inn til streken i de store etapperittene.

De ser på Hoelgaard som en sprinter, men mener han også har godt av å lære seg forskjellige roller i spurtopptrekket.

På kontrakt finnes fjorårets Tour de France-åpenbaring Marcel Kittel, samt Paris-Roubaix-vinner John Degenkolb.

Giant-Alpecin er kjent som et lag som er flinke til å oppdage nye talenter. De slurver ikke med etikken, og lever godt med stempelet «et moderne sykkellag».

Visbeek sørger blant annet for å holde seg oppdatert på det nordiske markdet.

Så Hoelgaard vinne i Nederland 38-åringen var til stede da Daniel Hoelgaard gikk til topps under Kernen Omloop Echt-Susteren i 2012.

- Jeg kjenner til det løpet der. Det kan være litt cowboy i avslutningen, men du trenger mer enn flaks for å vinne der. Kan du i tillegg vinne der som førsteårssenior, ja, da beviser du at du er en spesiell rytter.

Visbeek gikk inn og sjekket resultatene hans som junior, og har hatt ham under oppsyn de siste sesongene, også da han syklet for farmerlaget Etixx-iHNED.
  Tinkoff og BMC følger med I våres hentet Joker-spurteren hjem etappeseirer i både Normandie og Bretagne, en prestasjon han også maktet i sistnevnte ritt året i forveien.

Slikt gjør bare ryttere av en viss klasse.

Det vet selvsagt også Tinkoff-Saxo og BMC Racing som har holdt rytteren under oppsikt det siste året.

I førstnevnte lag viste vestlendingen seg fram under en treningsleir i Livigno i forrige måned. Han kom hjem uten både stagiaire- og proffkontrakt.

• Les også: Hoelgaard på treningsleir med storlag

Alan Peiper i BMC Racing forteller procycling.no at Hoelgaard neppe havner der etter årets sesong:

- Vi har hatt ham på lista over ryttere vi følger nøye med på i hele år. Slik det ser ut nå, dog - er 2016-rosteren fulltallig allerede, sier han.

Giant-sjefen lar seg ikke stresse av at det er andre interessenter på banen for den eldste av Hoelgaard-brødrene.

- Jeg er ikke så bekymret for det. Det er kanskje mer andre veien: Så snart en rytter blir satt i sammenheng med oss, går det gjerne fort unna. De andre lagene vet vi er dyktige på å finne talenter kjapt.

Grundig resarch Det tyske laget vil likevel ta tiden til hjelp.

- Det forandrer ikke noe for oss om han nå skulle vinne tre etappeseirer i Tour de l´Avenir, sier Visbeek.

- Vi ser på hele bildet. Vi følger selvsagt med på resultatene, og det er jo den enkle biten. Vi ser på miljøet de kommer ifra, og forsøker å få et innblikk i rytterens personlighet og etikk.

Det er vanlig å sende over testresultater og relevant treningsinfo på oppfordring fra profflaget.

I Giant-Alpecins oppskrift venter så et andre møte der de presenterer sin personlige plan for rytterens utvikling.

- Deretter vil vi diskutere kontrakt og eventuelt gjennomføre en medisinsk test, sier nederlenderen.

Anbefalt av lagkompis Hoelgaard kommer med glødende referanser fra både Gino Van Oudenhove og lagkompis Philip Lindau.

Den svenske Joker-rytteren er en mann Visbeek vet å lytte til.

- Philip er en jeg stoler mye på. Han er en ordentlig syklist, og en lagspiller. All tilbakemelding jeg har fått er positiv, derfor ønsker jeg å bli bedre kjent med ham.

Litt over klokka 14, ruslet Hoelgaard så inn på et hotell ved Gardermoen for å ta en prat med den potensielle arbeidsgiveren.

- Hvordan gikk det? spør vi ham etterpå.

- Møtet gikk veldig greit, men det er tidlig i prosessen. Det var ikke snakk om så mye annet enn at vi ble bedre kjent, og at jeg fikk vite litt mer om hvordan de jobbet. Jeg kjenner jo til laget fra før av, og de kan veldig mye om både spurting og utvikling av unge talenter, sier Hoelgaard til procycling.no.

Hoelgaard: - Spennende med interessen Sammen med Odd-Christian Eiking, Sindre Lunke, Øyvind Lukkedal, Fridtjof Røinås og Anders Skaarseth skal ha nå forsvare Norges ære i l´Avenir.

Av disse er Eiking allerede proffklar foran neste sesong, mens det blir en viktig uke for Hoelgaard.

- Jeg bare sykler, jeg. Så ser vi hva det holder til, sier han.

- Du skadet håndleddet i Frankrike tidligere i sommer, hvordan går det med hånda nå?

- Det er ikke helt perfekt. Jeg hadde en spurtøkt i går, og da fungerte det greit. Det skal ikke stå på håndleddet om det ikke blir noe resultat på meg i l´Avenir.

- Per nå: Tror du at du inntar 2016 som sykkelproff?

- Det er vanskelig å si. Jeg vet ikke helt hva de lagene jeg har vært i kontakt med tenker. Om de er fornøyde med det jeg har gjort til nå, eller om de trenger enda flere resultater. Det er spennende at de viser interesse, men jeg prøver ikke å tenke for mye på dette nå.  

PS! Tour de l´Avenir starter med en 160,5 kilometer lang etappe i Chablis, mandag. Det er en etappe med avslutning som passer Hoelgaard godt.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!

ETTERTRAKTET: Solid sykling i Frankrike, gjør at tre lag fra WorldTouren har fulgt tett med på Daniel Hoelgaard denne sesongen. Her ankommer han møtet med Giant-Alpecin. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no
ETTERTRAKTET: Solid sykling i Frankrike, gjør at tre lag fra WorldTouren har fulgt tett med på Daniel Hoelgaard denne sesongen. Her ankommer han møtet med Giant-Alpecin. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no Vis mer