- Her er gulljenta mi

TRONDHEIM/OSLO (Dagbladet): - Det morsomste Elise (sju måneder) vet, er å leke med ledninger og stikkontakter. Det har gått bra foreløpig, men vi må hele tida passe på henne, sier Bjarte Engen Vik (29) til Dagbladet. I morgen skal han forsvare VM-gullet i kombinert i Lahti.

Da tidligere landslagssjef Jan Erik Aalbu (nå kombinertsjef i USA) første gang hørte at Bjarte skulle bli pappa, var han rask til å melde tilbake:

- Får du gutt som meg, Bjarte, er det gull. Får du jente, er det sølv.

Den uttalelsen er den regjerende verdensmesteren dypt uenig i.

- For meg er Elise gulljenta. Og det er kjempeartig å være pappa. Jeg ville aldri vært jentene mine foruten, sier Bjarte.

Skifter bleier

Sammen med samboeren Eva Leistad (tidligere fotballspiller i Trondheims-Ørn) deler han stellet av lille Elise når han er hjemme.

Bjarte Engen Vik

Alder: 29

Sivil status: Samboer med Eva Leistad (30). Et barn, Elise (sju md.)

Yrke: Kombinertløper

Høyde: 1,73 m

Vekt: 62 kg

Klubb: Bardufoss og Omegn IF

Meritter: Verdensmester sprint og normaldistanse i Ramsau-VM 1999. Sølv i lag. OL-gull individuelt og lag 1998. VM-gull lag, VM-sølv individuelt 1997. VM-sølv lag 1995. OL-sølv lag, OL-bronse individuelt 1994. Vant verdenscupen 1998 og 1999. Nr. to sist vinter. Har 26 verdenscupseirer. Seks norgesmesterskap: 1996, -97, -98, -99, 2000, 2001.

Personlig rekord: 135,5 meter i Liberec.

Hobby: Rypejakt og fiske.

Aktuell: Er i Lahti-VM som regjerende verdensmester både på sprinten og normaldistansen.

- Papparollen er en ny og trivelig situasjon. Jeg synes det er koselig å stelle Elise, og skifter også bleier på henne når det er nødvendig.

Som for reisende fedre flest, er tida hans på hjemmebane dyrebar.

- Jeg teller aldri reisedøgn, og synes det gikk veldig bra i sommer og høst. Vi har redusert litt på antallet samlingsdøgn, og trent mer hjemme. Det har passet veldig fint for meg. Jeg har vært mer hjemme i Trondheim enn jeg hadde regnet med, sier Bjarte.

Deler erfaringer

At landslagskompisen Kenneth Braaten også er pappa (har en sønn på litt over to år), gjør at samtalene ikke bare dreier seg om tilløpsstilling, sats og skøyting når gutta er på tur.

- Det hender Kenneth og jeg også utveksler erfaringer når det gjelder ungene våre, forteller Bjarte.

Hvor lenge han skal fortsette som toppidrettsutøver med all den reisingen og slitet det medfører, vet han ikke selv.

- Lysten vil avgjøre. Om jeg stiller i Salt Lake neste år eller ser OL på TV, får tida vise. Uansett tar jeg ingen avgjørelse før denne sesongen er over, sier Bjarte.

Én ekstra

I Lahti-VM stiller han som regjerende verdensmester både på sprinten og normaldistansen.

- De andre gutta på laget er veldig glade for at jeg ble dobbeltmester i Ramsau-VM 1999. Det betyr at Norge får med fem mann både på sprinten og normaldistansen i Lahti, ikke fire som er maksimum for de øvrige nasjonene, sier Bjarte.

Selv mener han at gullsjansen er størst på normaldistansen (hopprenn i 90-meteren, 15 km langrenn) i morgen.

- Det er der jeg har desidert flest v-cupseirer. Men jeg har også sjanser på sprinten. Av mange tøffe konkurrenter, tror jeg kanskje Samppa Lajunen blir den hardeste, sier Bjarte.

Lahti-medaljen

I motsetning til hopperne som ikke har vunnet i Lahti siden 1982 (Ole Bremseth), har Bjarte stort sett gjort det brukbart i den finske skimetropolen.

- Jeg tok min første v-cupseier her, og har vunnet to ganger. For den prestasjonen fikk jeg også Lahti-medaljen. Men jeg vet ikke helt hvor jeg har den.

Kanskje Elise vet?

<B>HJEMMEHYGGE:</B> Elise og pappa Bjarte Engen Vik koser seg hjemme på stuegolvet i Trondheim. - Jeg skifter bleier når det er nødvendig, sier den regjerende kombinertverdensmesteren.