Her er grunnen til at Kristoffersen saksøker Norges Skiforbund

Vil ha samme sponsoravtale som Svindal.

SAKSØKER: Henrik Kristoffersen saksøker Norges Skiforbund etter at de ikke vil la ham ha logoen til sponsor Red Bull på hjelmen. Dette har Aksel Lund Svindal tidligere fått tillatelse til. Foto: NTB Scanpix
SAKSØKER: Henrik Kristoffersen saksøker Norges Skiforbund etter at de ikke vil la ham ha logoen til sponsor Red Bull på hjelmen. Dette har Aksel Lund Svindal tidligere fått tillatelse til. Foto: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Henrik Kristoffersen saksøker Norges Skiforbund for å få en tilsvarende sponsoravtale som Aksel Lund Svindal. Han er heller ikke 100 prosent sikker på at han stiller til start i finske Levi.

Oslo tingrett bekrefter at de har mottatt en stevning, og det var NRK som først omtalte saken.

- Dette er en prosess som har pågått i noen år. Det er nemlig ikke Skiforbundet sitt system som produserer alpinister i Norge. Det skjer gjennom klubbene, familier, skigymnas og sånne ting. Der legges grunnlaget for hva som skjer videre, sier Lars Kristoffersen, som er Henrik Kristoffersens far, til Dagbladet.

- Skiforbundet krever derimot hundre prosent markedsrettigheter og det mener jeg er feil.

Bakgrunnen for stevningen er en lengre konflikt mellom Kristoffersen og Skiforbundet.

- Vi forholder oss til at vi nå har mottatt søksmålet fra Kristoffersen og må bare slå fast at vi er grunnleggende uenige om hvem som eier markedsrettighetene, sier generalsekretær i Norges Skiforbund, Stein Opsal i en pressemelding.

- Urettferdig

Kristoffersen har lenge ønsket seg en tilsvarende avtale med energidrikkprodusenten Red Bull som den Lund Svindal har. Dette har ikke Skiforbundet tillatt.

- De hevder det er et prinsipp, men det er jo andre som har andre avtaler? Det skal være rettferdighet og det er det ikke nå, sier Lars Kristoffersen.

- Dere føler dere forskjellsbehandlet?

- Det er ikke noe vi føler. Det er et faktum, sier Kristoffersen senior.

Det var i fjor høst at Skiforbundet stoppet en avtale mellom Kristoffersen og Red Bull. Avtalen var langt større enn den han allerede har, men ville betydd at han måtte kjørt med selskapets logo på hjelmen. Den plassen er forbeholdt landslagets hovedsponsor Telenor, men Svindal har altså fått unntak for denne.

- Dette handler ikke om det sportslige opplegget til laget. Det er bra nok for meg. Men jeg får ikke lønn av skiforbundet, og jeg har ikke kostet dem noe før jeg kom med på lag. Det er pappa og mamma som har betalt alt for at jeg har kommet dit jeg er i dag, og da blir jeg mest lei meg på deres vegne at jeg ikke får lov til å benytte meg av de mulighetene jeg har, sa Kristoffersen til Romerikes Blad da.

Vedtatt på møte

Styret i Norges Skiforbund vedtok i styremøte 1. november at Skiforbundet ikke lisensierer hodeplagg eller hjelmer til utøvere i alpint.

Det betyr at enkeltutøvere ikke får profilere egne sponsorer på hodeplagg/hjelm. Saken om å gi en mulighet for å lisensiere hodeplagg/hjelm til alle utøvere i alpint ble brakt inn til Skistyret av Alpinkomiteen.

Kristoffersen signerte landslagsavtalen med Skiforbundet den 2 august, og tok ved signering forbehold om å fremme rettslig krav om frigivelse av hodeplagg/hjelm for profilering av sin private sponsor Red Bull.

Rart

Far Kristoffersen forteller at Red Bull har ønsket å signere alpinisten over en lengre periode, men at de snart ikke ønsker å vente lenger.

- Red Bull har vært tålmodige og ventet i to år. Det er helt uvanlig at en sponsor venter på en utøver og nå føler vi at vi ikke blir tatt seriøst lenger, sier Kristoffersen.

Han mener det er rart at Skiforbundet står i veien for avtaler som også kan gagne dem økonomisk.

- Det er jo ikke slik at utøver sitter igjen med alt i en sånn avtale. Noe går tilbake til Skiforbundet også. Et utkast som er lansert ga 40 prosent til Skiforbundet og 60 prosent til utøver, sier Kristoffersen.

- Ikke noe mer å tilføye

Etter åpningsrennet i Sölden var det en forbanna Kristoffersen som møtte pressen. På spørsmål fra Dagbladet om hvorfor ting ikke gikk helt som de skulle, svarte han kryptisk.

- Jeg kan kanskje fortelle dere det om en stund. Ikke nå. Det er det litt personlige grunner til, men sånn er det. Det er bare at jeg er for dårlig, sa han.

Dagbladet har vært i kontakt med Henrik Kristoffersen onsdag ettermiddag. Han er ordknapp om saken.

- Dette må du nesten ta opp med min far. Jeg har ikke noe mer å tilføye. Jeg skal uttale meg om dette ved en seinere anledning, sier han til Dagbladet.

SAKSØKER: Henrik Kristoffersen saksøker Norges Skiforbund for å få en tilsvarende sponsoravtale som Aksel Lund Svindal, melder NRK. Foto: AFP / Christof STACHE / NTB Scanpix
SAKSØKER: Henrik Kristoffersen saksøker Norges Skiforbund for å få en tilsvarende sponsoravtale som Aksel Lund Svindal, melder NRK. Foto: AFP / Christof STACHE / NTB Scanpix Vis mer

Lider sportslig

Faren mener sønnen lider sportslig av konflikten som nå har oppstått.

- Det er klart dette får sportslige konsekvenser. Dette tar så mye krefter og etter rennet i Sølden sa han noe som han ikke burde sagt: At det var personlige grunner til at det gikk som det gikk. Denne situasjonen er ikke heldig, sier han.

- Har dette preget Henrik lenge?

- Han har vært flink til å fokusere de to siste sesongene. Men det er klart dette tærer på kreftene, sier Kristoffersen.

- Hvordan er forholdet mellom Team Kristoffersen og Skiforbundet nå?

- For meg er det ingen logisk forklaring på det Skiforbundet kommer med. En avtale vil gi penger til alle. Det vil gi ro og forutsigbarhet. Aksel (Lund Svindal) måtte også gjennom ting da han signerte med Red Bull og dette er ikke noe som er gjort på ei uke. Det jeg ikke skjønner er hvorfor utøverne ikke får lik mulighet. Dette handler ikke om egoistiske utøvere, men om å legge til rette for satsing, transport, fysisk behandling, sier Kristoffersen.

Hverken sportssjef for alpinistene, Claus Ryste, eller kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund, Espen Graff, har besvart Dagbladets henvendelser i ettermiddag.